Το πρωί της 9ης Απριλίου, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές βυθίζονταν, δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Τραμπ επιχείρησαν να αλλάξουν πορεία στη δασμολογική πολιτική του Προέδρου – αλλά για να το καταφέρουν, έπρεπε πρώτα να αποφύγουν τον Πίτερ Ναβάρο.
Όπως περιγράφει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ η Wall Street Journal, o υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ επιδίωξαν να πείσουν τον Ντόναλντ Τραμπ να «παγώσει» μέρος των παγκόσμιων δασμών που σχεδίαζε, την ώρα που οι εντάσεις στις αγορές κλιμακώνονταν. Ωστόσο, εμπόδιο αποτελούσε ο Πίτερ Ναβάρο, ο μακροχρόνιος και σκληροπυρηνικός σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα εμπορίου, ο οποίος βρισκόταν σχεδόν μόνιμα κοντά στο Οβάλ Γραφείο μετά την εκδήλωση “Ημέρα Απελευθέρωσης” του Προέδρου.
Βρήκαν τον πρόεδρο μόνο
Σύμφωνα την αμερικανική εφημερίδα, που επικαλείται πηγές που γνωρίζουν το παρασκήνιο, όταν το πρωί εκείνης της ημέρας ο Ναβάρο είχε προγραμματισμένο ραντεβού με τον οικονομικό σύμβουλο Κέβιν Χάσετ σε άλλο σημείο του Λευκού Οίκου, ο Μπέσεντ και ο Λάτνικ εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία. Εισήλθαν απροειδοποίητα στο Οβάλ Γραφείο, προτείνοντας στον Τραμπ την άμεση ανακοίνωση αναστολής μέρους των δασμών, πριν προλάβει ο Ναβάρο να παρέμβει.
Ο Τραμπ φάνηκε να πείθεται από τα επιχειρήματα και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προχώρησε άμεσα σε ανάρτηση στο Truth Social, αναγγέλλοντας την αλλαγή πορείας – γεγονός που εξέπληξε τον Ναβάρο. Λίγη ώρα αργότερα, ο Μπέσεντ και η εκπρόσωπος Τύπου Καρολάιν Λέβιτ εμφανίστηκαν στις κάμερες εκτός Λευκού Οίκου για επίσημη δήλωση.
Η παρέμβαση των δύο υπουργών ήρθε στον απόηχο της σοβαρής αναταραχής στις αγορές: οι μετοχές είχαν βυθιστεί μετά την ενεργοποίηση των δασμών στις 2 Απριλίου, ενώ την επόμενη εβδομάδα καταγράφηκε και απότομη πτώση στις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων – εξέλιξη ανησυχητική, καθώς πρόκειται για επενδυτικό «καταφύγιο» σε περιόδους αστάθειας.
Η ανάρτηση Τραμπ οδήγησε σε άλμα της χρηματιστηριακής αγοράς και σταθεροποίηση στην αγορά ομολόγων. Αργότερα την ίδια ημέρα, ο ίδιος δήλωσε ότι προχώρησε στην αναστολή των δασμών επειδή «οι αγορές γίνονταν νευρικές» και πως είχε εντοπίσει προειδοποιητικά σημάδια από την αγορά ομολόγων. Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, είχε καλέσει το κοινό μέσω άλλης ανάρτησης στο Truth Social να «μείνει ψύχραιμο», δίνοντας την εντύπωση πως δεν σχεδίαζε αλλαγή πολιτικής.
«Καμία έριδα»
Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των Μπέσεντ και Λάτνικ αρνήθηκαν ότι υπάρχουν εσωτερικές έριδες στην ομάδα του Τραμπ. «Η ομάδα του Προέδρου εργάζεται ακούραστα για την υλοποίηση της εμπορικής ατζέντας America First», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. Αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος του Λάτνικ ανέφερε πως «η ιδέα ότι παίζουμε το παιχνίδι της κουτσομπόλας είναι ψευδής – είμαστε απόλυτα επικεντρωμένοι στην εφαρμογή του οράματος του Προέδρου».
Ο ίδιος ο Ναβάρο, ερωτηθείς για το επεισόδιο, απάντησε με μήνυμα: «Άλλο ένα δείγμα κακόβουλης παραπληροφόρησης από ανώνυμες πηγές που προσπαθούν να διχάσουν και να αποδυναμώσουν την εμπορική ομάδα».
Ο Λευκός Οίκος, μέσω του εκπροσώπου Κους Ντεσάι, υποστήριξε πως «ο Πρόεδρος Τραμπ έχει συγκροτήσει μια επίλεκτη ομάδα για την υλοποίηση της America First ατζέντας και την αντιμετώπιση της κρίσης των εμπορικών ελλειμμάτων. Όλα τα μέλη της κυβέρνησης ακολουθούν το ίδιο εγχειρίδιο: αυτό του Προέδρου».
Η συμμαχία Μπέσεντ–Λάτνικ έρχεται σε αντίθεση με το τεταμένο παρελθόν των δύο ανδρών, οι οποίοι είχαν συγκρουστεί σκληρά στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, όταν διεκδικούσαν και οι δύο τη θέση του υπουργού Οικονομικών.
Τελικά, ο Μπέσεντ επικράτησε, παρά τις αντιρρήσεις του Έλον Μασκ, ενώ ο Λάτνικ έλαβε το υπουργείο Εμπορίου με ενισχυμένες αρμοδιότητες στο εμπόριο ως «παρηγοριά».
Ο Ναβάρο, ωστόσο, παραμένει καθοριστικός παράγοντας στην εμπορική πολιτική του Τραμπ. Αν και είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, επέστρεψε στην κυβέρνηση με την εκλογή Τραμπ, ο οποίος φέρεται να έχει δηλώσει ότι «ο Πίτερ πήγε φυλακή για μένα». Στην πρώτη θητεία του Τραμπ, ο Ναβάρο συγκρούστηκε επανειλημμένα με κορυφαίους αξιωματούχους όπως ο Γκάρι Κον και ο Στίβεν Μνούτσιν, με τους οποίους είχε έντονες διαφωνίες για την προσέγγιση προς την Κίνα.
Συγγραφέας του βιβλίου Death By China, ο Ναβάρο έχει ταυτιστεί με τη σκληρή, προστατευτική γραμμή έναντι του Πεκίνου, που συμμερίζεται και ο ίδιος ο Τραμπ. Η στάση του τον έχει καταστήσει δημοφιλή σε τμήματα της βάσης του Τραμπ, ιδίως σε κύκλους αντι-Γουόλ Στριτ, αλλά και απόβλητο για πολλούς επιχειρηματίες και παράγοντες των αγορών.