Skip to main content

Apple: Πρόστιμο – μαμούθ από την Κομισιόν για μονοπωλιακές πρακτικές στις εφαρμογές μουσικής

Ύψους 1,8 δισ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επέβαλε τη Δευτέρα στην Apple πρόστιμο 1,8 δισ. ευρώ (1,95 δισ. δολάρια) για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά διανομής εφαρμογών ροής μουσικής.

Η Κομισιόν είπε ότι διαπίστωσε ότι η Apple είχε εφαρμόσει περιορισμούς στους προγραμματιστές εφαρμογών που τους εμπόδιζαν να ενημερώσουν τους χρήστες iOS σχετικά με εναλλακτικές και φθηνότερες συνδρομητικές υπηρεσίες μουσικής που ήταν διαθέσιμες εκτός της εφαρμογής, κάτι που είναι παράνομο σύμφωνα με τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ.

Το πρόστιμο που επέβαλε είναι το τρίτο υψηλότερο στην ιστορία της. Αυτό είναι το πρώτο αντιμονοπωλιακό πρόστιμο της Apple από τις Βρυξέλλες και είναι ένα από τα μεγαλύτερα που καταβάλλονται σε εταιρεία τεχνολογίας από την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για την Apple μετά από καταγγελία από το Spotify το 2019. Η έρευνα περιορίστηκε για να επικεντρωθεί στους περιορισμούς που επέβαλε η Apple στους προγραμματιστές εφαρμογών που δεν τους επιτρέπουν να ενημερώνουν τους χρήστες iPhone και iPad για εναλλακτικές συνδρομητικές υπηρεσίες μουσικής σε χαμηλότερες τιμές εκτός του App Store.

Η συμπεριφορά της Apple διήρκεσε σχεδόν 10 χρόνια, σύμφωνα με την Επιτροπή, και «ίσως οδήγησε πολλούς χρήστες iOS να πληρώσουν σημαντικά υψηλότερες τιμές για συνδρομές ροής μουσικής λόγω της υψηλής προμήθειας που επέβαλε η Apple στους προγραμματιστές και μεταβιβάστηκε στους καταναλωτές στο Apple App Store.»

Το πρόστιμο θα αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ της Big Tech και των Βρυξελλών σε μια περίοδο που η ΕΕ εντείνει τον έλεγχο αυτών των εταιρειών.