Skip to main content

HSBC: Κέρδη ρεκόρ για το 2023 – Απομείωση 3 δισ. δολάρια στην κινεζική Bank of Communications

Πλήγμα και από την πώληση των γαλλικών δραστηριοτήτων της

Τα προ φόρων κέρδη της HSBC για το σύνολο του έτους 2023 έπεσαν έξω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών την Τετάρτη, λόγω απομείωσης 3 δισ. δολαρίων για την κινεζική τράπεζα.

Συνέπεια, η μετοχή κατρακυλά 7%.

Η τράπεζα χρεώθηκε με 3 δισ. δολάρια από τη συμμετοχή της στην Bank of Communications Co. και 2 δισ. δολάρια από την πώληση των γαλλικών δραστηριοτήτων της.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης με βάση το ενεργητικό της είδε τα προ φόρων κέρδη της να σκαρφαλώνουν κατά περίπου 78% στο ρεκόρ των 30,3 δισ. δολαρίων το 2023 σε σχέση με πέρυσι. Το ποσό αυτό όμως δεν πλησίασε τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που παρακολουθούνται από την LSEG για 34,06 δισ. δολάρια.

Στο δ’ τρίμηνο του 2023, τα κέρδη έκαναν βουτιά 80% στα 1 δισ. δολάρια, από 5,05 δισ. δολάρια το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022,

Ο διευθύνων σύμβουλος Noel Quinn ανακοίνωσε επίσης πρόσθετη επαναγορά μετοχών ύψους έως και 2 δισ. δολαρίων που θα ολοκληρωθεί πριν από την επόμενη τριμηνιαία έκθεση αποτελεσμάτων της τράπεζας. Η HSBC δήλωσε επίσης ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προσφέρει ειδικό μέρισμα 21 σεντς ανά μετοχή το πρώτο εξάμηνο του 2024, αφού ολοκληρώσει την πώληση των δραστηριοτήτων της στον Καναδά.

O Quinn δήλωσε ότι η τράπεζα επέστρεψε 19 δισεκατομμύρια δολάρια στους μετόχους πέρυσι.

Με πληροφορίες από CNBC