Skip to main content

Το bitcoin σώζει το Ελ Σαλβαδόρ;

Σε θησαυροφυλάκιο της χώρας cold wallet με μεγάλο μέρος ρου κρυπτονομίσματος που κατέχει η χώρα

Το Ελ Σαλβαδόρ θα μεταφέρει «ένα μεγάλο κομμάτι» των περιουσιακών στοιχείων του σε bitcoin, σε ένα cold wallet (ψηφιακό πορτοφόλι εκτός διαδικτύου όπου οι συναλλαγές υπογράφονται εκτός διαδικτύου και στη συνέχεια εμφανίζονται στο διαδίκτυο) σε ένα θησαυροφυλάκιο, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος Ναγιμπ Μπουκέλε ο οποίος τον περασμένο μήνα επανεξελέγη για δεύτερη φορά πρόεδρος.

«Δεν είναι πολλά, αλλά είναι μια τίμια προσπάθεια. Μπορείτε να τον αποκαλέσετε τον πρώτο μας κουμπαρά bitcoin.» ανέφερε ο Μπουκέλε σε ανάρτησή του στο X.

Σύμφωνα με τον Μπουκέλε, το χαρτοφυλάκιο σε bitcoin του Ελ Σαλβαδόρ βρίσκεται κοντά στα 407 εκατομμύρια δολάρια.

Το πραγματικό μέγεθος των χαρτοφυλακίων παραμένει ασαφές, αλλά το πρόσφατο ράλι στις τιμές του bitcoin έχει αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για το μεγαλύτερο, αν και ευμετάβλητο, κρυπτονόμισμα στον κόσμο.

Το Bitcoin την Πέμπτη σημείωσε ιστορικό ρεκόρ στα 73.800 δολάρια.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που καθιέρωσε το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα,  όταν είχε αξία περίπου 52.000 δολάρια, γεγονός που προκάλεσε σκληρή κριτική.

Ένας από τους ισχυρότερους επικριτές ήταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο διαπραγματευόταν ένα μεγάλο δάνειο με τη φτωχή σε μετρητά χώρα.

Η απόφαση του Ελ Σαλβαδόρ να υιοθετήσει το Bitcoin είχε ως αποτέλεσμα μια σημαντική υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από παγκόσμιους οργανισμούς. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι από τότε η χώρα των Λατίνων Αραβικών Χωρών διαχειρίζεται το χρέος της πιο αποτελεσματικά.

Με την ολοένα αυξανόμενη παγίωση του bitcoin, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής έκδοσης των Volcano Bonds (του πρώτου bitcoin ομολόγου), ο εμπειρογνώμονας στο κρυπτονόμισμα Μαξ Κάιζερ, προβλέπει ότι η πιστοληπτική ικανότητα του Ελ Σαλβαδόρ θα αυξηθεί, τα επιτόκια δανεισμού θα μειωθούν, η αξία των εξασφαλίσεων θα αυξηθεί και ο λόγος χρέους προς ίδια κεφάλαια θα μειωθεί στο μηδέν.

naftemporiki.gr