Skip to main content

Η σύγκρουση Ιράν – Ισραήλ έφερε τη μεγαλύτερη αναστάτωση στις αερομεταφορές από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001

Flightradar24.Com/Handout via REUTERS
Η εικόνα του εναέριου χώρου στη Μέση Ανατολή/ 15 Απριλίου 2024

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία ασφάλειας της αεροπορίας συνεχίζει να συνιστά προσοχή στα αεροπλάνα στον εναέριο χώρο της Μέσης Ανατολής

Τουλάχιστον 12 μεγάλες αεροπορικές εταιρείες αναγκάστηκαν να ακυρώσουν πτήσεις ή να χαράξουν νέα δρομολόγια στον απόηχο της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ και εν αναμονή της ισραηλινής απάντησης. Μεταξύ αυτών η Qantas, η Lufthansa, η United Airlines και η Air India.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναστάτωση από ένα και μόνο γεγονός από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις του Mark Zee, ιδρυτή της OPSGROUP στο Reuters.

«Από τότε δεν είχαμε ξανά μία κατάσταση με τόσους διαφορετικούς εναέριους χώρους να κλείσουν σε τόσο ταχεία διαδοχή και να δημιουργείται χάος», εξήγησε o Zee, προσθέτοντας ότι περιμένει να δει τα προβλήματα να συνεχίζονται για δυο – τρεις ημέρες.

Οι εναλλακτικές διαδρομές και οι συστάσεις

Να σημειωθεί ότι ο εναέριος χώρος του Ιράν χρησιμοποιείται από αεροπορικές που ταξιδεύουν από την Ευρώπη στην Ασία.

Αυτές έχουν πλέον δύο εναλλακτικές – μέσω Τουρκίας ή μέσω Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα, εν τω μεταξύ με το Reuters, η ευρωπαϊκή υπηρεσία ασφάλειας της αεροπορίας δήλωσε ότι συνεχίζει να συνιστά προσοχή στα αεροπλάνα, σε ό,τι αφορά τους εναέριους χώρους του Ιράν και του Ισραήλ, καθώς και σε μια ζώνη περίπου 100 ναυτικών μιλίων που περιβάλλει το Ισραήλ.