Skip to main content

Χρυσός: Πάνω από 2.300 δολάρια η τιμή του

Φωτ. αρχείου

Σημαντική άνοδο κατέγραψε και το ασήμι

Η τιμή του χρυσού συνεχίζει την άνοδό της, καταγράφοντας καθημερινά πλέον νέα ρεκόρ, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενες οικονομικές και γεωπολιτικές αβεβαιότητες.

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου για συμβόλαια μελλοντικής παράδοση τον Ιούνιο ξεπέρασε σήμερα το φράγμα των 2.300 δολαρίων, αγγίζοντας τα 2.305 δολάρια την ουγκιά.

Παράλληλα, σημαντική άνοδο κατέγραψε και το ασήμι, φτάνοντας τα 26 δολάρια ανά ουγκιά, την υψηλότερη τιμή του τα τελευταία δύο χρόνια.

Η αγορά περιμένει με ενδιαφέρον την αποψινή ομιλία του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ στην Καλιφόρνια που είναι αφιερωμένο στην ανάλυση των οικονομικών προοπτικών.

Το γεγονός ότι οι δύο σημαντικότερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου – η Fed και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – αναμένεται να εφαρμόσουν μια νέα νομισματική πολιτική από το καλοκαίρι, ξεκινώντας μειώσεις στα βασικά τους επιτόκια, επηρεάζει τους επενδυτές χρυσού.

Η ευρωπαϊκή αγορά

Ειδικά στην ευρωζώνη, αν μειωθούν τα επιτόκια από τον Ιούνιο, τα χρηματοπιστωτικά «προϊόντα» επιτοκίου θα γίνουν λιγότερο ελκυστικά για τους επενδυτές που θα τείνουν να αποφεύγουν τα ομόλογα λόγω της πτώσης των αποδόσεων, κάτι που συνήθως ωφελεί τη ζήτηση χρυσού. «Αν οι μετοχές και τα ομόλογα δεν είναι πλέον ενδιαφέροντα για τους Ευρωπαίους επενδυτές, δημιουργείται ένα ενδιαφέρον περιβάλλον για τον χρυσό, ειδικά αφού οι πιθανότητες οπισθοδρομήσεων έχουν αυξηθεί στις χρηματιστηριακές αγορές μετά τα πρόσφατα υψηλά ρεκόρ τους», τονίζουν στη «Ν» παράγοντες της αγοράς. «Αυτό είναι πιθανό να αυξήσει το ενδιαφέρον για φυσικό χρυσό ως εναλλακτική επένδυση και να αυξήσει τη ζήτηση στο λιανικό εμπόριο χρυσού», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

«Εάν η ΕΚΤ μειώσει πρώτα τα επιτόκια, η αξία του ευρώ θα υποχωρήσει και το δολάριο είναι πιθανό να ανατιμηθεί κάπως στον ίδιο βαθμό. Ο χρυσός, ο οποίος διαπραγματεύεται παγκοσμίως σε δολάρια, θα γίνει ακριβότερος για τους επενδυτές από την ευρωζώνη. Σε ευρώ, η τιμή του χρυσού θα ανέβαινε. Επομένως, σίγουρα έχει διαφορά ποια κεντρική τράπεζα μειώνει πρώτη τα βασικά επιτόκια», εξηγούν στη Ναυτεμπορική, παράγοντες της αγοράς.

Θεσμικοί επενδυτές χρυσού

Από την άλλη πλευρά πάντως, δεν έχει διαφορά εάν η Fed ή η ΕΚΤ μειώνουν πρώτα τα επιτόκια, γιατί η ζήτηση για χρυσό δεν προέρχεται μόνο από Ευρωπαίους ιδιώτες επενδυτές. «Δεν είναι η ζήτηση των μικρών ιδιωτών επενδυτών που κινεί την τιμή του χρυσού, αλλά η ζήτηση των μεγάλων θεσμικών επενδυτών», εξηγούν. «Αυτό φάνηκε τους τελευταίους μήνες, όταν οι αγορές από τις διεθνείς κεντρικές τράπεζες ανέβασαν την τιμή του χρυσού», προσθέτουν.

Προς το παρόν δεν υπάρχει πάντως καμία ένδειξη ότι οι κεντρικές τράπεζες μειώνουν τις αγορές χρυσού. Το αν τα επιτόκια έχουν μειωθεί ή όχι στη ζώνη του ευρώ δεν έχει σημασία για αυτήν την ομάδα αγοραστών. Οι μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ είναι επίσης δευτερεύουσας σημασίας για τις αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά έχουν το πλεονέκτημα ότι μειώνουν την ισοτιμία του δολαρίου. Ο χρυσός τότε τείνει να γίνει φθηνότερος στην παγκόσμια αγορά. Τα τελευταία χρόνια,επίσης οι κεντρικές τράπεζες της Ρωσίας και της Κίνας, μεταξύ άλλων, ήταν τακτικά οι μεγαλύτεροι αγοραστές χρυσού στην παγκόσμια αγορά και αύξησαν τα αποθέματά τους σε χρυσό κατά δεκάδες τόνους.

Πού θα μειωθούν πρώτα τα επιτόκια

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις, ή τουλάχιστον εικασίες, ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να ξεκινήσει έναν κύκλο μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο, πριν από τη Fed. Οι λόγοι είναι προφανείς: η οικονομική ύφεση είναι πιο έντονη στην Ευρώπη, ενώ ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος από ό,τι στις ΗΠΑ.

Η Κομισιόν μείωσε πρόσφατα την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη για τρίτη φορά και αναμένει αύξηση του ΑΕΠ στην ΕΕ μόνο 0,9% για το τρέχον έτος.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες από την άλλη, η οικονομία πηγαίνει σημαντικά καλύτερα. Μόλις στα τέλη Μαρτίου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ από 1,4% σε 2,1%, για το 2024. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήταν λογικό οι ΗΠΑ να καθυστερήσουν την έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων.

Το συμπέρασμα είναι ότι η εξέλιξη των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει μεγαλύτερη σημασία για το παγκόσμιο εμπόριο χρυσού – και συνεπώς για την εξέλιξη των τιμών του πολύτιμου μετάλλου. Επιπλέον, άλλοι σημαντικοί παράγοντες, όπως οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι κρίσεις, οι εξελίξεις στον πληθωρισμό ή η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου, θα παίξουν σημαντικό ρόλο και μπορούν να επηρεάσουν την τιμή του χρυσού στο παρασκήνιο.