Skip to main content

Νάγκελ (Bundesbank): Να μην επιβάλει η ΕΕ δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα  

REUTERS/Ann Saphir

«Η Κίνα είναι ένας πολύ σημαντικός εμπορικός εταίρος για την ΕΕ και η ΕΕ είναι σημαντική για την Κίνα», τόνισε ο Νάγκελ σε συνέντευξή του

Κατά της κλιμάκωσης της εμπορικής διαμάχης με την Κίνα τάσσεται ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ,  συμβουλεύοντας μάλιστα την Επιτροπή της ΕΕ να μην επιβάλει δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με βάση το αμερικανικό μοντέλο.

«Η Κίνα είναι ένας πολύ σημαντικός εμπορικός εταίρος για την ΕΕ και η ΕΕ είναι σημαντική για την Κίνα», τόνισε ο Νάγκελ σε συνέντευξή του στην Handelsblatt και σε άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

«Οι κανόνες και οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να είναι μια εναλλακτική λύση στην κλιμάκωση  με αμοιβαίους δασμούς», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Bundesbank .

Ο Νάγκελ αναφέρθηκε και στην πολιτική επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο ΔΣ της οποίας μετέχει ,άλλωστε. Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης θεωρεί  ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο είναι «εύλογη» δεδομένων τρέχουσα κατάσταση. Πρόσθεσε όμως ότι η μείωση των επιτοκίων του Ιουνίου δεν χρειάζεται να είναι η αρχή μιας σειράς. «Δεν είμαστε σε αυτόματο πιλότο», είπε ο πρόεδρος της Bundesbank, τονίζοντας ότι η αβεβαιότητα για τις οικονομικές εξελίξεις και τις εξελίξεις των τιμών είναι ακόμα μεγάλη.