Η Meta Platforms ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών στο α’ τρίμηνο του 2025, με ώθηση από την ισχυρή διαφημιστική της δραστηριότητα και σαφή δέσμευση για ενίσχυση των επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη.
Παρά τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου και την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα, η Meta — μητρική εταιρεία των Facebook, Instagram και WhatsApp — παρουσίασε εντυπωσιακά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο, με έσοδα ύψους 42,3 δισ. δολαρίων, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της Wall Street (41,4 δισ.).
Tα καθαρά κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 6,43 δολάρια, ενισχυμένα κατά 37% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και πάνω από την πρόβλεψη για 5,25 δολάρια.
Η μετοχή της Meta κατέγραψε άνοδο 6% στις προσυνεδριακές συναλλαγές, κόντρα στη γενική τάση της τεχνολογικής αγοράς, η οποία έχει δεχθεί πλήγματα από τις γεωπολιτικές εντάσεις και την αναζωπύρωση των δασμών από τη διοίκηση Τραμπ.
Η διαφήμιση «αιμοδότης» της τεχνητής νοημοσύνης
Η Meta βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στη διαφήμιση για τη χρηματοδότηση της επεκτατικής της στρατηγικής στην τεχνητή νοημοσύνη. Το 98% των εσόδων της προέρχεται από διαφημιστικά έσοδα, τα οποία συνεχίζουν να αναπτύσσονται, χάρη στη χρήση AI για την εξατομίκευση περιεχομένου και στόχευση χρηστών.
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ τόνισε στους επενδυτές ότι η Meta είναι «σε καλή θέση για να διαχειριστεί την αβεβαιότητα», επισημαίνοντας τις βελτιώσεις στην απόδοση των social apps και την αναδιάρθρωση της εφοδιαστικής αλυσίδας ώστε να απορροφηθούν οι επιπτώσεις των δασμών.
Επιθετική στρατηγική
Η εταιρεία αναθεώρησε ανοδικά τις κεφαλαιουχικές της δαπάνες για το 2025, σε 64–72 δισ. δολάρια (από 60–65 δισ. προηγουμένως), επικαλούμενη την ανάγκη για εξοπλισμό νέας γενιάς, αλλά και τις πληθωριστικές πιέσεις στην προμήθεια hardware λόγω των εμπορικών περιορισμών. Η CFO Susan Li ανέφερε ότι η Meta εργάζεται εντατικά για «βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας».
Η ενίσχυση των δαπανών θεωρείται από αναλυτές, όπως ο Andrew Rocco της Zacks Investment Research, ως θετικό μήνυμα για τον κλάδο της AI συνολικά. «Ενώ πολλές εταιρείες αποφεύγουν τις προβλέψεις λόγω των γεωπολιτικών πιέσεων, η Meta όχι μόνο έδωσε guidance, αλλά το έκανε με δυναμισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από το LlamaCon στη Meta AI: επιθετική ανάπτυξη και νέα προϊόντα
Μόλις μία ημέρα πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η Meta φιλοξένησε το πρώτο της συνέδριο “LlamaCon” στα κεντρικά της στο Menlo Park, εστιάζοντας στις πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης. Οι Llama models, που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της προσέγγισης της Meta, έχουν ήδη “κατέβει” 1,2 δισεκατομμύρια φορές, σύμφωνα με τον Chief Product Officer, Chris Cox.
Η Meta παρουσίασε επίσης το νέο της αυτόνομο AI app, “Meta AI”, ένα εργαλείο που στοχεύει να ανταγωνιστεί άμεσα το ChatGPT της OpenAI και να αποσυνδεθεί από τις παραδοσιακές πλατφόρμες του ομίλου (Facebook, Instagram, WhatsApp). Ο Zuckerberg επισήμανε ότι «η αυτόνομη εφαρμογή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αγορά των ΗΠΑ, όπου το WhatsApp δεν έχει την κυριαρχία που έχει αλλού».
Με καθημερινή πρόσβαση από 3,4 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, η Meta διατηρεί τη θέση της ως ηγέτιδα δύναμη στην ψηφιακή επικοινωνία. Ωστόσο, η μάχη για την υπεροχή στην τεχνητή νοημοσύνη — και οι επενδύσεις που τη συνοδεύουν — θα είναι αυτή που θα κρίνει αν η εταιρεία θα παραμείνει στην κορυφή στη νέα εποχή.
Παρά την παγκόσμια πίεση και τις αναδυόμενες απειλές από φθηνότερες λύσεις AI από την Κίνα, η Meta δείχνει αποφασισμένη να «ξοδέψει ό,τι χρειάζεται» για να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης. Για την ώρα, η Wall Street επιβραβεύει αυτή την επιμονή.