Skip to main content

Η μεγάλη επιστροφή των μερισμάτων: 1,7 τρισ. δολ. «δώρο» στους μετόχους με τη «σφραγίδα» των τραπεζών

Απογειώθηκαν σε επίπεδα - ρεκόρ τα μερίσματα σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο

Δεν είναι μόνο οι ελληνικές τράπεζες που χάρη στα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα επιστρέφουν ρευστό στους μετόχους. Σε παγκόσμιο επίπεδο τα «μπόνους» των πιστωτικών ιδρυμάτων προς τους επενδυτές – στη μορφή μερισμάτων – είναι γενναία, ενώ συνολικά οι επιχειρήσεις επιβραβεύουν τους μετόχους τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Janus Henderson οι καταβολές μερισμάτων παγκοσμίως σκαρφάλωσαν για το 2023 στα 1,66 τρισ. δολάρια, αυξημένες κατά 5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το τέταρτο τρίμηνο τα μερίσματα ήταν αυξημένα κατά 7,2% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Ενδεικτικό της τάσης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι το 86% των επιχειρήσεων παγκοσμίως είτε αύξησαν τα μερίσματά τους, είτε τα διατήρησαν σταθερά.

Οι πιο «γαλαντόμοι» απέναντι στους μετόχους ήταν δύο τεχνολογικοί και ένας πετρελαϊκός κολοσσός  – Microsoft, Apple και Exxon Mobil – αν και σε επίπεδο κλάδων, ξεχώρισε σαφώς εκείνος των τραπεζών.

Πρωτοπόρος η Ευρώπη

Σε 22 χώρες συνολικά, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, ο Καναδάς, το Μεξικό και η Ινδονησία η καταβολή μερισμάτων για το 2023 σκαρφάλωσε σε επίπεδα – ρεκόρ.

Η Ευρώπη χαρακτηρίζεται στην έκθεση ως «κινητήριος δύναμη», με τα μερίσματα να έχουν αυξηθεί κατά 10,4% σε ετήσια βάση.

Για το 2024 η Janus Henderson προβλέπει ακόμη υψηλότερα μερίσματα, της τάξης των 1,72 τρισ. δολαρίων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα διατηρηθεί ο ρυθμός αύξησης του 5%.

Οι τράπεζες έδωσαν 220 δισ. δολάρια

Ο τραπεζικός κλάδος συνεισέφερε σχεδόν τον ήμισυ της παγκόσμιας αύξησης των μερισμάτων. Και τούτο γιατί η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες τόνωσε σημαντικά τα κέρδη του.

Τα υψηλά επιτόκια ενίσχυσαν τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών που έτσι κατέβαλαν το ποσό – ρεκόρ των 220 δισ. δολαρίων στους μετόχους για το 2023 – ποσό αυξημένο κατά 15% σε σχέση με το 2022. 

Από πέρυσι μεγάλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase, Wells Fargo και Morgan Stanley ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για αύξηση των τριμηνιαίων μερισμάτων, αφού έλαβαν και το πράσινο φως από την Federal Reserve, που τις επέβαλε στα καθεριωμένα stress tests. Το ίδιο συνέβη και στην Ευρώπη, ενώ η πιο δυναμική αύξηση μερισμάτων από τράπεζες κατεγράφη στις αναδυόμενες αγορές.

Σύννεφα πάνω από τις μεταλλευτικές

Από την άλλη ο θετικός αντίκτυπος των τραπεζικών μερισμάτων σχεδόν αντισταθμίστηκε από το «μαχαίρι» που μπήκε στα μερίσματα των κολοσσών εξόρυξης, εν μέσω πτώσης στις τιμές των βασικών μετάλλων και

Ιδιαίτερα μεγάλες ήταν οι περικοπές μερισμάτων από τις BHP, Rio Tinto και Petrobras.