Ο Αμερικανός πρόεδρος και η κυβέρνησή του, έχουν από καιρό υποστηρίξει ότι η εκτόξευση των δασμών ήταν σκόπιμα χαοτική, μέρος ενός προσεκτικά σχεδιασμένου γενικού σχεδίου που αποσκοπούσε στο να κρατήσει τους εμπορικούς εταίρους της Αμερικής σε επιφυλακή.
«Αν παρείχαμε υπερβολική σιγουριά στις άλλες χώρες, τότε θα μας εκμεταλλεύονταν στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ στον Τζέικ Τάπερ του CNN. Ο Τραμπ έχει κατά καιρούς υπονοήσει κάτι παρόμοιο – ότι κατανοεί τη δύναμη που ασκούν οι δασμοί με τρόπο που λίγοι άλλοι κατανοούν
«Οι δασμοί είναι το πιο παρεξηγημένο πράγμα ίσως τον κόσμο των επιχειρήσεων», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο νωρίτερα αυτό το μήνα.
Ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος Πίτερ Ναβάρο χαρακτήρισε την εμπορική στρατηγική του Τραμπ ως ένα παιχνίδι «3D σκάκι» που όμως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι σημαντικοί οικονομολόγοι δεν κατανοούν.
Τι είναι η θεωρία του τρισδιάστατου σκακιού
Η θεωρία του τρισδιάστατου σκακιού έχει ως εξής:
Ο Τραμπ απείλησε με τεράστια δασμολογικά μέτρα ως προειδοποίηση ότι η Αμερική θα μειώσει την εξάρτησή της από το εξωτερικό εμπόριο. Για να δείξει ότι μιλάει σοβαρά, έβαλε σε εφαρμογή τα δασμολογικά μέτρα, σε μια επιχείρηση «τρομοκράτησης» ξένων χωρών και εταιρειών, που κατασκευάζουν προϊόντα εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.
Κατόπιν έκανε μια παύση στην επιβολή των δασμών για να δώσει χρόνο στους εμπορικούς εταίρους να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στις εταιρείες να επαναπατρίσουν την παραγωγή τους.
Τι έχει συμβεί μέχρι τώρα
Σε κάποιο βαθμό, αυτό έχει συμβεί: Η κυβέρνηση δηλώνει ότι βρίσκεται σε ενεργές συζητήσεις με 18 εμπορικούς εταίρους για πιθανές νέες εμπορικές συμφωνίες που, θεωρητικά, θα μπορούσαν να δώσουν στις αμερικανικές επιχειρήσεις πρόσβαση σε ανεξερεύνητες αγορές. Το πλαίσιο μιας συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, για παράδειγμα, άνοιξε την βρετανική αγορά σε Αμερικανούς παραγωγούς γεωργικών προϊόντων.
Ορισμένες μεγάλες εταιρείες έχουν επίσης υποσχεθεί σημαντικές επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Apple έχει δεσμευτεί για ένα μακροπρόθεσμο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεγάλο μέρος του οποίου όμως είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή, με στόχο την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ποια η ανάγκη για νέους δασμούς;
Εάν λοιπόν το πρόγραμμα έδειχνε σημάδια επιτυχίας, γιατί να επιβληθούν εκ νέου οι δασμοί;
Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ δήλωσε ότι είναι αδύνατο να οριστικοποιηθούν 150 συμφωνίες πριν να αρθεί η αναστολή τους, οπότε η κυβέρνησή του θα επιβάλει νέους δασμούς τις επόμενες εβδομάδες.
Σε ένα σημάδι (νέας) υποχώρησης πάντως, η αμερικανική κυβέρνηση ενδέχεται, ωστόσο, να αποφασίσει να τους αντικαταστήσει με περιφερειακούς δασμούς ή με διαφοροποιημένα ποσοστά.
Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι περίπου 100 χώρες έχουν προσφερθεί να διαπραγματευτούν εμπορικές συμφωνίες. Επομένως, η επανεισαγωγή των αρχικών «αμοιβαίων» δασμών ή ο καθορισμός περιφερειακών συντελεστών πριν οι περισσότερες χώρες έχουν την ευκαιρία να διαπραγματευτούν, θα αναιρούσε την ιδέα ότι η αναστολή τους θα έδινε στις χώρες μια δίκαιη ευκαιρία να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Τι δεν έχει συμβεί και γιατί υπάρχουν σημάδια αποτυχίας
Οι υποστηρικτές των υψηλών δασμών ισχυρίζονται ότι αυτοί είναι απαραίτητοι για να δοθούν κίνητρα στις εταιρείες να επαναφέρουν την παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παρά κάποιες ανακοινώσεις, αυτό δεν συμβαίνει γενικά. Εξακολουθεί να είναι -απαγορευτικά- ακριβή και χρονοβόρα η μεταφορά μεταποιητικών επιχειρήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με τις αλλοπρόσαλλες εμπορικές εξαγγελίες, οι εταιρείες είναι εξάλλου αβέβαιες για το πόσο καιρό θα παραμείνουν σε ισχύ οι δασμοί του Τραμπ.
Morgan Stanley : Δεν θα πρέπει να περιμένουμε ώθηση βραχυπρόθεσμα
«Δεν θα πρέπει να περιμένουμε ώθηση στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα από τους δασμούς, βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Σεθ Κάρπεντερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley, σε σημείωμά του προς τους επενδυτές αυτή την εβδομάδα. «Για μια επιχείρηση που σκέφτεται να μεταφέρει την παραγωγή της στις ΗΠΑ, οι δασμοί 30% μπορεί να είναι οικονομικά αποδοτικοί. Ωστόσο, αν χρειάζονται δύο χρόνια για να κατασκευαστεί ένα εργοστάσιο και μερικά ακόμη για να αποσβεστεί η επένδυση, οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν πειστεί ότι οι δασμοί θα παραμείνουν στο 30% ή υψηλότεροι για τουλάχιστον τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι ειδήσεις της 2ας Απριλίου δεν υποδηλώνουν τέτοια βεβαιότητα».
Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές εταιρείες έχουν αρχίσει να αυξάνουν τις τιμές. Την περασμένη εβδομάδα, η Walmart δήλωσε ότι οι δασμοί ήταν «πολύ υψηλοί» και ότι θα αναγκαστεί να μετακυλήσει κάποιο κόστος στους καταναλωτές – γεγονός που αναγνώρισε ο Μπέσεντ. Την Τρίτη, η Home Depot ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διατηρήσει τις περισσότερες τιμές, αλλά θα αναγκαστεί να αυξήσει τις τιμές ή να σταματήσει την πώληση ορισμένων ειδών.
naftemporiki.gr