Η Ευρώπη επανεξοπλίζεται για να αντιμετωπίσει τη «ρωσική απειλή», αλλά η Γερμανία έχει τον πρωτοποριακό ρόλο στην νέα σπείρα των εξοπλισμών.
«Μισό τρισεκατομμύριο ευρώ θα είναι οι στρατιωτικές δαπάνες που έχει εγκρίνει η νέα κυβέρνηση του Φρίντριχ Μερτς-κάπου πέντε φορές περισσότερες από το ειδικό ταμείο που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς πριν από τρία χρόνια και το οποίο είχε χαρακτηριστεί ως σημείο καμπής», τονίζουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.
Ακόμη και τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που θα δοθούν για έργα υποδομών, είναι «επενδύσεις στην πολιτική άμυνα και στην αναβάθμιση των στρατιωτικών υποδομών», όπως λέει ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φούεστ στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Αν και οι μελλοντικοί πόλεμοι θα βασίζονται όλο και περισσότερο στην τεχνητή νοημοσύνη και στα drone, το περίεργο είναι ότι η Γερμανία πρόκειται να δαπανήσει κάπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ για νέα άρματα μάχης, όπως αναφέρει το Bloomberg. «Η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς έως και 2.500 θωρακισμένων οχημάτων GTK Boxer και έως και 1.000 αρμάτων μάχης Leopard 2», αναφέρει το πρακτορείο. «Τα θωρακισμένα οχήματα και τα άρματα μάχης προορίζονται για τον εξοπλισμό επτά ταξιαρχιών που η Γερμανία πρόκειται να διαθέσει στο ΝΑΤΟ την επόμενη δεκαετία. Οι κατασκευάστριες εταιρείες είναι η οξαι αστές είναι η Rheinmetall και η KDNS (συγχώνευση των Krauss-Maffei Wegmann και Nexter).
«Απογείωση» των αμυντικών βιομηχανιών
Αν και η παραγγελία θα οριστικοποιηθεί τους επόμενους μήνες, οι μετοχές των δύο αμυντικών κολοσσών έχουν…απογειωθεί στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Ειδικοί στον τομέα της άμυνας εκτιμούν άλλωστε ότι η μεγάλη γερμανική παραγγελία αρμάτων μάχης θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 25 δις που υπολογίζει το Bloomberg και μπορεί να φτάσει τα 60 έως 75 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για τα άρματα μάχης.
« Οι Γερμανοί κατασκευαστές αρμάτων μάχης θα πρέπει μάλιστα να πολλαπλασιάσουν την παραγωγή τους για να ανταποκριθούν στους χρόνους παράδοσης»,αναφέρει το Bloomberg.
Η Krauss-Maffei Wegmann παράγει επί του παρόντος μόνο τρία έως τέσσερα άρματα μάχης Leopard 2 τον μήνα, όπως αναφέρει η European Security & Technology (ESUT). Με αυτόν τον ρυθμό όμως, η κατασκευή 1.000 Leopard 2 θα διαρκέσει 21 έως 28 χρόνια. Για να παραδοθούν μέσα σε πέντε χρόνια, η παραγωγή θα πρέπει να αυξηθεί σε τουλάχιστον 200 άρματα μάχης ετησίως. Και οι αμυντικές βιομηχανίες τρίβουν τα χέρια τους, αγοράζουν «πολιτικά» εργοστάσια για να τα μετατρέψουν σε στρατιωτικά, ενώ ακόμη και παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες, ακολουθούν το ίδιο παράδειγμα.
Παράλληλα με την παραγγελία αρμάτων μάχης, η Γερμανία σχεδιάζει μια μαζική επέκταση των δυνατοτήτων αεράμυνάς της. Σύμφωνα με το περιοδικό Hartpunkt η Bundeswehr χρειάζεται 500 έως 600 άρματα μάχης που θα μεταφέρουν αντιαεροπορικά πυροβόλα Skyranger.
Η πρώτη σύμβαση προμήθειας καταδεικνύει τη διάσταση του κόστους: 19 συστήματα Skyranger κόστισαν 595 εκατομμύρια ευρώ- 31,3 εκατομμύρια ευρώ ανά αντι-αεροπορικό σύστημα, με βάση το θωρακισμένο όχημα Boxer.
