Skip to main content

Χρυσός: Μια ανάσα από τα 2.400 δολάρια η ουγκιά 

Φωτ. αρχείου

Από την αρχή του χρόνου η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί κατά 13%

Νέο ιστορικό ρεκόρ καταγράφει σήμερα ο χρυσός, φθάνοντας τα 2.395 δολάρια την ουγκιά, με το ράλι της τιμής να συνεχίζεται στις 12 από τις τελευταίες 14 συνεδριάσεις.

Από την αρχή του χρόνου η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί κατά 13% και το γεγονός ότι πάει από ρεκόρ σε ρεκόρ οφείλεται σε δυο βασικούς λόγους:

  • Πρώτον, στην επιδείνωση των γεωστρατηγικών εντάσεων: Από τη μία πλευρά, η Τεχεράνη απειλεί να απαντήσει από μέρα σε μέρα στην επίθεση του Ισραήλ στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, ενώ την ίδια ώρα η Ρωσία κλιμακώνει τις επιδρομές με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία.
  • Δεύτερον, στις πληθωριστικές πιέσεις, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, που παραμένουν ισχυρές. Η ΕΚΤ επίσης αναγκάστηκε χθες να αναβάλει ως τον Ιούνιο την μείωση των επιτοκίων, παρά τις φωνές που ακούστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση για την άμεση περικοπή τους, υπό τον φόβο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό «πολλοί ιδιώτες επενδυτές θεωρούν ότι ο χρυσός είναι πλέον μια από τις πολύ ασφαλείς επενδύσεις, ειδικά σε περιόδους κρίσης ή σε ταραχώδεις οικονομικούς και πολιτικούς καιρούς», λέει ο Φίλιπ Κρεντς, διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων της BV Bayerische Vermogens GmbH, στο Μόναχο.

Άνοδος κατά 50%

Η τιμή του χρυσού θα μπορούσε μάλιστα να εκτιναχθεί άλλο ένα 50%, σύμφωνα με τον ειδικό της αγοράς, Εντ Γιαρντενί, που εκτιμά ότι αυτή είναι μόνο η αρχή του ράλι και προβλέπει αύξηση στα 3.500 δολάρια ανά ουγκιά. «Δεδομένων των πιθανών πληθωριστικών τάσεων, ειδικά στην Αμερική, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 50% στα 3.500 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του επόμενου έτους», τονίζει ο Γιαρντενί.

Η πρόβλεψή του βασίζεται στην υπόθεση ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να ακολουθήσει παρόμοια τροχιά με εκείνη της δεκαετίας του 1970, όταν οι τιμές άρχισαν να ανεβαίνουν και η τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε από τα 35 δολάρια, στα 665 δολάρια την  ουγκιά. «Οι πληθωριστικές πιέσεις που τροφοδοτούνται από την πρόσφατη άνοδο των τιμών του πετρελαίου και την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να συνεχίσει τις περικοπές παραγωγής θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές του χρυσού σε νέα ύψη», αναφέρει ο Γιαρντενί σε σημείωμα προς τους πελάτες του.

Εάν οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή συνεχίσουν να κλιμακώνονται και οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, ο Γιαρντενί βλέπει 20% πιθανότητες για νέο κύμα πληθωρισμού, το οποίο θα μπορούσε να δώσει περαιτέρω ώθηση στις τιμές του χρυσού.