Skip to main content

Κίνα: Η κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας

Λι Γκουιπίνγκ
Έξυπνα ρομπότ στο εργοστάσιο της Huayi Ceramics Co., Ltd. στη Χετζιάνγκ της πόλης Λουτσόου της επαρχίας Σιτσουάν ολοκληρώνουν παραγγελίες προϊόντων στοχεύοντας στη μεγάλη εκκίνηση της αγοράς για το κινεζικό νέο έτος

Οι μεγάλες δυνατότητες της κινεζικής οικονομίας αποτυπώνονται στα ενθαρρυντικά οικονομικά δεδομένα της Γιορτής της Άνοιξης

Ενδέκατο άρθρο της σειράς «Οι ευκαιρίες της Κίνας»

Στις αρχές του κινεζικού νέου έτους, ο κόσμος παρατηρεί με προσοχή την απόδοση της κινεζικής οικονομίας που χαρακτηρίζεται από σταθερότητα, νέα ζωτικότητα και μεγάλες δυνατότητες.

Η σταθερότητα προέρχεται από τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της χώρας που χαρακτηρίζονται από μεγάλη ανθεκτικότητα. Η οικονομία της Κίνας ανακάμπτει και η υψηλής ποιότητας ανάπτυξη σημειώνει σταθερή πρόοδο, στέλνοντας ένα θετικό μήνυμα για τις οικονομικές επιδόσεις στις αρχές του έτους. Η Κίνα είναι μοναδική χώρα στον κόσμο που διαθέτει όλες τις βιομηχανικές κατηγορίες του Συστήματος Βιομηχανικής Ταξινόμησης των Ηνωμένων Εθνών και που αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο για περισσότερες από 140 χώρες και περιοχές. Η ανθεκτικότητα των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών της και η εμβάθυνση των στενών δεσμών της με τον υπόλοιπο κόσμο επιτρέπουν στην κινεζική οικονομία να λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητας για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Σύμφωνα με σχετική έρευνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κάθε μία ποσοστιαία μονάδα οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας θα οδηγήσει σε αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης άλλων χωρών κατά 0,3%. Λαμβάνοντας υπόψη του την ανθεκτικότητα της ανάπτυξης των μεγάλων οικονομιών, όπως της Κίνας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φέτος, υπολογίζοντας ότι θα φτάσει το 3,1% (βελτίωση κατά 0,2%), και δήλωσε ότι η Κίνα θα συνεχίζει να συνεισφέρει σημαντικά σε αυτή.

Η νέα ζωτικότητα πηγάζει από την υψηλής ποιότητας ανάπτυξη. Η Κίνα επικεντρώνεται στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των νέων παραγωγικών δυνάμεων με πολλές περιοχές να σχεδιάζουν τις μελλοντικές βιομηχανίες που θα αποτελούν γεγονός τις πρώτες ώρες του νέου έτους. Ο όμιλος Volkswagen Κίνας ανακοίνωσε τους στόχους του για το 2030 για την ενίσχυση της στρατηγικής έρευνας και ανάπτυξης «στην Κίνα και για την Κίνα», με απώτερο σκοπό την καλύτερη και πιο έγκαιρη ανταπόκριση στις ανάγκες των Κινέζων καταναλωτών και τη μεγαλύτερη αξιοποίηση της τοπικής καινοτομίας. Χάρη στους ολοένα και πιο άφθονους πόρους καινοτομίας και σε ένα αντίστοιχα πιο ανοιχτό περιβάλλον, οι ξένες επιχειρήσεις θεωρούν γενικά την Κίνα ως πηγή καινοτομίας κι τεχνολογικής αιχμής. Ταυτόχρονα, οι κινεζικές εταιρείες παγκοσμιοποιούνται όλο και πιο γρήγορα και περισσότερα καινοτόμα προϊόντα διατίθενται καθημερινά στους ξένους καταναλωτές, επιτρέποντας σε όλο τον κόσμο να νιώσει αμεσότερα τον ισχυρό παλμό της υψηλής ποιότητας οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας. Το 2023, η Κίνα κατέστη για πρώτη φορά ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στον κόσμο, με τη συνολική αξία των εξαγωγών των λεγόμενων «τριών νέων ειδών», ήτοι των νέων ενεργειακών οχημάτων, των μπαταριών λιθίου και των φωτοβολταϊκών, να ξεπερνούν το ρεκόρ του ενός τρισ. γιουάν.

Οι μεγάλες δυνατότητες της κινεζικής οικονομίας αποτυπώνονται στα ενθαρρυντικά οικονομικά δεδομένα της Γιορτής της Άνοιξης. Κατά τη διάρκεια των εορτών, 2,293 δις. άτομα μετακινήθηκαν μεταξύ των επαρχιών της χώρας, οι εισπράξεις των κινηματογράφων ξεπέρασαν τα 8 δισ. γιουάν και οι Κινέζοι δαπάνησαν συνολικά 632,687 δισ. γιουάν πραγματοποιώντας 474 εκατ. ταξίδια στο εσωτερικό. Περίπου 3,6 εκατ. ταξίδια πραγματοποιήθηκαν προς περισσότερες από 120 χώρες και περιοχές του εξωτερικού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών προβλέπει ότι η ανάκαμψη του εισερχόμενου και εξερχόμενου τουρισμού της Κίνας θα ωθήσει με τη σειρά του την ανάκαμψη της παγκόσμιας αγοράς τουρισμού. Η εξαιρετικά μεγάλη κλίμακα της καταναλωτικής αγοράς και η εμπιστοσύνη προς αυτήν αποτελούν τις απαραίτητες και αναγκαίες συνθήκες για την υψηλής ποιότητας οικονομική ανάπτυξη της Κίνας. Μέσα από την προώθηση μιας σειράς ευνοϊκών πολιτικών, η κινεζική καταναλωτική αγορά θα προσφέρει μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο.

Τα σχέδια για το νέο έτος ξεκινούν την άνοιξη. Οι εξαιρετικές επιδόσεις της Κίνας κατά τη Γιορτή της Άνοιξης δείχνουν σε όλους ότι η κινεζική οικονομία είναι εξαιρετικά ανθεκτική και ότι η μακροπρόθεσμη θετική αναπτυξιακή της πορεία παραμένει αμετάβλητη. Η διεθνής κοινότητα έχει κάθε λόγο να εμπιστεύεται περισσότερο τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και να τρέφει μεγαλύτερες προσδοκίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.