Skip to main content

Κίνα: Αυξημένη η ικανοποίηση για το επιχειρηματικό περιβάλλον

Επισκέπτες της 6ης Διεθνούς Έκθεσης Εισαγωγών της Κίνας φωτογραφίσουν μοντέλο αεριοστρόβιλου κινητήρα που παράχθηκε μέσα από το πρόγραμμα τεχνολογικής καινοτομίας RISE της General Electric. Φωτογραφία του Τανγκ Κε

Περίπου το 90% των ξένων επιχειρήσεων δήλωσε «ικανοποιημένο» ή «πολύ ικανοποιημένο»

Ένατο άρθρο της σειράς «Οι ευκαιρίες της Κίνας»

Το Συμβούλιο για την Προώθηση του Διεθνούς Εμπορίου της Κίνας δημοσίευσε την «Έρευνα για το επιχειρηματικό περιβάλλον των ξένων επενδύσεων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023» σύμφωνα με την οποία, κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, αυξήθηκε η ικανοποίηση των ερωτηθέντων ξένων επιχειρήσεων και το ποσοστό εκείνων που δήλωσαν «ικανοποιημένες» έως «πολύ ικανοποιημένες» σε όλους τους υπό εξέταση δείκτες σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Η έρευνα δείχνει ότι πάνω από το 90% των επιχειρήσεων δήλωσε «ικανοποιημένο» ή «πολύ ικανοποιημένο» σε δείκτες όπως η απόκτηση επαγγελματικών χώρων, οι δημόσιες υποδομές και εγκαταστάσεις, η διαδικασία διακοπής εργασιών, το διασυνοριακό εμπόριο, η είσοδος στην αγορά, η φορολογία και η επίλυση εμπορικών διαφορών. Όσον αφορά τις προσδοκίες τους για την αγορά, το 70% των συμμετεχόντων ξένων επιχειρήσεων δήλωσαν ότι συνεχίζουν να αισιοδοξούν για το μέλλον της κινεζικής αγοράς για τα επόμενα πέντε χρόνια, ποσοστό αυξημένο σε μηνιαία βάση κατά 1,8%. Επιπλέον, πάνω από το 90% πιστεύει ότι η ελκυστικότητα της κινεζικής αγοράς έχει ενισχυθεί ή έστω ότι παραμένει ίδια. Αναφορικά με τις συνθήκες λειτουργίας τους, πάνω από το 90% αναμένει ότι το ποσοστό κέρδους των επενδύσεών του στη χώρα θα αυξηθεί ή έστω θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ποσοστό αυξημένο σε μηνιαία βάση κατά 5.8%, ενώ οι επιχειρήσεις που δήλωσαν ότι διατίθενται να αυξήσουν το κεφάλαιό τους στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 4.5% σε μηνιαία βάση.

Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν περίπου εξακόσιες ξένες επιχειρήσεις, το 68% των οποίων ήταν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Το 65% των συμμετεχόντων δραστηριοποιείται στη μεταποίηση. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε αντίστοιχη έκθεση που δημοσίευσε το Συμβούλιο για την Προώθηση του Διεθνούς Εμπορίου της Κίνας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Γιάνγκ Φαν, λαμβάνοντας υπόψη τα συνολικά δεδομένα για ολόκληρο το έτος, πάνω από το 80% των ξένων επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα αξιολόγησαν το επιχειρηματικό περιβάλλον της Κίνας για το 2023 ως «ικανοποιητικό» ή «πολύ ικανοποιητικό», πάνω από το 90% θεωρεί την κινεζική αγορά ελκυστική και περίπου το 70% αισιοδοξεί για τις προοπτικές της αγοράς για τα επόμενα πέντε χρόνια. «Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι οι θεμελιώδεις παράγοντες που εγγυόνται την οικονομική σταθερότητα και τη μακροπρόθεσμη πρόοδο της Κίνας παραμένουν αμετάβλητοι και ότι η ελκυστικότητα της κινεζικής αγοράς για ξένες επενδύσεις γίνεται όλο και πιο ισχυρή».

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το Συμβούλιο, μαζί με τη συγκεκριμένη έκθεση, παρουσίασε άλλη μία με τίτλο «Έρευνα για το επιχειρηματικό περιβάλλον της Κίνας για το 2023». Σύμφωνα με την τελευταία, περίπου το 90% των συμμετεχόντων ξένων επιχειρήσεων δήλωσε «ικανοποιημένο» ή «πολύ ικανοποιημένο», με τη συνολική αξιολόγηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της χώρας να βαθμολογείται με 4,36 μονάδες (με μέγιστο βαθμό τις πέντε μονάδες).