Skip to main content

Βαρεθήκατε τη γραφειοκρατία στην Ε.Ε.; «Φέρτε το χρήμα σας στην Ουκρανία»

Θέμα λίγων εβδομάδων η έκδοση αδειών για project ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που στην Ε.Ε. χρειάζονται πολλά χρόνια να πάρουν το πράσινο φως - Έως και 10 φορές χαμηλότερο το κόστος εργασίας

Όταν ο Βολοντίμιρ Κουντρίτσκι αποσύνδεσε το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος της Ουκρανίας από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, το έκανε στο πλαίσιο αυτό που επρόκειτο να είναι ένα τεστ δύο – τριών ημερών. Δύο ώρες μετά η Ρωσία εισέβαλε. Το τεστ έγινε η νέα πραγματικότητα της χώρας.

Για τους ξένους επενδυτές ωστόσο αυτή η νέα πραγματικότητα σημαίνει και ευκαιρίες, όπως λέει στο Politico ο επικεφαλής της Ukrenergo. Ο Κουντρίτσκι έχει ένα πολύ ξεκάθαρο προς τις δυτικές επιχειρήσεις: Τονώστε τα έσοδά σας, μειώστε το εργατικό κόστος και εξασφαλίστε κυβερνητική έγκριση εν μία νυκτί – όλα χωρίς την επώδυνη γραφειοκρατία της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει γρήγορο χρήμα, όπως επιμένει, αν και παραδέχεται πως αυτό δεν θα ισχύει για πάντα.

«Μπορείτε να αξιοποιήσετε το laissez-faire καθεστώς που ισχύει αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία – μέχρι να αλλάξει» λέει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico από τις Βρυξέλλες, τις οποίες επισκέπτεται για να συναντηθεί με επικεφαλής άλλων ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτρικού ρεύματος.

Πράγματι, ο πόλεμος της Ρωσίας ανάγκασε την Ουκρανία να περικόψει τη γραφειοκρατία και να δώσει γρήγορη έγκριση σε μεγάλα νέα έργα υποδομής. Είναι μια στρατηγική που το Κίεβο ελπίζει ότι θα προσελκύσει δισεκατομμύρια σε ιδιωτικές επενδύσεις για να αποκαταστήσει τα γηρασμένα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας και να τα φέρει στον 21ο αιώνα.

Ο Κουντρίτσκι προειδοποιεί, ωστόσο, ότι μετά τον πόλεμο το Κίεβο θα πρέπει να υιοθετήσει τη γραφειοκρατία της ΕΕ καθώς εργάζεται για να ενταχθεί στο μπλοκ των 27 χωρών, πράγμα που σημαίνει ότι τέτοια οικονομικά κίνητρα θα εξαφανιστούν αναπόφευκτα. «Οι επενδυτές πρέπει να εισέλθουν τώρα», είπε. «Οι κίνδυνοι είναι υψηλοί, αλλά και τα οφέλη είναι επίσης υψηλά».

Όρεξη για ρίσκο;

Όσοι επενδύουν στο εμπόλεμο έθνος κατανοούν ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία μπορεί να καταλήξουν στη γραμμή του πυρός.
Η εισβολή της Ρωσίας έχει ήδη προκαλέσει ζημιές δισεκατομμυρίων σε υποδομές της Ουκρανίας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι πέταξε στη Ρωσία για να μιλήσει με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με τους φόβους ότι η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιβαλλοντική και ανθρώπινη καταστροφή.

Και όμως η προσφορά ταχύτερης αδειοδότησης, χαμηλότερου κόστους και η ευκαιρία να διαμορφωθεί η αναδυόμενη αγορά ενέργειας της Ουκρανίας συμβάλλει στην αντιστάθμιση της αβεβαιότητας. Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση νέων ενεργειακών έργων είναι από καιρό προβληματική για τις εταιρείες στη Δυτική Ευρώπη. Στην Ουκρανία ένα νέο έργο αιολικής ή ηλιακής ενέργειας μπορεί να χρειαστεί μόλις λίγες εβδομάδες για να λάβει τελική έγκριση, ενώ στην Ιταλία η ίδια διαδικασία διαρκεί εννέα χρόνια, σύμφωνα με το Politico.

«Για παράδειγμα, κατασκευάζουμε τώρα μια γραμμή υψηλής τάσης μήκους 100 χιλιομέτρων που θα είναι έτοιμη σε ένα ή δύο χρόνια» εξηγεί ο Κουντρίτσκι. «Στην Ανατολική Ευρώπη, ένα έργο όπως αυτό διαρκεί συχνά πέντε ή 10 χρόνια. Στη Δυτική Ευρώπη, μπορεί και να μην συμβεί ποτέ» πρόσθεσε. 

Συνδυάστε το με υψηλότερα περιθώρια πωλήσεων και χαμηλότερο κόστος στο έδαφος, και οι εταιρείες έχουν γόνιμο έδαφος στην Ουκρανία. «Ο ουκρανικός τομέας ενέργειας προσφέρει πολύ, πολύ κερδοφόρες επιλογές» σύμφωνα με τον επικεφαλής της ουκρανικής εταιρείας ενέργειας, που σημειώνει επίσης ότι τα έσοδα των επενδυτών στη χώρα του θα είναι διπλάσια σε σχέση με τη Δυτική Εευρώπη, την ώρα που το κόστος για εργασία και γη θα μπορούσε να είναι «πέντε, επτά, 10 φορές χαμηλότερο».