Skip to main content

Γέλεν: «Απολύτως νόμιμα» τα 50 δισ. της G7 στην Ουκρανία

REUTERS/Brendan McDermid

«Δεν τίθεται νομικό ζήτημα εδώ», υποστήριξε η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Κυριακή ότι το προγραμματισμένο δάνειο-μαμούθ των 50 δισ. δολαρίων της G7 για την Ουκρανία δεν είναι κλοπή, όπως το χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Δεν υπάρχει κανένα νόημα σε αυτό. Τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία παραμένουν στην τράπεζα. Έχουν κατασχεθεί», είπε η Γέλεν στο ABC. «Οι επενδύσεις που είχε η Ρωσία έχουν ωριμάσει. Έτσι, τα κεφάλαια της Ρωσίας είναι σε μετρητά, αλλά παράγουν έσοδα για την τράπεζα και η Ρωσία δεν έχει καμία αξίωση».

Την περασμένη εβδομάδα, η διάσκεψη της G7 συμφώνησε σε ένα δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα κέρδη που προέρχονται από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αν και τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία δεν έχουν μεταφερθεί μόνιμα σε δυτικά χέρια, ο Πούτιν χαρακτήρισε την ενέργεια κλοπή και είπε ότι είναι παράνομη.

Μελόνι: Η ΕΕ δεν πρέπει να έχει άμεση εμπλοκή στο δάνειο της Ουκρανίας από τη G7

«Δεν τίθεται νομικό ζήτημα εδώ», υποστήριξε η Γέλεν. «Και οι σύμμαχοί μας, οι εταίροι μας, η G7 θα παράσχουν στην Ουκρανία ένα δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα αποπληρωθεί με την πάροδο του χρόνου από αυτά τα έσοδα. Και θα έλεγα ότι οι ηγέτες της G7 είχαν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ξεπαγώσουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία έως ότου η Ρωσία πληρώσει για τη ζημιά που έχει κάνει στην Ουκρανία».