Skip to main content

ΕΕ: «Στοπ» στην χρυσή βίζα της Μάλτας, από το Ανώτατο Δικαστήριο

SHUTTERSTOCK

«Το πρόγραμμα εξαγοράς της μαλτέζικης υπηκοότητας εμπορευματοποιεί την υπηκοότητα της Ε.Ε.» αποφάσισε το Δικαστήριο

Το πρόγραμμα «χρυσής βίζας» της Μάλτας είναι παράνομο καθώς, παραβιάζει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ιθαγένεια αποφάνθηκε το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ.

Η Μάλτα επιτρέπει σε ιδιώτες να αποκτήσουν την υπηκοότητα ώστε να μπορούν να ζουν και να εργάζονται εκεί, με ελάχιστη χρηματική εισφορά 600.000 ευρώ (684.400 δολάρια).

Οι απαιτούμενες επενδύσεις περιλαμβάνουν επίσης την αγορά ενός σπιτιού, ενώ ενθαρρύνονται οι εθελοντικές δωρεές. Καθώς πρόκειται για κράτος μέλος της ΕΕ, τα μαλτέζικα διαβατήρια παρέχουν στους κατόχους τους την ελευθερία να ζουν και να εργάζονται οπουδήποτε εντός του μπλοκ των 27 μελών.

Ένα κράτος της ΕΕ «δεν μπορεί να παραχωρεί την υπηκοότητά  του -και μάλιστα την ευρωπαϊκή υπηκοότητα- έναντι χρηματικού ανταλλάγματος ή επενδύσεων, καθώς αυτό ουσιαστικά ισοδυναμεί με  απλή εμπορική συναλλαγή», δήλωσε το δικαστήριο της ΕΕ που εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

Η Trump Gold Card

Εντωμεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος κάνει τις δικές του κινήσεις για να προσελκύσει πλούσιους ξένους επενδυτές στις ΗΠΑ. Η λεγόμενη Trump Gold Card προσφέρει άδεια παραμονής και προοπτική για την απόκτηση υπηκοότητας σε επενδυτές που καταβάλλουν 5 εκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λούτνικ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πούλησε περισσότερες από 1.000 βίζες σε μία μόνο ημέρα, τον Μάρτιο.

Η απόφαση  έρχεται σε αντίθεση με τη μη δεσμευτική γνωμοδότηση ενός συμβούλου του δικαστηρίου της ΕΕ, ο οποίος δήλωσε πέρυσι ότι εναπόκειται στις ίδιες τις χώρες της ΕΕ να «καθορίσουν ποιος δικαιούται να υπηκοός τους και, κατά συνέπεια, ποιος είναι πολίτης της ΕΕ».

«Υπερήφανη» δηλώνει η Μάλτα

Η κυβέρνηση της Μάλτας ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «είναι υπερήφανη για τον πλούτο που δημιουργήθηκε μέσω αυτού του προγράμματος τα τελευταία χρόνια, το οποίο επέτρεψε τη δημιουργία ενός εθνικού ταμείου επενδύσεων και αποταμιεύσεων για την αντιμετώπιση των αναγκών τόσο των σημερινών όσο και των μελλοντικών γενεών».

Από το 2015, όπως ανέφερε, το πρόγραμμα έχει αποφέρει άμεσα έσοδα άνω του 1,4 δισ. ευρώ, τα οποία διατέθηκαν σε μια σειρά κοινωνικών έργων, όπως στέγαση, αθλητικές εγκαταστάσεις και υγειονομική περίθαλψη.

«Οι αιτούντες συνεισέφεραν επίσης πάνω από 10 εκατ. ευρώ σε άμεσες φιλανθρωπικές δωρεές σε εθελοντικές οργανώσεις σε ολόκληρη τη χώρα», σημείωσε η μαλτέζικη κυβέρνηση.

Το νησί της Μεσογείου είναι μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που τα τελευταία χρόνια προσφέρουν χρυσές βίζες και διαβατήρια, τα οποία απέκτησαν δημοτικότητα κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, όταν τα έθνη άρχισαν να πωλούν διαμονή για να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις.

«Διεφθαρμένοι επιχειρηματίες και ξέπλυμα χρήματος»

«Είναι άπειρες είναι οι περιπτώσεις που έχουν δείξει πώς τα συγκεκριμένα προγράμματα έχουν παράσχει ασφαλές καταφύγιο σε διεφθαρμένους επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο, και έχουν βοηθήσει στο ξέπλυμα χρήματος», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Διεθνούς Διαφάνειας Maíra Martini.

«Η απόφαση δεν εμποδίζει μόνο τη Μάλτα να πουλάει υπηκοότητα της ΕΕ, αλλά θα εμποδίσει και άλλα κράτη μέλη να κάνουν το ίδιο».

naftemporiki.gr