Skip to main content

Τραμπ: Δεν εξασφάλισε εγγύηση ύψους 454 εκατ. δολαρίων για έφεση στην υπόθεση απάτης

EPA/MICHAEL REYNOLDS

Οι δικηγόροι του Τραμπ σε δήλωσή τους ανέφεραν ότι αποδείχθηκε "αδύνατο" για τον πρώην πρόεδρο να αποκτήσει εγγύηση

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει αρκετά μετρητά για να λάβει μια εγγύηση έφεσης που θα εμπόδιζε τον γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης να κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία των ακινήτων του για να ικανοποιήσει μια απόφαση για αστική απάτη ύψους 454 εκατομμυρίων δολαρίων, ανέφεραν οι δικηγόροι του σε μια δικαστική αναφορά τη Δευτέρα.

Οι δικηγόροι του Τραμπ στην κατάθεση ανέφεραν ότι αποδείχθηκε “αδύνατο” για τον πρώην πρόεδρο να αποκτήσει εγγύηση που θα εξασφάλιζε το σύνολο της απόφασης που αντιμετωπίζει, ενώ ο ίδιος ασκεί έφεση κατά της απόφασης που τον υποχρεώνει να την πληρώσει.

Η δήλωση ζητά από μια ομάδα πέντε δικαστών του Εφετείου του Μανχάταν να αφήσει τον Τραμπ να μην χρειαστεί να καταβάλει εγγύηση, ενώ αμφισβητεί την ετυμηγορία δικαστή ότι ο ίδιος, ο Οργανισμός Τραμπ και άλλοι κατηγορούμενοι διέπραξαν επιχειρηματική απάτη.

Εάν η επιτροπή δεν εγκρίνει το αίτημα αυτό, η γενική εισαγγελέας Λετίθια Τζέιμς θα μπορούσε να ξεκινήσει μια διαδικασία για την κατάσχεση των ακινήτων του Τραμπ στις 25 Μαρτίου.

Η Τζέιμς, η οποία είχε ασκήσει με επιτυχία αγωγή κατά του Τραμπ στην υπόθεση, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα προβεί σε αυτό το βήμα εάν δεν καταθέσει εγγύηση για την άσκηση έφεσης ή δεν εξοφλήσει την απόφαση.

Η κατάθεση στο δευτεροβάθμιο τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μανχάταν αναφέρει ότι η ομάδα του Τραμπ ήρθε σε επαφή με περίπου 30 εταιρείες εγγυήσεων, αλλά δεν βρήκε κάποια πρόθυμη να αναλάβει την εγγύηση.

Ο δικηγόρος του Τραμπ έγραψε ότι η απόκτηση μιας εγγύησης αυτού του μεγέθους θα απαιτούσε “ταμειακά αποθέματα που προσεγγίζουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια”, τα οποία δεν διαθέτει ούτε ο πρώην πρόεδρος ούτε η εταιρεία Trump Organization.

Σύμφωνα με τους δικαστικούς κανόνες της Νέας Υόρκης, ο Τραμπ πρέπει να καταθέσει εγγυητική επιστολή έφεσης για να αποφύγει την κίνηση της James να εισπράξει την απόφαση περί απάτης.

Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μανχάταν Άρθουρ Ένγκορον διέταξε τον Φεβρουάριο τον Τραμπ και τους συγκατηγορούμενους του να καταβάλουν συνολικά 464 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις και τόκους για παραβίαση του νόμου της Νέας Υόρκης περί καταπολέμησης της απάτης.

Ο Engoron έκρινε ότι ο Τραμπ, οι δύο ενήλικοι γιοι του, ο Οργανισμός Τραμπ και τα κορυφαία στελέχη της εταιρείας είχαν διογκώσει με δόλο την αξία των περιουσιακών στοιχείων ακινήτων επί χρόνια για να αυξήσουν την περιουσία του και να επιτύχουν καλύτερους όρους δανείων και άλλα οικονομικά οφέλη.

Ο Τραμπ διατάχθηκε να καταβάλει τη μερίδα του λέοντος της απόφασης: 454 εκατομμύρια δολάρια. Οι μεταγενέστεροι τόκοι επί του μεριδίου της αποζημίωσης του Τραμπ συνεχίζουν να συσσωρεύονται με ρυθμό σχεδόν 112.000 δολάρια την ημέρα.

Ο Τραμπ, ο οποίος εξασφάλισε το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, σε κατάθεσή του πέρυσι ισχυρίστηκε ότι διαθέτει “ουσιαστικά πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά”.

Παρόλα αυτά, η σχεδόν 5.000 σελίδων δικαστική κατάθεση της Δευτέρας από τους δικηγόρους του περιγράφει λεπτομερώς την αδυναμία του να βγάλει εγγύηση για να εξασφαλίσει την πλήρη απόφαση.

Η κατάθεση περιλαμβάνει βεβαίωση του Gary Giulietti, προέδρου του βορειοανατολικού τμήματος της Lockton Companies, την οποία περιγράφει ως τη μεγαλύτερη ιδιωτική μεσιτική εταιρεία ασφαλίσεων στον κόσμο.

Πηγή: CNBC