Η κούρσα των αρμάτων μάχης στην Ευρώπη
Η Γερμανία δεν είναι η μόνη που ασχολείται με τα σχέδια εξοπλισμών της. Ολόκληρη η Ευρώπη επανεξοπλίζεται μαζικά – και τα στοιχεία δείχνουν μια κούρσα εξοπλισμών αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων.
Υπό την ηγεσία της Γερμανίας, η KNDS και η Rheinmetall αναπτύσσουν ένα νέο ευρωπαϊκό άρμα μάχης μαζί με εταίρους από 11 χώρες.
Η Γαλλία από την πλευρά της, εργάζεται παράλληλα με τη Γερμανία στο ανταγωνιστικό έργο MGCS (Main Ground Combat System).
Η Πολωνία ηγείται της ευρωπαϊκής άνθησης των αρμάτων μάχης . Η χώρα μόλις ολοκλήρωσε μια συμφωνία για 180 νοτιοκορεατικά άρματα μάχης K2 έναντι έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε το περιοδικό Military Watch. Με 33,3 εκατομμύρια δολάρια ανά άρμα μάχης, η Πολωνία πληρώνει ακόμη περισσότερα από τη Γερμανία για το Leopard 2. Συνολικά, η Πολωνία σχεδιάζει να αγοράσει περίπου 1.000 άρματα μάχης K2 – μια επένδυση άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Ολλανδία πληρώνει 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ για 22 συστήματα Skyranger—59,1 εκατομμύρια ευρώ ανά μονάδα, όπως γράφει η επιθεώρηση Defence Post. Η μεγάλη διαφορά στην τιμή εξηγείται από τη διαφορετική βάση οχημάτων: Τα ολλανδικά συστήματα είναι τοποθετημένα σε ένα θωρακισμένο ερπυστριοφόρο όχημα της Flensburger.
Η Ιταλία ακολουθεί με ένα πρόγραμμα 23 δισεκατομμυρίων ευρώ και το Panther KF51 της Rheinmetall αποτελεί ήδη τη βάση για το νέο κύριο άρμα μάχης της Ιταλίας. Η γερμανοϊταλική κοινοπραξία Leonardo Rheinmetall Military Vehicles πρόκειται να παραδώσει συνολικά 132 άρματα μάχης Panther έναντι 8 δισεκατομμυρίων ευρώ και 1.050 θωρακισμένα οχήματα Lynx έναντι 15 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2035,.
Η Τουρκία σχεδιάζει μάλιστα να χορηγήσει άδεια χρήσης για μια περιφερειακή παραλλαγή του Νοτιοκορεατικού άρματος μάχης Κ2, καθώς έχει «απλώσει χέρι» για τα καλά στην αμυντική θωράκιση της Ευρώπης. Και στα αμυντικά κονδύλια του λεγόμενου προγράμματος SAFE, φυσικά.
Η Τσεχική Δημοκρατία έχει ήδη ανακοινώσει ενδιαφέρον για 70 γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2A8.
Παραγωγή σε καιρό ειρήνης
Η ευρωπαϊκή οικονομία μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε πολεμική και στο πλαίσιο αυτό απαιτείται «βιομηχανική αναδιάρθρωση», τονίζουν παράγοντες της αγοράς.Ο φερόμενος όγκος παραγγελιών θα ανάγκαζε την ευρωπαϊκή βιομηχανία όπλων να πραγματοποιήσει τεράστιες επενδύσεις.
Ο χρόνος για την έναρξη της παραγωγής είναι περίπου ένα έτος και η αύξηση της παραγωγής σε μεγάλη κλίμακα διαρκεί ένα έως δύο χρόνια. Για την ιστορία, στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, κατά καιρούς, παραδιδόταν σχεδόν ένα άρμα μάχης την ημέρα. Και αυτό πλέον πρόκειται να ξεπεραστεί. Η παραγωγή σε καιρό ειρήνης φαίνεται ότι θα υπερκεράσει πολύ γρήγορα τον καιρό του Ψυχρού Πολέμου…