Skip to main content

Ο άνθρωπος που είχε πάρα πολλές δουλειές στο στόχαστρο της Σίλικον Βάλεϊ

Shutterstock

Ένας μηχανικός software από τη Βομβάη που προσπαθεί να ξεπληρώσει τα χρέη του έχει γίνει σύμβολο του πολέμου του τεχνολογικού τομέα κατά της εξ΄αποστάσεως εργασίας

Η νοοτροπία που προωθεί η Σίλικον Βάλεϊ δεν είναι μυστικό. Ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να υιοθετούν μία προσέγγιση ζωής που δίνει έμφαση στην αδιάκοπη εργασία και την αφοσίωση στους στόχους, συχνά σε βάρος της προσωπικής ευημερίας τους.

Η νοοτροπία αυτή φαίνεται ότι αμφισβητήθηκε από ένα Ινδό μηχανικό λογισμικού, τον οποίο κατήγγειλαν πολλοί ιδρυτές start-up επιχειρήσεων. Ο λόγος; Εργαζόταν ταυτόχρονα σε τουλάχιστον τέσσερις εταιρείες τεχνολογίας, μέσω τηλεργασίας.

«Υπάρχει ένας τύπος ονόματι Σοχαμ Παρέκ (στην Ινδία) που εργάζεται σε 3-4 νεοσύστατες επιχειρήσεις ταυτόχρονα… προσοχή», δήλωσε ο Σουχάιλ Ντόσι, ιδρυτής της εταιρείας λογισμικού Playground AI, στο X. «Απέλυσα αυτόν τον τύπο την πρώτη εβδομάδα και του είπα να σταματήσει να λέει ψέματα/να εξαπατά τους ανθρώπους. Σήμερα, ένα χρόνο αργότερα, δεν έχει σταματήσει. Τέλος οι δικαιολογίες». Η ανάρτηση είχε πάνω από 250.000 likes.

Και άλλοι ιδρυτές εταιρειών της Σίλικον Βάλεϊ, όπως οι Dynamo AI, Union.ai, Synthesia, Alan AI και GitHub, κατηγόρησαν επίσης τον Παρέκ ότι έπαιζε σε πολλά ταμπλό.

Ο Χαζ Χαμπλ, για παράδειγμα, είπε ότι η εταιρεία του κοινωνικής δικτύωσης, Pally, του προσέφερε ένα πακέτο αξίας 250.000 δολαρίων ετησίως, προτού αποσύρει την προσφορά καθώς ο Παρέκ αρνήθηκε να μετακομίσει στο Σαν Φρανσίσκο. «Τώρα ξέρουμε γιατί!», σχολίασε ο Χαμπλ στο αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Από την πλευρά του ο ιδρυτής της νεοσύστατης εταιρείας χρηματοοικονομικού λογισμικού Antimetal, Μάθιου Πάρχερστ, δήλωσε στο X ότι η εταιρεία του «συνειδητοποίησε αρκετά γρήγορα ότι ο Παρέκ εργαζόταν σε πολλές εταιρείες και τον απέλυσε».

Ένας «κατά συρροήν άυπνος»

Ο Παρέκ πάντως δεν αρνείται την απάτη. «Δεν είμαι περήφανος για αυτό που έχω κάνει», δήλωσε εξηγώντας ότι τα βγάζει πέρα δουλεύοντας 12-14 ώρες κάθε μέρα. Ο λόγος είναι ότι χρειάζεται τα χρήματα για να ξεπληρώσει χρέη που εκκρεμούν. Δεν εξήγησε ωστόσο πώς δημιουργήθηκαν αυτές οι υποχρεώσεις.

«Κανείς δεν θέλει πραγματικά να εργάζεται 140 ώρες την εβδομάδα, αλλά εγώ έπρεπε να το κάνω αυτό από ανάγκη. Βρισκόμουν σε εξαιρετικά δεινή οικονομική κατάσταση», είπε. Ο τρόπος ζωής του τον μετέτρεψε σε έναν «κατά συρροήν άυπνο», πρόσθεσε.

Τάση στην Ινδία

Ο Παρέκ δεν είναι σε καμία περίπτωση ο μόνος εργαζόμενος που έχει υιοθετήσει αυτό τον τρόπο εργασίας καθώς η διάδοση της τηλεργασίας στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού καθιστά πιο δύσκολο τον έλεγχο της εργασίας.

Στην Ινδία, η πρακτική έχει αυξηθεί κατά 25-30% το διάστημα μεταξύ 2020 και 2023, σύμφωνα με το πρακτορείο εύρεσης εργασίας Randstad India. Αυτή η τάση έχει οδηγήσει στη χρήση λογισμικού για την επαλήθευση του υπόβαθρου των υποψηφίων και την επισήμανση τυχόν επικαλυπτόμενων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με την εταιρεία επαλήθευσης υπόβαθρου εργαζομένων AuthBridge, το 5% των υποψηφίων εργάζονται σε δύο δουλειές, με περίπου το 90% των περιπτώσεων να αφορούν τον τεχνολογικό τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022, η εταιρεία πληροφορικής Wipro απέλυσε 300 υπαλλήλους που διαπιστώθηκε ότι εργάζονταν και για ανταγωνιστικές εταιρείες. «Αυτό είναι απάτη, απλά και ξεκάθαρα», είχε δηλώσει τότε ο πρόεδρός της.

Με πληροφορίες από Sunday Times