Skip to main content

Εργαζόμενα ζευγάρια: Ο άνδρας στο σπίτι, η γυναίκα στο γραφείο

Η νέα τάση που αναδύεται στην αγορά εργασίας και ποιοι παράγοντες την ευνοούν

Μία νέα τάση αναδύεται στην αγορά εργασίας, με «οδηγό» τα νέα ζευγάρια, αν όχι διεθνώς, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του Economist.

Στην Κόστα Μέσα της Καλιφόρνια, εκείνη αναρριχάται στην ιεραρχία των τοπικών γραφείων μεγάλης νομικής εταιρείας. Εκείνος είναι στέλεχος σε τεχνολογική εταιρεία, που έχει την έδρα της στο Bay Area, περίπου 400 μίλια μακριά, και εργάζεται εξ αποστάσεως. Στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, αυτός γράφει κώδικα από το διαμέρισμά τους και εκείνη παρακολουθεί μαθήματα στο Χάρβαρντ. Αυτή είναι μαία σε μεγάλο νοσομείο, εκείνος απασχολείται με τηλεργασία σε εταιρεία τεχνολογίας. Εκείνη είναι ακαδημαϊκός, αυτός εργάζεται εξ αποστάσεως σε εταιρεία κρυπτονομισμάτων. Ανά τις ΗΠΑ μια νέα τάση φαίνεται να διαφαίνεται. Όταν οι γυναίκες φεύγουν το πρωί για το γραφείο, την τάξη, το νοσοκομείο, τον όποιο χώρο εργασίας τους, αποχαιρετούν τους συζύγους τους που παραμένουν στο σπίτι.

Αλλαγή ρόλων;

Επιστροφή… στο 1950 με αντιστροφή ρόλων; Όχι, βέβαια. Γιατί οι άνδρες μπορεί να μένουν σπίτι, αλλά εξακολουθούν να εργάζονται κανονικά και να προχωρούν την καριέρα τους. Δεν αφοσιώνονται στο μαγείρεμα, το καθάρισμα και την φροντίδα των παιδιών.

Παρόλα αυτά, σχολιάζει ο Economist, έχουμε έναν ξεκάθαρο και μάλλον υποτιμημένο αντίκτυπο. Την άνοδο του «απομακρυσμένου συζύγου». Άνδρες και γυναίκες εξακολουθούν να ειδικεύονται σε διαφορετικά είδη εργασίας. Οι θέσεις εργασίας σε βιομηχανίες όπως η επιστήμη των υπολογιστών και η μηχανική καλύπτονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από άνδρες. Στις θέσεις διδασκαλίας και νοσηλευτικής κυριαρχούν οι γυναίκες. Επαγγέλματα όπως η νομική και η ιατρική μπορεί να εξακολουθούν να απασχολούν περισσότερους άνδρες παρά γυναίκες, αλλά η ζυγαριά αρχίσει να γέρνει: περισσότερες γυναίκες από άντρες εγγράφονται σε νομικές και ιατρικές σχολές σταθερά τα τελευταία χρόνια. Ως εκ τούτου, μεταξύ των νεαρών ζευγαριών, είναι πιθανότερο να είναι η γυναίκα δικηγόρος ή γιατρός και όχι ο άντρας.

Πιο εύκολη η τηλεργασία για άνδρες

Τα διαφορετικά επαγγέλματα έχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις στην τηλεργασία. Ελάχιστοι υγειονομικοί μπορούν να δουλεύουν εξ αποστάσεως προσφέροντας συμβουλές μέσω τηλεφώνου ή τηλεδιάσκεψης. Από την άλλη σε θέσεις που έχουν να κάνουν με τον προγραμματισμό ή την ανάπτυξη τεχνολογικών προϊόντων η τηλεργασία είναι πολύ συχνή.

Συνολικά στην αμερικανική αγορά εργασίας – ανεξάρτητα δηλαδή από την ειδικότητα- είναι πιο εύκολο για τους άνδρες να εργάζονται εξ αποστάσεως από ό,τι για τις γυναίκες. Έρευνα της McKinesy  έδειξε ότι το 38% των εργαζόμενων ανδρών και μόνο το 30% των γυναικών είχαν την επιλογή να εργάζονται εξ αποστάσεως. Περίπου το 50% των γυναικών δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία ευκαιρία για τηλεργασίας, έναντι ποσοστού 39 τω αδρών.