Skip to main content

Bitcoin: Συνεχίζει την τρελή κούρσα – Νέο ρεκόρ στα 72.385 δολάρια

Η τιμή του έχει εκτιναχθεί σχεδόν 70% από την αρχή του έτους

Το bitcoin συνεχίζει την τρελή πορεία του, σκαρφαλώνοντας σήμερα το απόγευμα στα 72.385 δολάρια, στο Λονδίνο, με τη  ζήτηση για το κρυπτονόμισμα να έχει εκτιναχθεί , λόγω της αναμενόμενης μείωσης των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες τους επόμενους μήνες.

Το κρυπτονόμισμα είχε ήδη σημειώσει αρκετά ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, συντρίβοντας αυτό του Νοεμβρίου 2021 στα 68.991 δολάρια, ενώ το πρωί είχε ξεπεράσει τα 71.000 δολάρια.

Η ενίσχυση των προσδοκιών για μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ αποδυναμώνει το δολάριο, καθώς και τις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, που θεωρούνται ανταγωνιστικά στο bitcoin, καθιστώντας το κρυπτονόμισμα πιο ελκυστικό στους επενδυτές, σημειώνει ο Νιλ Γουίλσον, αναλυτής της Finalto.

Η τιμή του bitcoin έχει εκτιναχθεί σχεδόν 70% από την αρχή του έτους, μια θεαματική άνοδος μετά την κατάρρευση αρκετών κολοσσών στον κλάδο στα τέλη του 2022.

Αν και οι οικονομικές προοπτικές στις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν γενικά ευνοϊκές, είναι επίσης πιθανό ότι η αγορά «ανησυχεί για τον τρόπο με τον οποίο συνεχίζει να συσσωρεύεται το δημόσιο χρέος, γεγονός που την ωθεί να στραφεί σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός – που έφτασε νέο υψηλό όλων των εποχών – ή  το bitcoin», εκτιμά ο Ρας Μόλντ της AJ Bell.

Το bitcoin είχε δει την αξία του να εκτοξεύεται σε νέα ιστορικά ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες, λόγω της εξουσιοδότησης στις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο Ιανουάριο για την πώληση ενός νέου τύπου επενδυτικού προϊόντος (ETF) που παρακολουθεί την τιμή του bitcoin.

Τη Δευτέρα, ο επόπτης των βρετανικών αγορών, η FCA, έδωσε το πράσινο φως στην εισαγωγή τίτλων που υποστηρίζονται από κρυπτονομίσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά μόνο για «επαγγελματίες επενδυτές».