Skip to main content

Τεχνητή νοημοσύνη: 1 στις 4 θέσεις εργασίας επηρεάζονται από την AI – Πιο εκτεθειμένες οι γυναίκες

Τα ευρήματα έκθεσης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO)

Μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας παγκοσμίως είναι δυνητικά εκτεθειμένη στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), η οποία όμως αναμένεται να μετασχηματίσει τις θέσεις εργασίας και όχι να τις αντικαταστήσει, αναφέρει έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έκθεση, η οποία εξετάζει πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα αναδιαμορφώσει τον κόσμο της εργασίας, αναφέρει επίσης ότι οι θέσεις εργασίας στις οποίες παραδοσιακά απασχολούνται γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στον αντίκτυπο της ΑΙ από αυτές στις οποίες απασχολούνται άνδρες, ιδιαίτερα σε χώρες υψηλού εισοδήματος.

Πάντως η ανθρώπινη συμμετοχή θα συνεχίσει να είναι απαραίτητη για πολλές εργασίες και οι ρόλοι εργασίας είναι πιθανότερο να αλλάξουν ριζικά παρά να εξαλειφθούν, καταλήγει η έκθεση.

Τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης

  • Το 25% των θέσεων εργασίας είναι δυνητικά εκτεθειμένες στην τεχνητή νοημοσύνη, με υψηλότερα ποσοστά να εντοπίζονται στις χώρες υψηλού εισοδήματος (34%).
  • Το 9,6% των θέσεων εργασιών στις οποίες παραδοσιακά απασχολούνται γυναίκες πρόκειται να μετασχηματιστεί συγκριτικά με το 3,5% αυτών που εκτελούνται από άνδρες, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη αναλαμβάνει ολοένα και περισσότερα διοικητικά καθήκοντα και μετασχηματίζει θέσεις υπαλλήλων γραφείου, όπως είναι η γραμματειακή υποστήριξη.
  • Οι θέσεις γραφείου επηρεάζονται περισσότερο λόγω της ικανότητας της τεχνητής νοημοσύνης να αυτοματοποιεί πολλές εργασίες. Ωστόσο, οι διευρυνόμενες ικανότητες της τεχνητής νοημοσύνης έχουν ως αποτέλεσμα την απειλή ορισμένων ψηφιοποιημένων γνωστικών εργασιών. Έτσι, οι θέσεις εργασίας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε υπηρεσίες λογισμικού και σε τομείς που σχετίζονται με χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αλλαγής.
  • Η πλήρης αυτοματοποίηση της εργασίας, ωστόσο, παραμένει περιορισμένη, καθώς πολλές εργασίες, αν και γίνονται πιο αποτελεσματικά, συνεχίζουν να απαιτούν ανθρώπινη παρέμβαση. Η μελέτη υπογραμμίζει τις πιθανώς διαφορετικές πορείες που θα ακολουθήσουν τα επαγγέλματα που είναι εξοικειωμένα με τους γρήγορους ψηφιακούς μετασχηματισμούς – όπως οι προγραμματιστές λογισμικού – και τα επαγγέλματα στα οποία οι περιορισμένες ψηφιακές δεξιότητες ενδέχεται να έχουν αρνητικά αποτελέσματα.
  • Οι πολιτικές που ρυθμίζουν αυτές τις ψηφιακές μεταβάσεις θα αποτελέσουν βασικό παράγοντα για τον καθορισμό του βαθμού στον οποίο οι εργαζόμενοι μπορούν να παραμείνουν στις θέσεις που μεταμορφώνονται ως αποτέλεσμα της τεχνητής νοημοσύνης και πώς αυτός ο μετασχηματισμός επηρεάζει την ποιότητα της εργασίας.

«Τονίζουμε ότι τέτοιου είδους έκθεση δεν συνεπάγεται την άμεση αυτοματοποίηση ενός ολόκληρου επαγγέλματος, αλλά μάλλον τη δυνατότητα ένα μεγάλο μέρος των σημερινών καθηκόντων να εκτελείται με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας», αναφέρεται στην έκθεση.

Οι συντάκτες της έκθεσης καλούν τις κυβερνήσεις και τις οργανώσεις εργοδοτών και των εργαζομένων να σκεφθούν πώς η ΑΙ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει την παραγωγικότητα και την ποιότητα εργασίας.