Skip to main content

Κίνα: Οι κεντρικές και δυτικές περιοχές νέα επιλογή για επενδύσεις

Φωτογραφία: Ζανγκ Τσίφου
Εργάτες επιταχύνουν την κατασκευή της γέφυρας Τσαϊτζιαγκού στο τμήμα Γκουανγκάν του σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας Σι’αν-Τσονγκτσίνγκ στην επαρχία Σιτσουάν της νοτιοδυτικής Κίνας

Αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία στις στρατηγικές των πολυεθνικών

Στην πρώτη εκδήλωση «Επενδύσεις στην Κίνα» που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, οι συμμετέχοντες ξένοι επιχειρηματίες δήλωσαν ότι η Κίνα εξακολουθεί να είναι ο δημοφιλής προορισμός για παγκόσμιες διακρατικές επενδύσεις και θα συνεχίσουν να επεκτείνουν και εμβαθύνουν τις επενδύσεις τους στην Κίνα. Στη εκδήλωση, μια νέα τάση που αξίζει προσοχής είναι ότι όλο και περισσότεροι ξένοι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στις κεντρικές και δυτικές περιοχές της Κίνας αφού παλιά τους έδιναν ελάχιστη προσοχή.

Τα σχετικά στοιχεία επιβεβαιώνουν επίσης τις παραπάνω αλλαγές. Από τον ρυθμό αύξησης, το 2023, επτά κεντρικές και δυτικές επαρχίες, συμπεριλαμβανομένων των Σιντζιάνγκ, Τσινγκχάι, Γκανσού, Νινγκξιά και Σανσί, η πραγματική χρήση ξένων κεφαλαίων εξαντλήθηκε από διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης. Όσον αφορά την κλίμακα, η Σετσουάν, ως μία από τις αντιπροσωπευτικές επαρχίες της δυτικής περιοχής, έχει άμεσες ξένες επενδύσεις 24,52 δισεκατομμυρίων γιουάν το 2023 και το συνολικό ποσό έχει ξεπεράσει πολλές ανατολικές παράκτιες επαρχίες.

Τα τελευταία χρόνια, η παγκόσμια βιομηχανική αλυσίδα και η αλυσίδα εφοδιασμού επιταχύνουν την ανασυγκρότηση, ο πληθυσμός και το μέγεθος της αγοράς, τα πλεονεκτήματα κόστους εργασίας και γης, τα πλούσια αποθέματα ενεργειακών πόρων κ.λπ., έχουν γίνει οι κύριοι παράγοντες που προσελκύουν πολυεθνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στις κεντρικές και δυτικές περιοχές. Οι κεντρικές και δυτικές περιοχές αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία στις στρατηγικές των πολυεθνικών εταιρειών για την Κίνα.

Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, μια έκθεση έρευνας της PWC σχετικά με τις κεντρικές και δυτικές επενδύσεις της Κίνας ανέφερε ότι το 30% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι οι κεντρικές και δυτικές περιοχές περιέχουν τεράστιες ευκαιρίες, το 15% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ακόμη ότι οι εξαιρετικές ευκαιρίες αγοράς στις κεντρικές και δυτικές περιοχές αναμένεται να οικοδομήσουν ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα διαπεράσει την υπάρχουσα σκηνή της αγοράς. Όσον αφορά τα επενδυτικά σχέδια, το 17% των ερωτηθέντων σχεδιάζει να επενδύσει τουλάχιστον το ήμισυ των επενδύσεών του στις κεντρικές και δυτικές περιοχές τα επόμενα ένα έως τρία χρόνια, ενώ έως και το 52% σχεδιάζει να επενδύσει ένα μικρό ποσοστό των επενδύσεών του στις περιοχές αυτές.

Από τη σκοπιά διαφόρων παραγόντων, η αγορά και η πολιτική είναι οι δύο κύριοι παράγοντες που ανησυχούν περισσότερο τις πολυεθνικές επιχειρήσεις όταν επενδύουν στις κεντρικές και δυτικές περιοχές. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις συγκεντρώνονταν κυρίως στις ανατολικές παράκτιες περιοχές της Κίνας. Με τη συνεχή πρόοδο της συντονισμένης στρατηγικής περιφερειακής ανάπτυξης, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των κεντρικών και δυτικών περιοχών σε πληθυσμό, εργατικό δυναμικό και μέγεθος αγοράς έχουν σταδιακά γίνει εμφανή. Ειδικότερα, τα βασικά πλεονεκτήματα του χαμηλού κόστους και της καλής θεμελίωσης είναι πολύ ελκυστικά για τις ξένες επενδύσεις.

Όσον αφορά τη βιομηχανική πολιτική, στην έκδοση του 2022 του καταλόγου για την ενθάρρυνση των ξένων επενδύσεων, 955 από τα 1.774 άρθρα αφορούν τις πλεονεκτικές βιομηχανίες για ξένες επενδύσεις στις κεντρικές και δυτικές περιοχές. Επί του παρόντος, έχει δρομολογηθεί η αναθεώρηση του καταλόγου βιομηχανιών για την ενθάρρυνση των ξένων επενδύσεων σε μεγαλύτερη κλίμακα, εστιάζοντας κυρίως στη βασική μεταποίηση, την εφαρμόσιμη τεχνολογία, τα μέσα διαβίωσης και κατανάλωσης των ανθρώπων, καθώς και σε άλλους τομείς, ενώ οι βιομηχανίες πλεονεκτημάτων ξένων επενδύσεων στις κεντρικές και δυτικές περιοχές αναμένεται να λάβουν περαιτέρω στήριξη.