Skip to main content

Κίνα: Τρία νέα ρεκόρ σηματοδοτούν τη νέα κινητήρια δύναμη του εξωτερικού εμπορίου

Οι εργαζόμενοι είναι απασχολημένοι με τη μεταφορά ελαστικών για εξαγωγή σε μία τρισδιάστατη αποθήκη στην πόλη Τονγκγινγκ στην ανατολική Κίνα. Φωτ. Λιου Γιουξε

Περισσότερες χώρες και περιοχές μπορούν να επωφεληθούν από το συνεχιζόμενο άνοιγμα της Κίνας

Δεδομένου ότι οι κινεζικές ιδιωτικές επιχειρήσεις στο πεδίο του εξωτερικού εμπορίου ήδη βρίσκονται σε ένα νέο σημείο εκκίνησης της ανάπτυξης, πρέπει αφενός να αναγνωρίσουν τους ενδεχομένους κινδύνους και τις προκλήσεις που απορρέουν από την αναδιάρθρωση του παγκόσμιου οικονομικού και εμπορικού τοπίου.

Aφετέρου να εκμεταλλευτούν ενεργά τις νέες ευκαιρίες που προκύπτουν από τον μετασχηματισμό της εγχώριας οικονομίας και την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας, να δημιουργήσουν νέα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και να απελευθερώσουν μεγαλύτερο δυναμικό μέσω της συνέργειας μεταξύ των ευνοϊκών εμπορικών μέτρων και της κινεζικής αγοράς.

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις διαδραματίζουν ένα αναντικατάστατο ρόλο κατά την ανάπτυξη του εξωτερικού εμπορίου της Κίνας.

Το 2024, οι κινεζικές ιδιωτικές επιχειρήσεις κατέρριψαν τρία νέα ρεκόρ που αναφέρονται στα επιτεύγματα ότι ο αριθμός των ιδιωτικών επιχειρήσεων που ασχολούνται με εισαγωγές και εξαγωγές ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 609.000, οι οποίες έγιναν η μεγαλύτερη οντότητα στις εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας για πρώτη φορά, καθώς και το ποσοστό εισαγωγής των καταναλωτικών αγαθών ξεπέρασε το 50% για πρώτη φορά.

Αυτά τα τρία νέα ρεκόρ υποδηλώνουν τη δυναμική των κινεζικών ιδιωτικών επιχειρήσεων στην διεύρυνση του εξωτερικού εμπορίου και ευρύτερα σηματοδοτούν την ποιοτική ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας.

Το πρώτο ρεκόρ αποδεικνύει την ενεργή συμμετοχή των περισσότερων κινεζικών ιδιωτικών επιχειρήσεων στον διεθνή καταμερισμό της εργασίας καθώς και στην παγκόσμια συνεργασία, αντανακλώντας τη δυναμική ανάπτυξη του εξωτερικού εμπορίου της Κίνας.

Σήμερα, οι κινεζικές ιδιωτικές επιχειρήσεις διεισδύουν συνεχώς σε κάθε κρίκο της βιομηχανίας και των εφοδιαστικών αλυσίδων του εξωτερικού εμπορίου, μεταβαλλόμενες από το προηγούμενο περιθωριακό ρόλο στο σημερινό κεντρικό πρωταγωνιστή του εξωτερικού εμπορίου της Κίνας, με αποτέλεσμα να συμβάλει στην συνεχόμενη μεγέθυνση και την βελτιούμενη αποδοτικότητα του εξωτερικού εμπορίου της χώρας.

Το δεύτερο ρεκόρ συμβολίζει μια σημαντική ανατροπή για την πολυετή κυριαρχία των ξένων επιχειρήσεων στο εμπόριο προηγμένης τεχνολογίας και αντιπροσωπεύει μια κρίσιμη μετάβαση της Κίνας από την παραγωγή χαμηλού επιπέδου στην καινοτομία υψηλού επιπέδου.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία των κινεζικών τελωνείων, το 2024, οι κινεζικές ιδιωτικές επιχειρήσεις κατέγραψαν αύξηση ύψους 12,6% στις εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, καταλαμβάνοντας το 48,5% της συνολικής αξίας αυτών των προϊόντων.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η αύξηση άνω του 20% στις εισαγωγές και εξαγωγές προηγμένων ηλεκτρομηχανολογικών προϊόντων, όπως πλοία και εξοπλισμός ημιαγωγών, υπογραμμίζοντας την ικανότητα των κινεζικών ιδιωτικών επιχειρήσεων να προχωρήσουν στα πρωτοκλασάτα τμήματα της διεθνούς βιομηχανικής αλυσίδας.

Το τρίτο ρεκόρ αντανακλά μια βαθιά μετατόπιση του εξωτερικού εμπορίου της Κίνας από έναν «εξαγωγικό προσανατολισμό» σε μια «ισορροπία προσφοράς και ζήτησης».

Επωφελούμενες από ευνοϊκές πολιτικές που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας της κατανάλωσης και στην επέκταση της εγχώριας ζήτησης, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν αξιοποιήσει δυναμικά τις ευκαιρίες της αγοράς.

Μέσω νέων επιχειρηματικών μοντέλων, όπως το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο και οι αποθήκες στο εξωτερικό, έχουν καταφέρει να συνδέσουν τα διεθνή προϊόντα υψηλής ποιότητας που περιλαμβάνονται κεράσια από τη Χιλή, ιαπωνικά προϊόντα ομορφιάς και αυστραλιανή λανολίνη, με τους εγχώριους καταναλωτές, ώστε να ικανοποιήσει συνεχώς την αυξανόμενη και διαφοροποιημένη καταναλωτική ζήτηση στην Κίνα, σπεύδοντας να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Κίνα δεν είναι μόνο ένα εργοστάσιο του κόσμου, αλλά και μια παγκόσμια αγορά.

Περισσότερες χώρες και περιοχές μπορούν να επωφεληθούν από το συνεχιζόμενο άνοιγμα της Κίνας.

Με την άνοδο του προστατευτισμού στο εμπόριο και των ενδεχόμενων γεωπολιτικών συγκρούσεων, ορισμένες χώρες έχουν δημιουργήσει εμπορικά εμπόδια με διάφορες προφάσεις και έχουν ξεκινήσει συχνές εμπορικές έρευνες για τα κινεζικά προϊόντα νέας ενέργειας, προκαλώντας μεγάλες διακυμάνσεις στις παραγγελίες από το εξωτερικό.

Ταυτόχρονα, οι γεωπολιτικές συγκρούσεις έχουν επηρεάσει έντονα τη σταθερότητα των εφοδιαστικών αλυσίδων, διατηρώντας το κόστος των logistics σε υψηλά επίπεδα.

Μέσα σε αυτές τις αυξανόμενες πιέσεις, οι κινεζικές ιδιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να διατηρήσουν την ανθεκτικότητα και τη στρατηγική τους προσήλωση στην ανάπτυξη, να μετατρέψουν τις εξωτερικές προκλήσεις σε εσωτερικές κινητήριες δυνάμεις για μετασχηματισμό και αναβάθμιση.