Skip to main content

Οι ασφαλιστικές κατασκοπεύουν το σπίτι σου από τον ουρανό

VEXCEL GROUP/WSJ
Η κατοικία της Σίντι Πίκος από ψηλά - όπως το φωτογράφισε η ασφαλιστική εταιρεία

Αναλυτικό ρεπορτάζ της WSJ για το πώς οι ασφαλιστικές στις ΗΠΑ έχουν φωτογραφίσει με drones, αεροσκάφη, ακόμη και αερόστατα σχεδόν όλα τα ακίνητα

Η Σίντι Πίκος ενημερώθηκε ξαφνικά από την ασφαλιστική της ότι διακόπτεται το συμβόλαιό της για την ασφάλιση της κατοικίας της. Αιτία; Αεροφωτογραφίες έδειχναν ότι η σκεπή του σπιτιού είχε «περάσει το προσδόκιμο όριο ζωής της».

Η Πίκος πλήρωσε για μία ανεξάρτητη αξιολόγηση, που έδειξε ότι η σκεπή είχε ακόμη 10 χρόνια ζωής. Η ασφαλιστική αρνήθηκε να επανεξετάσει την απόφαση. Ανά τις ΗΠΑ, οι ασφαλιστικές εταιρείες χρησιμοποιούν αεροφωτογραφίες κατοικιών ως εργαλείο για να απαλλαγούν από ασφάλιση ακινήτων, που θεωρούν υψηλού κινδύνου, εξηγεί σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal.

Το 99% των ακινήτων κάτω από το μάτι του «μεγάλου αδελφού»

Σχεδόν κάθε σπίτι, κάθε κτίριο στη χώρα φωτογραφίζεται, τις περισσότερες φορές χωρίς αυτό να είναι εν γνώση του ιδιοκτήτη. Οι εταιρείες αξιοποιούν drones, επανδρωμένα αεροσκάφη και αερόστατα για να εξασφαλίσουν εικόνες των ακινήτων από ψηλά. Κανένα μέρος δεν είναι προστατευμένο. Η ένωση Geospatial Insurance Consortium έχει ένα πρόγραμμα αεροφωτογραφιών που καλύπτει, όπως λέει, το 99% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Η σειρά των φωτογραφιών ταξινομείται από μοντέλα υπολογιστών για να εντοπιστούν ζημιές στη στέγη, στην αυλή, ρωγμές σε τοίχους, αδήλωτες πισίνες ή ακόμη και τραμπολίνα. Οι εικόνες με «κόκκινη σημαία» παρέχουν στους ασφαλιστές τη δυνατότητα να στείλουν ειδοποίηση μη ανανέωσης του συμβολαίου, σύμφωνα με τη WSJ.

«Έχουμε δει μια δραματική αύξηση σε ολόκληρη τη χώρα σε αναφορές από καταναλωτές που έχουν απορριφθεί από τους ασφαλιστές τους με βάση μια εναέρια εικόνα», δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα η Amy Bach, εκτελεστική διευθύντρια της ομάδας καταναλωτών United Policyholders.

Η ολοένα και πιο εξελιγμένη χρήση των φωτογραφιών  έρχεται καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες κατοικιών σε εθνικό επίπεδο προσπαθούν να «διακινδυνεύσουν» τα χαρτοφυλάκια ακινήτων τους, πέφτοντας λιγότερο από τέλεια σπίτια σε μια προσπάθεια να ανακάμψουν από μεγάλες ζημίες αναδοχής.

Η ψηφιακή επιτήρηση κερδίζει έδαφος

Οι ασφαλιστές λένε ότι οι πελάτες συναινούν στην επιθεώρηση του σπιτιού τους όταν αγοράζουν ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο και ότι η φωτογράφηση ακινήτων από αέρος είναι λιγότερο ενοχλητική από τις επισκέψεις στο σπίτι που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν. Λένε ότι η ανάπτυξη στόλων αεροπλάνων επιτήρησης τους επιτρέπει να ανταποκρίνονται πιο γρήγορα σε καταστροφές και χρεώσεις που αντικατοπτρίζουν καλύτερα τον κίνδυνο ενός ακινήτου.

«Αν η στέγη σας είναι 20 ετών και μια χαλαζόπτωση πρόκειται να τη διαλύσει, θα πρέπει να πληρώσετε περισσότερα από κάποιον με ολοκαίνουργια στέγη», λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Allstate, Τομ Γουίλσον σε συνέντευξή του. Είπε επίσης ότι ο ασφαλιστικός γίγαντας έχει προχωρήσει πολύ στη χρήση ψηφιακών εικόνων για τη βελτίωση των υπηρεσιών του.

Η ενθουσιώδης υιοθέτηση της ψηφιακής επιτήρησης κρούει ωστόσο τον κώδωνα του κινδύνου στους καταναλωτές. Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι πως δεν θα τους δοθεί η ευκαιρία να αμφισβητήσουν εικόνες που είναι ξεπερασμένες ή ανακριβείς.