Skip to main content

ΔΝΤ: Η Κίνα έφτασε σε διχάλα – Πρέπει να διαλέξει ποιον δρόμο θα ακολουθήσει

REUTERS/Jing Xu

Ο δράκος της Ασίας έχει μπροστά του ένα δίλημμα - Πώς θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της χαμηλής παραγωγικότητας και γήρανσης του πληθυσμού;

Αντιμέτωπη με δύο επιλογές είναι αυτή τη στιγμή η Κίνα: Να επιστρέψει στις παλιές οικονομικές πολιτικές – που οδηγούσαν κάποτε σε ιλιγγιώδη ανάπτυξη, αλλά σήμερα φέρνουν ανισότητες και φούσκες – ή να επιλέξει τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα δώσουν ώθηση σε μία ανάπτυξη υψηλότερης ποιότητας και βιώσιμη.

Αυτό επεσήμανε η Κρισταλίνα Γκεοργκίοβα, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, από το βήμα του China Development Forum, που πραγματοποιείται στο Πεκίνο. «Η Κίνα οδεύει προς μία διχάλα στον δρόμο – πρέπει να διαλέξει εάν θα στηριχθεί σε πολιτικές που λειτουργούσαν στο παρελθόν ή θα ανανεώσει τις πολιτικές της για μία νέα εποχή υψηλής ποιότητας ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όφελος 3,5 τρισ. δολαρίων για το κινεζικό ΑΕΠ

«Με ένα πακέτο φιλικών προς την αγορά μεταρρυθμίσεων, η Κίνα θα μπορούσε να αναπτυχθεί αισθητά ταχύτερα από ό,τι στο σενάριο διατήρησης του status quo» είπε η κ. Γκεοργκίεβα. Εκτίμησε μάλιστα ότι οι μεταρρυθμίσεις θα «απελευθέρωναν» μία μεγέθυνση της τάξης του 20% στην πραγματική οικονομία μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, προσθέτοντας δηλαδή 3,5 τρισ. δολάρια στο ΑΕΠ.

Αν και η χώρα έχει ανακάμψει από την πανδημία του Covid, με ανάπτυξη άνω του 5% το 2023, αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η χαμηλή παραγωγικότητα και η γήρανση του πληθυσμού, σημείωσε η Βουλγάρα οικονομολόγος. «Μεσοπρόθεσμα η Κίνα θα συνεχίσει να έχει καθοριστική συμβολή στην παγκόσμια ανάπτυξη», αναγνώρισε.

«Προσαρμογές και άνοιγμα»

Στο συνέδριο China Development Forum, δίνουν το «παρών» πάνω από 100 συμμετέχοντες από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων CEOs κορυφαίων επιχειρήσεων και των επικεφαλής του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στην ομιλία του στο φόρουμ, ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Τσιανγκ, υποσχέθηκε προσπάθειες για την ενίσχυση της ποιοτικής ανάπτυξης, εντατικοποίηση των προσαρμογών στην μακρο-οικονομική πολιτική και τόνωση της εσωτερικής ζήτησης. Παράλληλα δεσμεύθηκε για «υψηλότερα επίπεδα ανοίγματος» όσο η Κίνα θα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις.