Skip to main content

Η ρωσική οικονομία είναι «σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι λέει η Μόσχα», σύμφωνα με ευρωπαϊκή έκθεση

REUTERS/Maxim Shemetov

Πιθανόν μεγαλύτερο το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Ρωσίας

Η οικονομία της Ρωσίας βρίσκεται σε μια ολοένα και πιο επισφαλή κατάσταση ως αποτέλεσμα της στροφής σε έναν τρόπο πολέμου και των κυρώσεων της Δύσης λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών Μετάβασης της Στοκχόλμης (SITE).

Η έκθεση, η οποία προετοιμάστηκε ενόψει των συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ότι, ενώ εξακολουθεί να είναι σχετικά σταθερή, η ρωσική οικονομία είναι μόνο επιφανειακά ανθεκτική και ότι οι υποκείμενες ανισορροπίες και οι διαρθρωτικές αδυναμίες αυξάνονται.

«Η δημοσιονομική τόνωση της πολεμικής οικονομίας κράτησε την οικονομία όρθια βραχυπρόθεσμα, αλλά η εξάρτηση από την αδιαφανή χρηματοδότηση, τη στρεβλή κατανομή των πόρων και τη συρρίκνωση των δημοσιονομικών αποθεμάτων, την καθιστά μη βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Σε αντίθεση με τις αφηγήσεις του Κρεμλίνου, ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Ρωσίας», ανέφερε.

Η επίδραση των κυρώσεων της ΕΕ

Η ΕΕ έχει επιβάλει 16 πακέτα κυρώσεων στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, με στόχο τις κύριες πηγές εσόδων της Μόσχας – τις εξαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα. Άλλες δυτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας επέβαλαν επίσης κυρώσεις.

Θέλοντας να δείξει ότι οι δυτικές κυρώσεις είναι άσκοπες, η Ρωσία λέει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της αυξήθηκε κατά 4,3% το 2024 μετά από επέκταση 3,6% το 2023.

Ωστόσο, ο Τόρμπορν Μπέκερ, ο οποίος παρουσίασε την έκθεση SITE στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, είπε ότι οι αριθμοί του ρωσικού ΑΕΠ δεν μπορούν να είναι αξιόπιστοι επειδή η Μόσχα πιθανότατα υποτιμούσε έντονα τον πληθωρισμό που επηρέασε τους υπολογισμούς του πραγματικού ΑΕΠ.

«Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι ο πληθωρισμός είναι 9-10%. Γιατί όμως έχει επιτόκιο πολιτικής 21% στην κεντρική τράπεζα; Ποια τακτική κεντρική τράπεζα θα είχε επιτόκιο πολιτικής που είναι βασικά 11,50 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το ποσοστό πληθωρισμού; Αν κάποια από τις κεντρικές μας τράπεζες έκανε κάτι τέτοιο, θα ήταν χωρίς δουλειά την επόμενη μέρα», είπε ο Μπέκερ στους δημοσιογράφους.

«Αυτό είναι μια πολύ σαφής ένδειξη ότι ο πληθωρισμός μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι ο σωστός αριθμός. Εάν υποτιμήσετε τον πληθωρισμό, τότε θα υπερεκτιμήσετε τους αριθμούς του πραγματικού ΑΕΠ», είπε.

Πιθανόν μεγαλύτερο το έλλειμμα στον προϋπολογισμό

Επεσήμανε επίσης τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της Ρωσίας που προκαλούνται από τη μείωση των εσόδων από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα και την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. Από την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία και παρά τις μαζικές πολεμικές της προσπάθειες, η Ρωσία αναφέρει έλλειμμα προϋπολογισμού 2% του ΑΕΠ κάθε χρόνο.

«Οι δημοσιονομικοί αριθμοί στη Ρωσία δεν ανταποκρίνονται πραγματικά σε αυτό που πιστεύουμε ότι καταβάλλουν στην πολεμική προσπάθεια», είπε ο Μπέκερ.

Είπε ότι μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης της πολεμικής μηχανής περνούσε από το τραπεζικό σύστημα. «Επομένως, αν προσθέσετε αυτό στους δημοσιονομικούς αριθμούς, τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα θα ήταν δύο φορές υψηλότερα από αυτά που έδειξαν στα επίσημα στατιστικά στοιχεία», είπε.

Αυτό, με τη σειρά του, συσσώρευε χρηματοοικονομικούς κινδύνους στο τραπεζικό σύστημα, είπε ο Μπέκερ, επειδή οι τράπεζες ανέφεραν υψηλή πιστωτική ανάπτυξη.

«Όλοι αυτοί είναι δείκτες που συνήθως εξετάζουμε όταν θέλουμε να προβλέψουμε την τραπεζική κρίση», είπε ο Μπέκερ.

Σύμφωνη η Κομισιόν με την έκθεση SITE

Ο Ευρωπαίος Οικονομικός Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε με την έκθεση SITE.

«Η ανάλυσή τους υπογραμμίζει την αναξιοπιστία των ρωσικών στατιστικών και το πώς η ρωσική οικονομία δεν αποδίδει όπως δείχνουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία”, δήλωσε ο Ντομπρόβσκις στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των υπουργών της ΕΕ.

«Η Επιτροπή συμφωνεί σε γενικές γραμμές με αυτήν την ανάλυση και τη συνολική αυξανόμενη ευθραυστότητα της ρωσικής οικονομίας. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία των συνεχιζόμενων προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας να περιορίσει την ικανότητα του Κρεμλίνου να συνεχίσει τον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας», είπε.

Πηγή: Reuters