Skip to main content

Κίνα: Γόνιμο έδαφος για ξένες επενδύσεις και επιχειρήσεις

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΟΥ ΤΣΟΝΓΚΖΟΥΝ
Εργαζόμενοι μιας ναυτιλιακής επιχείρησης στο θαλάσσιο βιομηχανικό πάρκο της Τσιντόνγκ, της επαρχίας Τζιανγκσού, σπεύδουν να ολοκληρώσουν τα ανταλλακτικά πλοίου που προορίζονται για την εγχώρια και τις ξένες αγορές

Ο αυξανόμενος επενδυτικός ενθουσιασμός πηγάζει από την εμπιστοσύνη στην ανθεκτικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Κίνας

Κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της επιχειρηματικής, στρατηγικής και ακαδημαϊκής κοινότητας των ΗΠΑ, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τόνισε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να προωθεί την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις είναι ευπρόσδεκτες να συμμετάσχουν περισσότερο στη συνεργασία «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος», να συμμετάσχουν στις μεγάλης κλίμακας επιχειρηματικές διοργανώσεις, όπως η Διεθνής Έκθεση Εισαγωγών της Κίνας, να συνεχίσουν να επενδύουν στην Κίνα, να ωριμάζουν εντός της κινεζικής αγοράς και να αναπτύσσουν τις δραστηριότητές τους. Αυτή η σημαντική ομιλία στέλνει για άλλη μια φορά ένα ισχυρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο για την εμβάθυνση των κινεζικών μεταρρυθμίσεων, το άνοιγμα και την προώθηση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας στη νέα εποχή.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ του τρέχοντος έτους, πολλοί επικεφαλής πολυεθνικών εταιρειών έχουν επισκεφθεί εντατικά την Κίνα και δραστηριοποιούνται σε μεγάλα οικονομικά και εμπορικά φόρουμ και φυσικά καταστήματα στην Κίνα, αντανακλώντας την εμπιστοσύνη και την αποφασιστικότητά τους να εμβαθύνουν την κινεζική αγορά. «Πιστεύουμε στο μέλλον της κινεζικής αγοράς». Τα λόγια του Eide He, παγκόσμιου εκτελεστικού αντιπροέδρου του Ομίλου Bosch, αντιπροσωπεύουν την ορθολογική φωνή της βαθιάς καλλιέργειας της κινεζικής αγοράς.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ της ετήσιας συνάντησης του Φόρουμ Ανάπτυξης της Κίνας για το 2024, πολλές από τις συμμετέχουσες πολυεθνικές δημοσίευσαν στοιχεία που αντανακλούν μια αυξητική τάση στις επενδύσεις τους στη χώρα. Η Burger King σχεδιάζει να ανοίξει φέτος πάνω από διακόσια νέα καταστήματα στην Κίνα, υπογράφοντας συμβάσεις δικαιόχρησης. Η Novo Nordisk ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους περίπου 4 δισ. γιουάν στην Τιεντζίν για επέκταση έργου αποστείρωσης παρασκευασμάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους, ο αριθμός των νεοσύστατων ξένων επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα αυξήθηκε κατά 34,9% σε ετήσια βάση. Μια έρευνα του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα έδειξε ότι το 59% των ερωτηθέντων εταιρειών εξακολουθούν να θεωρούν τη χώρα ως έναν από τους τρεις σημαντικότερους επενδυτικούς προορισμούς.

Ο αυξανόμενος επενδυτικός ενθουσιασμός πηγάζει από την εμπιστοσύνη στην ανθεκτικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Κίνας. Σε πείσμα της υποτονικής παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, η εγχώρια ζήτηση στην Κίνα παραμένει σταθερή, ο πληθωρισμός διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα και η προστιθέμενη αξία της μεταποιητικής βιομηχανίας  βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου για δεκατέσσερα συναπτά έτη, με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές να αυξάνονται.

Η ΚΙΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ και αναπτύσσει ενεργά νέες παραγωγικές δυνάμεις, οι οποίες προσφέρουν περισσότερες νέες ευκαιρίες στις πολυεθνικές. Οι δηλώσεις πολλών ξένων στελεχών, όπως «η Κίνα επιταχύνει την ανάπτυξης μιας νέας και ποιοτικότερης παραγωγής που θα συμβάλει στη βελτίωση της συνολικής αποδοτικότητας των παραγωγικών συντελεστών και στη δημιουργία νέων αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων» και «η νέα και ποιοτικότερη παραγωγή περιλαμβάνει προηγμένη τεχνολογία, υψηλή ποιότητα και αποδόσεις, στοιχεία που είναι απολύτως συμβατά με τις εταιρικές στρατηγικές», αποκαλύπτουν τις ευρείες προοπτικές της κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης.

Ο ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟΣ επενδυτικός ενθουσιασμός οφείλεται επίσης στην αποφασιστικότητα της Κίνας να συνεχίσει την εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων και το άνοιγμα. Τα δύο τελευταία αποτελούν το «μυστικό όπλο» που θα επιτρέψει στη χώρα να κάνει εκσυγχρονιστικά άλματα. Τα γεγονότα των τελευταίων δεκαετιών έχουν αποδείξει επανειλημμένως ότι όσοι σέβονται τους νόμους της οικονομίας της αγοράς, κατανοούν τη λογική της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας και εξετάζουν τα δεδομένα μέσα από τη σκοπιά των αναπτυξιακών προοπτικών, μπορούν πάντα να λαμβάνουν σοφές αποφάσεις και να επωφελούνται μακροπρόθεσμα από τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Δέκατο πέμπτο άρθρο της σειράς «Οι ευκαιρίες της Κίνας»