Skip to main content

ΗΠΑ – Κίνα: Ανακωχή 90 ημερών – Συμφωνία για δραστικό περιορισμό των εκατέρωθεν δασμών

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

«Έχουμε καταλήξει σε συμφωνία για μια παύση 90 ημερών και για σημαντική μείωση των επιπέδων των δασμών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα «παγώσουν» για 90 ημέρες πολύ μεγάλο μέρος των εκατέρωθεν ανταποδοτικών δασμών, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των δύο πλευρών, έπειτα από τις εμπορικές συνομιλίες που έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο στη Γενεύη.

Η αναστολή πρόκειται να τεθεί σε ισχύ εντός των επομένων ωρών, το αργότερο στις 14 Μαΐου, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Κοινή μείωση δασμών κατά 115 μονάδες

Όπως εξηγεί το Bloomberg, στο πλαίσιο της συμφωνίας οι κινεζικοί δασμοί σε αμερικανικά προϊόντα θα μειωθούν από 125% σε 10% και οι αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικά προϊόντα από 145% στο 30%.

Κατά το CNBC, oι αμερικανικοί δασμοί ύψους 20% στις κινεζικές εισαγωγές φαιντανύλης θα παραμείνουν σε ισχύ, γι’ αυτό και οι συνολικοί δασμοί στην Κίνα ανέρχονται στο 30%.

Διαφορετικού ύψους δασμοί θα εξακολουθούν να ισχύουν για διάφορα εισαγόμενα στις ΗΠΑ κινεζικά προϊόντα – από ηλεκτρικά οχήματα ως το αλουμίνιο και τον χάλυβα, σύμφωνα με το Reuters.

Η Κίνα δεσμεύθηκε επίσης να αναστείλει άλλα αντίμετρα που επέβαλε στις ΗΠΑ μετά τις 2 Απριλίου. Οι σπάνιες γαίες, καθώς η απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές τους αφορά όλες τις χώρες, δεν είναι ξεκάθαρο αν περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τις ΗΠΑ.

«Είχαμε πολύ παραγωγικές συνομιλίες και πιστεύω ότι ο τόπος, εδώ στη Λίμνη της Γενεύης, πρόσθεσε μεγάλη ψυχραιμία σε μια πολύ θετική διαδικασία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ ​​Μπέσεντ, σε συνέντευξη Τύπου.

«Έχουμε καταλήξει σε συμφωνία για μια παύση 90 ημερών και για σημαντική μείωση των επιπέδων των δασμών» σημείωσε ο Μπέσεντ και πρόσθεσε: «Και οι δύο πλευρές θα μειώσουν τους ανταποδοτικούς δασμούς τους κατά 115% (σ.σ. πιθανώς εννοεί κατά 115 μονάδες».

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε επίσης ότι «έχουμε έναν καλό μηχανισμό για να αποτρέψουμε την επανάληψη μιας κλιμάκωσης».

Η προαναγγελία για «καλά νέα»

Το βράδυ της Κυριακής, οι δύο πλευρές είχαν προαναγγείλει «καλά νέα για τον κόσμο». Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Χε Λιφένγκ έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο», επισημαίνοντας πως οι συνομιλίες ήταν «σοβαρές, εις βάθος και εποικοδομητικές». Είπε επίσης ότι συμφωνήθηκε η εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού διαβούλευσης για εμπορικά και οικονομικά ζητήματα.

Επανέλαβε εξάλλου την πάγια θέση του Πεκίνου ότι δεν θέλει να εμπλακεί σε εμπορικό πόλεμο αλλά «αν οι ΗΠΑ επιμείνουν, η Κίνα δεν θα φοβηθεί και θα πολεμήσει μέχρι τέλους». Ο Χε επαίνεσε τις προσπάθειες που κατέβαλαν και οι δύο πλευρές, καθώς και τον «επαγγελματισμό» της αμερικανικής αντιπροσωπείας, σημειώνοντας ότι η διήμερη συνάντηση στην Ελβετία ήταν «ένα σημαντικό πρώτο βήμα» καθώς δημιούργησε «τα θεμέλια και τις προϋποθέσεις».

Ο υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας Λι Τσενγκάνγκ, χωρίς να αποκαλύψει πολλές λεπτομέρειες των διαβουλεύσεων, έκανε λόγο για «καλά νέα για τον κόσμο» και επεσήμανε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να διατηρήσουν τακτικές επαφές, σε χρόνο και τόπο που θα καθοριστεί αργότερα.

«Οι διαφορές μας δεν είναι όσο μεγάλες πιστεύαμε»

Θετικά σήματα εξέπεμψαν νωρίτερα και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ο Εμπορικός Εκπρόσωπος των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ δήλωσε ότι «οι διαφορές μας δεν είναι τόσο μεγάλες όσο νομίζαμε προηγουμένως».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ ​​Μπέσεντ, επίσης παρών στη Γενεύη, δήλωσε ότι υπήρξε «ουσιαστική πρόοδος» στις συνομιλίες μεταξύ της αμερικανικής ομάδας που ηγείτο ο ίδιος και εκείνης του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης Χε Λιφένγκ.

Αλλά και ο Κέβιν Χάσετ, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, περιέγραψε το Πεκίνο ως «πρόθυμο για τον επαναπροσδιορισμό των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ».

Διαβάστε ακόμη: