Skip to main content

Αίγυπτος: Αύξησε κατά 600 μ.β. τα επιτόκια και… βύθισε τη λίρα

Κάιρο

Στις 50 λίρες ανά δολάριο η ισοτιμία του αιγυπτιακού νομίσματος

Σε νέο ιστορικό ναδίρ κινείται σήμερα η αιγυπτιακή λίρα, καθώς η χώρα βιώνει μία οξύτατη οικονομική κρίση και περιμένει διακαώς το πράσινο φως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για επέκταση του υφιστάμενου δανείου κατά 3 δισ. δολάρια.

Στο πλαίσιο του μνημονίου της με το ΔΝΤ η Αίγυπτος προχωρά σε δραστική αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής (ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο στο 27,25%) αλλά και σε υποτίμηση του νομίσματός της.

Στον απόηχο τον αποφάσεων το αιγυπτιακό νόμισμα διαπραγματευόταν στις 50 λίρες ανά δολάριο, έναντι 30,85 λιρών ανά δολάριο.

Επιστροφή στην «οικονομική ορθοδοξία»

Οι αποφάσεις αποκαλύπτουν ότι η Αίγυπτος επιστρέφει στην «οικονομική ορθοδοξία», προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για οριστική συμφωνία με το ΔΝΤ, όπως σχολίασε ο Τζέιμς Σουάνστον, οικονομολόγος Μέσης Ανατολής και Αφρικής στην Capital Economics. Πρόσθεσε ότι η αύξηση των επιτοκίων είναι ένα θετικό βήμα στον δρόμο της Αιγύπτου για έξοδο από τη σημερινή κρίση.

Η Αίγυπτος, η πιο πολυπληθής χώρα του αραβικού κόσμου με 110 εκατομμύρια πολίτες, αντιμετωπίζει παρατεταμένη έλλειψη ξένου συναλλάγματος. Οι κινήσεις της δείχνουν ότι πιστεύει πως εισροές σκληρού νομίσματος βρίσκονται στον ορίζοντα – ειδικά μέσω επενδυτικής συμφωνίας που υπέγραψε τον περασμένο μήνα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αξίας 35 δισ. δολαρίων.

Έρχονται και νέες αυξήσεις επιτοκίων

Αναλυτές της  S&P Global Market Intelligence  περιμένουν περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής το 2024, για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός, ο οποίος φέτος είναι στο 30,3%, ελαφρά μόνο μειωμένος σε σχέση με τα επίπεδα του 33,9% το 2023.