Skip to main content

Ορτσέλ (UniCredit): Πολύ ακριβή η Commerzbank για εξαγορά

Νέες αντιρρήσεις από τη γερμανική κυβέρνηση

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της UniCredit, Αντρέα Ορτσέλ, δήλωσε ότι η τιμή της Commerzbank, είναι προς το παρόν υπερβολικά υψηλή για να δικαιολογηθεί μια συγχώνευση.

Η UniCredit έχει αποκτήσει αιφνιδιαστικά ποσοστό 28% στην Commerzbank από τον Σεπτέμβριο 2024 μέσω παραγώγων, ενώ έχει και το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να φτάσει έως και το 29,9%.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του CNBC εάν η ιταλική τράπεζα θα προχωρούσε σε προσφορά εξαγοράς με premium σε σχέση με την τρέχουσα τιμή μετοχής της Commerzbank, ο Ορτσέλ απάντησε:

«Σε αυτό το επίπεδο, δεν θα βλέπαμε αξία για τους επενδυτές μας. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τα κέρδη που είχαμε στο 30%, αλλά δεν βλέπουμε αξία για τους μετόχους μας».

Οι μετοχές της γερμανικής τράπεζας, η οποία αντιμετωπίζει την προοπτική εξαγοράς από τον Σεπτέμβριο, έχουν σημειώσει άνοδο 76% από την αρχή του έτους, επωφελούμενες από την ευρύτερη άνοδο των γερμανικών μετοχών μετά τη στροφή του Βερολίνου προς πιο χαλαρούς δημοσιονομικούς κανόνες και αυξημένες αμυντικές δαπάνες.

«Απαράδεκτες κινήσεις», λέει ο Μερτς

Ο Ορτσέλ τόνισε ότι η UniCredit βρίσκεται επί του παρόντος «πολύ μακριά» από οποιαδήποτε πρόταση συγχώνευσης με την Commerzbank και θα επιδιώξει πρώτα μια «εποικοδομητική λύση» απέναντι στις αντιρρήσεις της γερμανικής κυβέρνησης.

Σε επιστολή προς το προσωπικό της Commerzbank, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς ανέφερε ότι
«μια μη συντονισμένη και εχθρική προσέγγιση όπως αυτή της UniCredit είναι απαράδεκτη», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «βασίζεται σε μια ισχυρή και ανεξάρτητη Commerzbank».

Με πληροφορίες από CNBC