Η Συρία σχεδιάζει να τυπώσει ένα νέο νόμισμα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Γερμανία αντί για τη Ρωσία, είπαν τρεις πηγές, αντανακλώντας τη ραγδαία βελτίωση των σχέσεων με τα αραβικά και δυτικά κράτη του Κόλπου, καθώς μια κίνηση για χαλάρωση των κυρώσεων των ΗΠΑ προσφέρει στη Δαμασκό νέες ευκαιρίες.
Σε μια άλλη ένδειξη εμβάθυνσης των δεσμών μεταξύ των νέων ηγεμόνων της Συρίας και των ΗΑΕ, η Δαμασκός υπέγραψε την Πέμπτη μια αρχική συμφωνία 800 εκατομμυρίων δολαρίων με την DP World των ΗΑΕ για την ανάπτυξη του λιμανιού Τάρτους – η πρώτη τέτοια συμφωνία μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ στη Συρία θα άρουν.
Οι συριακές αρχές άρχισαν να διερευνούν τη δυνατότητα εκτύπωσης νομίσματος στη Γερμανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα νωρίτερα αυτό το έτος και οι προσπάθειες ενισχύθηκαν αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση χαλάρωσε ορισμένες από τις κυρώσεις της στη Δαμασκό τον Φεβρουάριο.
Ο επανασχεδιασμός θα αφαιρέσει το πρόσωπο του πρώην ισχυρού άνδρα της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ από μια από τις ονομαστικές αξίες της συριακής λίρας σε μωβ απόχρωση που παραμένει σε κυκλοφορία.
Οι νέοι ηγέτες της Συρίας προσπαθούν να κινηθούν γρήγορα για να αναδιοργανώσουν μια οικονομία σε ρήξη μετά από 13 χρόνια πολέμου. Πρόσφατα παρεμποδίστηκε περαιτέρω από την έλλειψη τραπεζογραμματίων.
Ο ρόλος της Ρωσίας
Ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του Άσαντ, η Ρωσία, τύπωσε το νόμισμα της Συρίας κατά τη διάρκεια μιας και πλέον δεκαετίας εμφυλίου πολέμου μετά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ που οδήγησαν στον τερματισμό της σύμβασης με μια ευρωπαϊκή εταιρεία.
Οι νέοι ηγέτες στη Δαμασκό διατήρησαν δεσμούς με τη Μόσχα ακόμη και μετά τη φυγή του Άσαντ στη Ρωσία τον περασμένο Δεκέμβριο, λαμβάνοντας αρκετές αποστολές μετρητών τους τελευταίους μήνες μαζί με καύσιμα και σιτάρι καθώς η Ρωσία προσπαθεί να διατηρήσει τις δύο στρατιωτικές της βάσεις στην παράκτια περιοχή της Συρίας.
Αυτό έχει προκαλέσει δυσφορία στα ευρωπαϊκά κράτη που επιδιώκουν να περιορίσουν την επιρροή της Ρωσίας εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Τον Φεβρουάριο, η ΕΕ ανέστειλε τις κυρώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Συρίας, επιτρέποντας συγκεκριμένα την εκτύπωση νομισμάτων.
Οι συριακές αρχές βρίσκονται σε προχωρημένες συνομιλίες για μια συμφωνία εκτύπωσης νομισμάτων με την εταιρεία Oumolat με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την οποία επισκέφτηκε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας και ο υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στα ΗΑΕ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ανέφεραν δύο συριακές οικονομικές πηγές.
Η Oumolat δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
Στη Γερμανία, η υποστηριζόμενη από το κράτος εταιρεία Bundesdruckerei και η ιδιωτική εταιρεία Giesecke+Devrient είχαν δείξει ενδιαφέρον, ανέφερε μια συριακή πηγή και ένας ευρωπαίος αξιωματούχος, αλλά δεν ήταν σαφές ποιο θα μπορούσε να τυπώσει το νόμισμα.
Ένας εκπρόσωπος της Bundesdruckerei είπε ότι δεν βρίσκεται σε συνομιλίες για μια συμφωνία εκτύπωσης νομισμάτων με το συριακό κράτος.
Η Giesecke+Devrient αρνήθηκε να σχολιάσει.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ, η γερμανική κυβέρνηση και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Συρίας Αμπντελκαντέρ Χουσριγιέχ δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.
Ελλείψεις χαρτονομισμάτων
Τα χαρτονομίσματα της συριακής λίρας είναι ελλιπή σήμερα, αν και αξιωματούχοι και τραπεζίτες αναφέρουν διαφορετικούς λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό.
Αξιωματούχοι λένε ότι απλοί πολίτες αλλά και κακόβουλοι παράγοντες συσσωρεύουν λίρες, ενώ οι τραπεζίτες λένε ότι οι συριακές αρχές είναι αυτές που κρατούν τη ροή σταδιακά, εν μέρει σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν τη συναλλαγματική ισοτιμία.
Οι τράπεζες αποστρέφουν τακτικά τους καταθέτες και τις επιχειρήσεις όταν προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στις αποταμιεύσεις τους, συσσωρεύοντας πίεση σε μια οικονομία που ήδη πιέζεται από τον νέο ανταγωνισμό από φθηνές εισαγωγές.
Η συριακή λίρα διαπραγματευόταν την Παρασκευή με περίπου 10.000 ανά δολάριο ΗΠΑ στη μαύρη αγορά, ενισχύοντας από περίπου 15.000 πριν από την ανατροπή του Άσαντ.
Ένα δολάριο ΗΠΑ άξιζε μόλις 50 λίρες το 2011, πριν από τον εμφύλιο πόλεμο.
Πηγή: Reuters