Skip to main content

La Dolce Vita Orient Express: «Ο κόσμος αγαπά την πολυτέλεια» και πληρώνει όσο-όσο – Αναμονή μέχρι το 2025

Εκτοξεύτηκαν οι τιμές των εισιτηρίων για τα δρομολόγια του τρένου, αλλά... υπάρχουν και χειρότερα

«Ανοίγουν» αύριο οι κρατήσεις για το νέο ιταλικό τρένο «La Dolce Vita Orient Express», με τους λάτρεις των πολυτελών τρένων να σπεύδουν να «κλειδώσουν» άμεσα την τρέχουσα τιμή του εισιτηρίου- καθώς αυτή ανεβαίνει συνεχώς.

Οι τιμές εκκίνησης για ένα ταξίδι μίας διανυκτέρευσης με το πολυτελές τρένο αυξήθηκαν από 2.000 ευρώ (2.168 δολάρια) ανά άτομο τον Δεκέμβριο του 2022 σε 2.500 ευρώ ανά άτομο τον Νοέμβριο του 2023.  Πλέον εκτοξεύθηκαν στα 3.500 ευρώ ανά άτομο ανά διανυκτέρευση, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Accor, της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας στον τομέα της φιλοξενίας που διαχειρίζεται το τρένο.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή αύξηση κατά 75% σε διάστημα 16 μηνών.

Η Accor δεν απάντησε άμεσα στην ερώτηση του CNBC σχετικά με τον λόγο της απότομης αύξησης των τιμών.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε: «Η τιμολόγηση εξελίσσεται ανάλογα με την πληρότητα, την εποχή, τη διαδρομή και τον τύπο καμπίνας.

Και πάλι, το τρένο δεν έχει μπει…ακόμη στις ράγες, με τα δρομολόγιά του να αναμένεται να ξεκινήσουν την άνοιξη του 2025.

«Αγαπούν» την πολυτέλεια

Ο Dave Goodger, διευθύνων σύμβουλος για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην Tourism Economics, εταιρεία της Oxford Economics, δήλωσε ότι η αύξηση των τιμών προκαλείται από τη διαρκή προθυμία των καταναλωτών να πληρώνουν υψηλότερες τιμές για εμπειρίες πολυτελείας. Αλλά, αυτός δεν είναι πιθανότατα ο μόνος λόγος.

«Οι αυξήσεις των τιμών δεν είναι κερδοσκοπικές, κατά τον Goodger, αλλά, συμβαδίζουν με την αύξηση του κόστους μισθών και του πληθωρισμού.

Τα δρομολόγια

Το Orient Express “La Dolce Vita” της Accor θα εκτελεί εννέα δρομολόγια στην Ιταλία, συμπεριλαμβανομένου ενός παράκτιου ταξιδιού από το Παλέρμο στη Ρώμη και ενός άλλου από τη Ρώμη στην κοινότητα Μονταλτσίνο της Τοσκάνης.

Αναβίωση  της εμβληματικής διαδρομής Παρίσι-Κωνσταντινούπολη, προσεχώς

Η Accor σχεδιάζει να δρομολογήσει ένα άλλο τρένο – με την ονομασία «The Orient Express» – χρησιμοποιώντας ανακαινισμένα βαγόνια του 19ου αιώνα που κάποτε αποτελούσαν μέρος του ιστορικού «Nostalgie-Istanbul-Orient-Express».

Το τρένο θα εκτελεί διάφορες διαδρομές στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της εμβληματικής διαδρομής Παρίσι-Κωνσταντινούπολη.

Αρχικά είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει φέτος, αλλά τελικά η έναρξη των δρομολογίων μετατέθηκαν για το 2026.

Υπάρχουν και…χειρότερα

Πάντως, οι τιμές των εισιτηρίων του  εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες από ένα άλλο τρένο που χρησιμοποιεί το όνομα «Orient Express» στην Ευρώπη – το Simplon-Orient-Express της Βενετίας. Οι νυχτερινές τιμές για το συγκεκριμένο τρένο, το οποίο εκμεταλλεύεται η εταιρεία Belmond που ανήκει στην LVMH, ξεκινούν από 7.060 λίρες Αγγλίας (8.925 δολάρια) ανά επιβάτη, σύμφωνα στοιχεία που αναφέρονται στον ιστότοπό του.