Τέλος εποχής. Ο 94χρονος Γουόρεν Μπάφετ, ο αποκαλούμενος «Προφήτης της Όμαχα», στη φετινή 60ή ετήσια συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί στο τέλος του έτους από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Παράλληλα δεν μάσησε τα λόγια του για τις επιπτώσεις της πολιτικής Τραμπ.
Μιλώντας ενώπιον 40.000 παρευρισκομένων και συνοδευόμενος από τον διάδοχό του, Γκρεγκ Έιμπελ, και τον επικεφαλής των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων Ατζίτ Τζάιν, ο θρύλος των επενδύσεων εξαπέλυσε εμμέσως πλην σαφώς κριτική κατά του Ντόναλντ Τραμπ και της εμπορικής του πολιτικής.
«Το εμπόριο δεν πρέπει να είναι όπλο», δήλωσε ο Μπάφετ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κερδίσει. Ξεκινήσαμε από το μηδέν πριν 250 χρόνια και φτάσαμε να γίνουμε μια απίστευτα σημαντική χώρα. Δεν υπάρχει τίποτα παρόμοιο στην ιστορία», είπε και προειδοποίησε για απομόνωση των ΗΠΑ. «Είναι μεγάλο λάθος να έχεις 7,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο να μη σε συμπαθούν και 300 εκατομμύρια να καυχιούνται για την επιτυχία τους. Δεν είναι σωστό. Και δεν είναι σοφό», σχολίασε.
«Όταν οι άλλοι ευημερούν, είμαστε πιο ασφαλείς και εμείς»
Οι δηλώσεις του έρχονται εν μέσω ενός εμπορικού πολέμου, στον οποίο ο Λευκός Οίκος έχει επιβάλλει δασμούς-ρεκόρ σε εισαγωγές από πολλές χώρες, με αποκορύφωμα τους δασμούς 145% σε κινεζικά προϊόντα. Η Κίνα απάντησε με αντίποινα 125%, αλλά οι δύο πλευρές αφήνουν τώρα ανοιχτό το ενδεχόμενο επανέναρξης διαπραγματεύσεων.
Ο Μπάφετ υπογράμμισε την ανάγκη για αμοιβαία επωφελείς λύσεις και εξήγησε: «Όσο πιο ευημερούμενος γίνεται ο υπόλοιπος κόσμος, τόσο πιο ευημερούμενοι θα γινόμαστε κι εμείς. Κι αυτό σημαίνει περισσότερη ασφάλεια για τα παιδιά μας».

Συσσώρευση μετρητών και ξεπούλημα μετοχών
Στη σκιά της παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας, η Berkshire Hathaway ανακοίνωσε πτώση της καθαρής κερδοφορίας στα 4,6 δισ. δολάρια το α’ τρίμηνο από 12,7 δισ. δολάρια πέρσι, ενώ τα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν στα 9,64 δισ. από 11,22 δισ. δολάρια.
Η εταιρεία απέδωσε μέρος των απωλειών σε γεωπολιτικούς κινδύνους και καταστροφές, με τη μονάδα ασφαλειών να καταγράφει ζημιές 1,1 δισ. από τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια.
Ταυτόχρονα, ο Μπάφετ συνεχίζει το αμυντικό παιχνίδι: για 10ο διαδοχικό τρίμηνο, πούλησε περισσότερες μετοχές από όσες αγόρασε. Στο α’ τρίμηνο του 2025, η Berkshire πούλησε μετοχές αξίας 4,7 δισ. δολαρίων και αγόρασε μόλις 3,2 δισ. δολαρίων. Το αποτέλεσμα ήταν το ρευστό της να ανέβει στα νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 348 δισ. δολαρίων.
Μόνο το 2024, η εταιρεία είχε ρευστοποιήσει μετοχές άνω των 134 δισ., περιορίζοντας τις θέσεις της σε Apple και Bank of America.
Παρά την αποχή από αγορές και επαναγορές ιδίων μετοχών, η μετοχή της Berkshire έχει ενισχυθεί κατά 19% φέτος, κόντρα σε πτώση 3,3% του S&P 500.
Πολιτικές αιχμές και απουσία αυταπατών
Η παρέμβαση Μπάφετ ήρθε λίγες εβδομάδες μετά από ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ που υπονόησε –λανθασμένα– πως ο μεγαλοεπενδυτής στηρίζει τις πολιτικές του. Η Berkshire έσπευσε να διαψεύσει την πληροφορία, λέγοντας ότι «τέτοιες αναφορές είναι ψευδείς».
Σε προγενέστερη συνέντευξή του στο CBS, ο Μπάφετ είχε αποκαλέσει τους δασμούς «πράξη πολέμου» και «φόρο στα αγαθά που δεν πληρώνει η νεράιδα των δοντιών». Το σχόλιο του Μπάφετ βάζει και πάλι στο τραπέζι τη μεγάλη του διαχρονική πίστη στην οικονομική παγκοσμιοποίηση και την ανοιχτή αγορά.

Το τέλος μιας εποχής
Η ατμόσφαιρα στο CHI Health Center της Όμαχα ήταν φορτισμένη, καθώς πολλοί φοβούνται ότι ίσως πρόκειται για την τελευταία φορά που ο Μπάφετ προΐσταται της συνέλευσης.
Από τα χαράματα, χιλιάδες μέτοχοι –ανάμεσά τους και προσωπικότητες όπως η Χίλαρι Κλίντον και ο Τιμ Κουκ της Apple– έσπευσαν να εξασφαλίσουν μια θέση στην αρένα.
Το εμπορικό σκέλος της εκδήλωσης περιελάμβανε από παγωτά Dairy Queen του ενός δολαρίου μέχρι λούτρινα gecko της Geico και συλλεκτικά παπάκια-Μπάφετ.
Όμως πίσω από την εμπορική γιορτή, υπήρχε διάχυτη η αίσθηση ενός τέλους εποχής. «Είναι εμβληματικές φυσιογνωμίες», είπε μια επισκέπτρια από το Άρκανσο. «Όταν φύγει ο Γουόρεν, τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο».

O Μπάφετ ανακοίνωσε πως από τα τέλη του έτους δεν θα είναι πλέον CEO της εταιρείας – θέση που κατείχε γι πάνω από 60 χρόνια. Τα ηνία θα αναλάβει ο Γκρεγκ Έιμπελ.
Όπως είπε θα διατηρήσει το σύνολο των μετοχών του, αφού είναι βέβαιος ότι υπό τη διεύθυνση του Έιμπελ η εταιρεία θα τα πάει ακόμη καλύτερα.