Skip to main content

Οι παράγοντες πίσω από την ταχεία ανάπτυξη της γραμμής Κίνας-Ευρώπης

Φωτογραφία του Χου Σιαοφέι
Τελωνειακοί υπάλληλοι επιβλέπουν εμπορευματοκιβώτια της γραμμής Κίνας-Ευρώπης στον χώρο τελωνειακού ελέγχου του Διεθνούς Σταθμού Πολυτροπικών Μεταφορών στην πόλη Τζινχουά της επαρχίας Τσετζιάνγκ

Μεγάλος αριθμός κινεζικών προϊόντων υψηλής ποιότητας έφθασαν στην Ευρώπη μέσω τρένου, γεγονός που εμπλούτισε τις επιλογές των ευρωπαίων καταναλωτών

Από την έναρξη λειτουργίας της το 2011, τα τρένα της γραμμής Κίνας-Ευρώπης «επιταχύνουν», δημιουργώντας έναν «χρυσό διάδρομο» για τις διεθνείς σιδηροδρομικές μεταφορές γεμάτο επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Το σύνολο των εμπορευματικών συρμών της γραμμής ξεπέρασε τα 90.000 τρένα, μεταφέροντας πάνω από 8,7 εκατ. TEU αγαθών, η αξία των οποίων ξεπέρασε τα 380 δισ. δολάρια. Ο «χρυσός διάδρομος» πλέον συνδέει 223 πόλεις 25 ευρωπαϊκών χωρών.

Η εμβάθυνση και η σταθερή ανάπτυξη της συνεργασίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» και οι όλο και πιο στενοί οικονομικοί και εμπορικοί δεσμοί μεταξύ της Κίνας και του κόσμου αποτελούν τη θεμελιώδη κινητήρια δύναμη πίσω από τη συνεχή επιτάχυνσή της. Κατά την τελευταία δεκαετία και περισσότερο, η Κίνα προώθησε ενεργά τη συνεργασία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», και το συνεχή άνοιγμα στον έξω κόσμο και ενεργοποίησε την τεράστια ζήτηση για διεθνές εμπόριο, ιδιαίτερα το εμπόριο με την Ευρώπη. Μεγάλος αριθμός κινεζικών προϊόντων υψηλής ποιότητας έφθασαν στην Ευρώπη μέσω τρένου Κίνας-Ευρώπης, γεγονός που εμπλούτισε τις επιλογές των ευρωπαίων καταναλωτών, βελτίωσε την ποιότητα ζωής του τοπικού πληθυσμού και άνοιξε νέους εμπορικούς διαύλους για την είσοδο ευρωπαϊκών προϊόντων στην κινεζική αγορά.

Η «επιτάχυνση» αυτή οφείλεται στα μοναδικά πλεονεκτήματα της γραμμής όπως η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα, οι ευνοϊκές τιμές και η υψηλή σταθερότητα. Ο χρόνος μεταφοράς αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των θαλάσσιων μεταφορών και τα κόστη στο ένα όγδοο έως το ένα έκτο των αεροπορικών μεταφορών. Η γραμμή Κίνας-Ευρώπης αποτελεί το προτιμώμενο μέσο μεταφοράς για πολλούς επιχειρηματίες χάρη στην υψηλή απόδοση κόστους. Η πανδημία της COVID-19 επηρέασε εις βάθος τις παγκόσμιες αεροπορικές, χερσαίες και θαλάσσιες οδούς και άλλος τρόπους μεταφοράς αγαθών. Την περίοδο αυτή, τα εμπορευματικά τρένα της γραμμής εξασφάλισαν τη σταθερή προμήθεια υλικών προς την Ευρώπη και τα κράτη που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής, αποτελώντας σημαντικό στήριγμα για τις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες. Το γεγονός αυτό οδήγησε τη διεθνή κοινότητα στο να αναγνωρίσει τα μοναδικά πλεονεκτήματα της γραμμής.

Η ταχεία ανάπτυξη της γραμμής συνεχίζεται, με την τελευταία να χαίρει αναγνώρισης όλων των μερών χάρη στη συνεχή και ποιοτική βελτίωση των λειτουργιών της. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν επιτευχθεί καινοτομίες στο μοντέλο οργάνωσης των μεταφορών, την ευθυγράμμιση με τη ζήτηση των αγορών, την εφαρμογή ευέλικτων στρατηγικών τιμολόγησης και την ενεργή προσφορά ειδικών τρένων για την υψηλής ποιότητας παροχή διεθνών υπηρεσιών εφοδιαστικής στους πελάτες της.

Τα τρένα της γραμμής μεταφέρουν πλήθος εμπορευμάτων δημιουργώντας ευκαιρίες ανάπτυξης. Μέσα από τη συνεχή πρόοδο της συνεργασίας στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» η Κίνα θα συνδεθεί στενότερα με τον υπόλοιπο κόσμο, η εμπορική ζήτηση θα αυξηθεί και τα εμπορευματικά τρένα θα «επιταχύνουν» διαδραματίζοντας ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στο παγκόσμιο εφοδιαστικό σύστημα.