Η Volkswagen βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο έναν πιθανό συμβιβασμό, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο CEO της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Όλιβερ Μπλούμε.
Για να αποφύγει τους δασμούς 25% στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, η VW σχεδιάζει να μεταφέρει την παραγωγή της Audi στις ΗΠΑ», τόνισε ο Μπλούμε σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Η Βόρεια Αμερική είναι μια από τις πιο σημαντικές περιοχές ανάπτυξης για τον Όμιλο VW και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη εποικοδομητικές συζητήσεις με την κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόσθεσε.
Η Volkswagen θέλει να «κάνει ό,τι είναι δυνατόν» για να λειτουργήσει ως αξιόπιστος επενδυτής και συνεργάτης των ΗΠΑ.
Η ανακοίνωση νέων δασμών Τραμπ έχει σοκάρει τις αυτοκινητοβιομηχανίες σε Γερμανία και Ευρώπη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η σημαντικότερη εξαγωγική αγορά για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας δήλωσε μάλιστα πώς βλέπει τη βιομηχανία ως μέρος της λύσης της διαφοράς για τους δασμούς.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Τραμπ, στόχος των δασμών είναι να φέρουν περισσότερη παραγωγή στις ΗΠΑ. Πριν από λίγες ημέρες, ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε στις αυτοκινητοβιομηχανίες τουλάχιστον προσωρινές εξαιρέσεις από τους δασμούς. Οι εταιρείες αυτοκινήτων χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο για να μετατρέψουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους σε παραγωγή ανταλλακτικών στις ΗΠΑ, είπε ο Τραμπ .
Δεν υπάρχουν νικητές
Στους εμπορικούς πολέμους ουδείς πάντως κερδίζει, αλλά στη δασμολογική επίθεση του προέδρου Τραμπ ο μεγάλος χαμένος φαίνεται πώς θα είναι η ευρωπαϊκή βιομηχανία, εκτιμούν Ευρωπαίοι παράγοντες της αγοράς.
«Παρά την τρίμηνη αναστολή των αυξημένων κατά 20% δασμών, εξακολουθεί να ισχύει το 10% που επιβλήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με το 25% στον χάλυβα,το αλουμίνιο και τα αυτοκίνητα», τονίζουν στη Ναυτεμπορική.
Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι η ΕΕ Θα είναι ο προορισμός για ένα μεγάλο μέρος των κινεζικών αγαθών που προορίζονταν προηγουμένως για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οσο και αν η αμερικανική κυβέρνηση θα προσπαθήσει επίσης να απομακρύνει την Ευρώπη από την Κίνα , ειδικά στα τεχνολογικά προϊόντα. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσαντ θέλει να χρησιμοποιήσει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους να περιορίσουν τις συναλλαγές τους με την Κίνα.
Η ιδέα θα ήταν να ληφθούν δεσμεύσεις για την απομόνωση του Πεκίνου με αντάλλαγμα τη μείωση των εμπορικών φραγμών. Ο Μπέσεντ σχολιάζοντας μάλιστα την πρόσφατη επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στο Πεκίνο ισχυρίστηκε ότι το άνοιγμα στην κινεζική αγορά θα ήταν σαν να «κόβει κανείς τον λαιμό του»!
\
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν βέβαια να χρησιμοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς με την ΕΕ για να συμφωνήσουν σε πολλά άλλα θέματα που δεν έχουν καμία σχέση με το διμερές εμπόριο. Μεταξύ αυτών των αιτημάτων είναι πιθανό να υπάρχει πίεση στην Ευρώπη να επιλέξει την αμερικανική τεχνολογία αντί της κινεζικής , αναφέροντας την τεχνητή νοημοσύνη και την δορυφορική τεχνολογία ως παραδείγματα.
Η ανατίμηση του ευρώ
Στον αυξανόμενο «λογαριασμό» για την ευρωπαϊκή βιομηχανία θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι επιπτώσεις λόγω της ανατίμησης του ευρώ που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τις εξαγωγές.
Οι ειδικοί προβλέπουν ότι το ενιαίο νόμισμα θα μπορούσε να αυξηθεί από το 1,13 στο 1,15 ανά δολάριο μέχρι το τέλος του έτους και να συνεχίσει την άνοδό του το 2026 , στο 1,18 ανά δολάριο ή ακόμα και στο 1,20.
«Οι επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι άλλωστε, μεγαλύτερες. Εχουμε περάσει από μια συρρίκνωση μεταξύ 0,3% και 0,5% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, σε περισσότερο από μια ποσοστιαία μονάδα-κάτι που θα φέρει την ευρωπαϊκή οικονομία στο χείλος της ύφεσης».
Οι περισσότεροι ειδικοί διστάζουν βέβαια να κάνουν ακριβείς προβλέψεις μέχρι να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την ομάδα Τραμπ.
Η μείωση των επιτοκίων
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ προσπαθεί να δώσει ώθηση στην οικονομία με μια ακόμη μείωση των επιτοκίων στο 2,25% ώστε να κάνει πιο φθηνό το χρήμα.
Η Κομισιόν από την πλευρά της, προετοιμάζει ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης και ενδέχεται να απαιτηθούν νέες πολιτικές τόνωσης. « Η ευρωζώνη θέλει να συγκεντρώσει την παραγωγή εντός των συνόρων της και τώρα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για την επίτευξη συμφωνιών με άλλες ενώσεις όπως η Mercosur.Αλλά μέχρι να συμβεί αυτό, υπάρχει ένας μακρύς δρόμος μπροστά μας, με πολλά πισωγυρίσματα, μεταξύ του Τραμπ και των επιχειρηματικών του εταίρων», εκτιμούν οι ίδιες πηγές.
Η ΕΕ διατηρεί άλλωστε, πλεόνασμα 157 δισ. ευρώ στο εμπόριο αγαθών με τις ΗΠΑ, αλλά καταγράφει έλλειμμα 109 δισ. ευρώ στις υπηρεσίες, λόγω τεχνολογίας.
Αντικρουόμενες απόψεις
Το κακό είναι ότι υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις εντός της ΕΕ απέναντι στη δασμολογική επίθεση Τραμπ. «Ορισμένες χώρες ευνοούν μια προσεκτική προσέγγιση, ενώ άλλες πιστεύουν ότι χρειάζεται μία πιο δυναμική απάντηση.
Αντιμέτωπη με αυτές τις διαφορές, η ΕΕ αποφάσισε να αναβάλει επίσης τα αντίμετρά της για 90 ημέρες, σύμφωνα με και με την προσωρινή αναστολή του Τραμπ. «Είμαστε καταδικασμένοι να συνεννοηθούμε, γιατί η Ευρώπη χρειάζεται τόσο την τεχνολογία όσο και την άμυνα των Ηνωμένων Πολιτειών», τονίζουν οι παράγοντες της αγοράς.
Σε ποια θέματα θα μπορούσαν να αντισταθούν οι Βρυξέλλες στην Ουάσιγκτον; Προς το παρόν, η ΕΕ δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει ούτε στον ΦΠΑ, τον οποίο η Ουάσιγκτον θεωρεί ως κρυφή «επιδότηση», ούτε στα «ευρωπαϊκά πρότυπα για την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων».
Από αυτή την άποψη, μια σύγκρουση με τις Βρυξέλλες είναι πάντως αναπόφευκτη, Μένει να φανεί όμως εάν η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη απέναντι στην πολιτική Τραμπ , αν ο κόμπος φτάσει στο χτένι…