Skip to main content

Τραμπ και Στάρμερ ανακοίνωσαν την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Βρετανίας – Τι περιλαμβάνει

REUTERS/Leah Millis

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσαν τη συμφωνία κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που μεταδόθηκε ζωντανά

Σε συμφωνία για τις εμπορικές τους συναλλαγές κατέληξαν Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσαν τη συμφωνία κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που μεταδόθηκε ζωντανά.

Αφού χαρακτήρισε το Ηνωμένο Βασίλειο ως τον «πολυτιμότερο» σύμμαχο των ΗΠΑ, ο Τραμπ ανέφερε ότι η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαιώνει την «αμοιβαιότητα και τη δικαιοσύνη» που πιστεύει ότι είναι απαραίτητες για το διεθνές εμπόριο.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικών εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού βοδινού κρέατος, της αιθανόλης και άλλων γεωργικών προϊόντων, ανέφερε ο Τραμπ.

Χημικά και μηχανήματα έχουν προστεθεί στη συμφωνία, σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Τόνισε επιπλέον ότι ο χάλυβας είναι ένας σημαντικός παράγοντας σε αυτή τη συμφωνία που θα κάνει και τις δύο χώρες ισχυρότερες.

Σημείωσε επίσης ότι οι εξαγωγές θα γίνονται μέσα από μια πολύ γρήγορη μορφή έγκρισης, με περιορισμένη γραφειοκρατία.

Ο Τραμπ επεσήμανε ότι οι τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας θα καταγραφούν τις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο πρόσθεσε ότι η συμφωνία είναι «οριστική».

Τόνισε, δε, ότι η συμφωνία ευθυγραμμίζει τα συμφέροντα ΗΠΑ – Βρετανίας, δημιουργώντας μια μεγάλη ζώνη οικονομικής ασφαλείας

Στάρμερ: Φανταστική, ιστορική μέρα

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε λόγο για «φανταστική, ιστορική» μέρα.

Ο Στάρμερ επαίνεσε τη διαπραγματευτική ομάδα του Τραμπ, η οποία, όπως τόνισε, έκανε «απίστευτη δουλειά».

Δήλωσε επιπλέον ότι η συμφωνία θα ενισχύσει το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών και θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ο Στάρμερ σημείωσε ότι η χρονική στιγμή της συμφωνίας «δεν θα μπορούσε να είναι πιο κατάλληλη», με φόντο την «Ημέρα της Νίκης».

«Εκείνη την ημέρα, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ στάθηκαν μαζί ως οι στενότεροι σύμμαχοι», τόνισε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις βιομηχανίες που θα επηρεάσει η συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Αφού στάθηκε στην ανάγκη οικονομικής ασφάλειας, μίλησε για το πόσο κοντά είναι οι δύο χώρες.

Ανταλλαγή φιλοφρονήσεων

Ο Τραμπ δήλωσε ότι η συμφωνία ήταν χρόνια στα σκαριά και συνεχάρη τον Στάρμερ που ήταν ο πρωθυπουργός που την έκανε πραγματικότητα.

Ο Στάρμερ συμφώνησε, λέγοντας πως «με αυτόν τον πρόεδρο και αυτόν τον πρωθυπουργό καταφέραμε να πετύχουμε αυτό που πολλοί άνθρωποι προσπαθούσαν να πετύχουν εδώ και πολλά χρόνια».

Αποχαιρετώντας τον Στάρμερ, ο Τραμπ ευχαρίστησε τον Βρετανό πρωθυπουργό, λέγοντας πως ενδέχεται να συναντηθούν σύντομα.

Τι δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ

Λαμβάνοντας εν συνεχεία τον λόγο, ο υπουργός Εμπορίου τω ΗΠΑ Χάουαρντ Λούτνικ επεσήμανε ότι η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι «τεράστια», καθώς και ότι η συμφωνία ανοίγει την πρόσβαση σχεδόν σε όλα τα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα.

«Αυτό θα προσθέσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια ευκαιριών στους Αμερικανούς εξαγωγείς» πρόσθεσε.

«Και εξακολουθούμε να έχουμε δασμό 10% ο οποίος θα αποφέρει έσοδα 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις Ηνωμένες Πολιτείες» συνέχισε.

Μιλώντας για εισαγωγές αυτοκινήτων, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου επεσήμανε ότι έχει συμφωνηθεί πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορεί να στέλνει 100.000 αυτοκίνητα στις ΗΠΑ με τον αρχικό βασικό δασμό 10%.

Οι κινητήρες και τα εξαρτήματα της Rolls Royce για αεροπλάνα μπορούν να εξάγονται από το Ηνωμένο Βασίλειο στις ΗΠΑ χωρίς δασμούς, σημείωσε.

Τη σύναψη της συμφωνίας είχε νωρίτερα προαναγγείλει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας ότι η συμφωνία ΗΠΑ – Ηνωμένου Βασιλείου για τη μείωση των δασμών είναι «πλήρης και ολοκληρωμένη».

Από την πλευρά του, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ είχε απλώς σημειώσει ότι «οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε εξέλιξη»

Επί του παρόντος, τα περισσότερα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ από το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζουν δασμούς 10%, με υψηλότερους συντελεστές για τον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα αυτοκίνητα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει επίσης δασμούς σε ορισμένα αμερικανικά προϊόντα.

Μείωση επιτοκίων υπό τον φόβο της ύφεσης

Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε την Πέμπτη κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια (από 4,5% στο 4,25%). Πρόκειται για τη δεύτερη μείωση μέσα στο 2025 και την τέταρτη συνολικά από τότε που το επιτόκιο είχε φτάσει στο 5,25%.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μέσα στον χρόνο η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει και σε άλλες μειώσεις, καθώς ο εμπορικός πόλεμος δημιουργεί φόβους ύφεσης.