Skip to main content

Το όραμα του Μακρόν για την ενωμένη Ευρώπη περνάει από τις … συγχωνεύσεις τραπεζών

LUDOVIC MARIN/Pool via REUTERS

Είναι διατεθειμένος να δει μία γαλλική τράπεζα να περνάει στα χέρια ευρωπαϊκής ανταγωνίστριάς της

Ο Εμανουέλ Μακρόν θεωρεί ότι ο τραπεζικός τομέας στην Ευρώπη χρειάζεται μεγαλύτερη ενοποίηση, έστω κι αν αυτό σημαίνει την εξαγορά μιας μεγάλης γαλλικής τράπεζας από Ευρωπαίους ανταγωνιστές, όπως ο ίδιος υποστήριξε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.
Ο Μακρόν πιέζει εδώ και καιρό για μια ευρωπαϊκή ένωση κεφαλαιαγορών, υποστηρίζοντας ότι ο σημερινός κατακερματισμός του τραπεζικού τομέα της Ευρώπης αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη του μπλοκ.

Ερωτηθείς εάν, για παράδειγμα, θα ήταν πρόθυμος να συναινέσει στην πώληση της γαλλικής Société Générale στην ισπανική Santander, ο Μακρόν απάντησε ότι το «να ενεργούμε ως Ευρωπαίοι σημαίνει να [εδραιωνόμαστε] ως Ευρωπαίοι».

 «Η BNP να μπορεί να εξαγοράζει μικρότερους ανταγωνιστές»

Σε ερώτηση για ενδεχόμενες διασυνοριακές συγχωνεύσεις είπε «ναι φυσικά, αλλά αυτές αφορούν την Τραπεζική Ένωση, η οποία ήδη δρομολογείται». Σχετικά με την BNP Paribas, υποστήριξε ότι η αδυναμία της τράπεζας με έδρα το Παρίσι να προχωρήσει σε διασυνοριακές συγχωνεύσεις «εγείρει διάφορα ζητήματα». «Χρειαζόμαστε ενοποίηση», σημείωσε ο Μακρόν, έτσι ώστε η BNP να μπορεί να εξαγοράζει μικρότερους ανταγωνιστές.

Στο επίκεντρο του σχεδίου του Μακρόν βρίσκεται η ιδέα της απελευθέρωσης της κλειστής οικονομικής δύναμης της Ευρώπης για να οδηγήσει ένα κύμα επενδύσεων για την αναβάθμιση της οικονομίας, την τόνωση της ανάπτυξης, της καινοτομίας και την ενίσχυση του στρατού της ηπείρου απέναντι στην απειλή της ρωσικής επιθετικότητας.

Η Γαλλία φιλοξενεί πολλές από τις μεγαλύτερες τράπεζες στη ζώνη του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της BNP Paribas με ισολογισμό 2,7 τρισεκατομμυρίων ευρώ, αρκετός για να ανταγωνιστεί το ΑΕΠ πολλών χωρών. Κάποιοι τη χαρακτηρίζουν JPMorgan Chase & Co. της Ευρώπης, ωστόσο η χρηματιστηριακή της αξία 80 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι υποβαθμισμένη από αυτή των κορυφαίων τραπεζών των ΗΠΑ.

Ο Μακρόν είπε ότι η αδυναμία της BNP να πραγματοποιήσει διασυνοριακές συγχωνεύσεις εγείρει «αρκετά ζητήματα».

Ο Μακρόν παραχώρησε τη συνέντευξη την ίδια ημέρα που υποδέχθηκε στην ετήσια σύνοδο κορυφής «Choose France» στο Παλάτι των Βερσαλλιών διευθύνοντες συμβούλους από όλο τον κόσμο, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να επενδύσουν συνολικά 15 δισεκατομμύρια ευρώ στη γαλλική οικονομία. Η γαλλική προεδρία δήλωσε ότι οι επενδύσεις περιελάμβαναν 56 επιχειρηματικά έργα και θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία 10.000 θέσεων εργασίας.

Γερμανικά εμπόδια

Ένα σημαντικό εμπόδιο στις φιλοδοξίες του Μακρόν για την Ευρώπη είναι η Γερμανία. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, με την Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, ο Μακρόν έπεισε τους Γερμανούς να στραφούν σε πιο «γαλλικού τύπου» πολιτικές, με το κράτος να παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην οικονομία.

Το 2018, οι δύο χώρες ξεκίνησαν πρωτοβουλίες για τη στήριξη βασικών τομέων, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών μπαταριών και του υδρογόνου.

Όταν ξέσπασε ο κορωνοϊός, οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις ανεστάλησαν επίσης και το τεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έδωσε στις κυβερνήσεις το περιθώριο να υιοθετήσουν αυτό που ο Μακρόν αποκάλεσε «ό,τι χρειαστεί» προσέγγιση στις δημόσιες δαπάνες.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η Μέρκελ αγκάλιασε τελικά τη γαλλική πρόταση για την έναρξη ενός μαζικού κοινού προγράμματος χρέους για την επένδυση στην προώθηση μιας μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάκαμψης.

Οι ομοϊδεάτες Ευρωπαίοι χαιρέτισαν αυτή τη συμφωνία για το 2020 ως μια στιγμή τομής που έθεσε τέρμα στο γερμανικό ταμπού σχετικά με την κοινή χρηματοδότηση.

Ωστόσο, ο Όλαφ Σολτς ως καγκελάριος αρνήθηκε να συμμετάσχει στις παραινέσεις του Μακρόν και άλλων μελών του μπλοκ να συζητήσουν έναν ακόμη γύρο κοινής έκδοσης ομολόγων για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ευρώπης, με την έλλειψη χημείας μεταξύ των βασικών ηγετών της Ευρώπης να επιτείνει τις πολιτικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών τους.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ μάλιστα δήλωσε τον περασμένο μήνα στο Bloomberg στην Ουάσινγκτον ότι για τον ίδιο έχει περισσότερο οικονομικό νόημα να παραμείνουν τα κράτη της ΕΕ υπεύθυνα για τους δικούς τους προϋπολογισμούς.

Διαβάστε σχετικά

Eurogroup: Ενιαία κεφαλαιαγορά σε εθελοντική βάση στην ΕΕ