Οι ΗΠΑ και η Ινδία πλησιάζουν σε μια συμφωνία για τη μείωση των δασμών στις αμερικανικές εισαγωγές προς τη χώρα της Νότιας Ασίας και για να βοηθήσουν την Ινδία να αποφύγει την απότομη αύξηση των δασμών που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ.
«Είμαστε πολύ κοντά με την Ινδία», δήλωσε ο Μπέσεντ στο Fox News απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Ινδοί αξιωματούχοι παρέτειναν την επίσκεψή τους στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα έως τη Δευτέρα για να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για μια εμπορική συμφωνία με την κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και να αντιμετωπίσουν τις επίμονες ανησυχίες και των δύο πλευρών, δήλωσαν πηγές της ινδικής κυβέρνησης στο Reuters.
Η Ινδία είναι μία από τις περισσότερες από δώδεκα χώρες που διαπραγματεύονται ενεργά με την κυβέρνηση Τραμπ για να προσπαθήσουν να αποφύγουν μια απότομη αύξηση των δασμών στις 9 Ιουλίου, όταν λήγει μια 90ήμερη παύση δασμών. Η Ινδία θα μπορούσε να δει τον νέο «αμοιβαίο» δασμολογικό συντελεστή της να αυξάνεται στο 27% από το τρέχον 10%.
Τα εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας
Οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ινδίας έχουν προσκρούσει σε εμπόδια λόγω διαφωνιών σχετικά με τους εισαγωγικούς δασμούς για εξαρτήματα αυτοκινήτων, χάλυβα και γεωργικά προϊόντα, πριν από την προθεσμία του Τραμπ για την επιβολή αμοιβαίων δασμών.
«Βρισκόμαστε στη μέση -ελπίζω περισσότερο από τη μέση – μιας πολύ περίπλοκης εμπορικής διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραμανιάμ Τζαϊσανκάρ σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα.
«Προφανώς, η ελπίδα μου είναι να την οδηγήσουμε σε μια επιτυχή ολοκλήρωση. Δεν μπορώ να το εγγυηθώ, επειδή υπάρχει και ένα άλλο μέρος σε αυτή τη συζήτηση», δήλωσε ο Τζαϊσανκάρ, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ για μια συνάντηση της τετραμερούς ομάδας με επίκεντρο την Κίνα.
Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να υπάρξει δούναι και λαβείν» και οι δύο πλευρές θα πρέπει να βρουν μια μέση λύση.
Ο Μπέσεντ δήλωσε στο Fox News ότι διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικές ατζέντες για εμπορικές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, για την οποία ο Τραμπ παραπονέθηκε τη Δευτέρα. Αλλά ο Μπέσεντ πρόσθεσε ότι οι επαγγελματίες διαπραγματευτές εμπορίου είναι εντυπωσιασμένοι με τις προσφορές που κάνουν οι χώρες στις ΗΠΑ.
«Άνθρωποι που βρίσκονται στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Εμπορίου, στο USTR για 20 χρόνια, λένε ότι πρόκειται για συμφωνίες που δεν έχουν ξαναδεί», είπε ο Μπέσεντ.
Μέχρι στιγμής, μόνο η Βρετανία έχει διαπραγματευτεί μια περιορισμένη εμπορική συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ, αποδεχόμενη δασμούς 10% των ΗΠΑ σε πολλά αγαθά, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, με αντάλλαγμα ειδική πρόσβαση για κινητήρες αεροσκαφών και βρετανικό βοδινό κρέας.
Πηγή: Reuters