Skip to main content

TSMC: Στο 90% του ΑΕΠ της Ταϊβάν η αξία της – Τι εκτίναξε τη μετοχή της

REUTERS/Brendan McDermid

Ώθηση μέσω... Nvidia για την εταιρεία που κινεί τον πλανήτη

Τον τίτλο της 10ης πολυτιμότερης εταιρείας στον πλανήτη κατέκτησε η TSMC, έχοντας μπροστά της κυρίως αμερικανικούς κολοσσούς. Η ταϊβανέζικη εταιρεία είδε το πρωί της Πέμπτης τη μετοχή της να εκτινάσσεται σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα χάρη σε μία αναβάθμιση της σύστασης αναλυτών όχι για την ίδια, αλλά για την αμερικανική… Nvidia.

Τι ακριβώς συνέβη; Η Morgan Stanley αναβάθμισε την τιμή – στόχο για τον αμερικανικό κολοσσό σχεδίασης ημιαγωγών Nvidia στα 750 δολ. από 603 δολάρια, στις 7 Φεβρουαρίου, επικαλούμενη την «πολύ ισχυρή ζήτηση για μικροτσίπ βραχυπρόθεσμα» καθώς είναι ραγδαίες οι εξελίξεις στο μέτωπο της τεχνητής νοημοσύνης.

Η ΤSMC, που συχνά αποκαλείται και «εταιρεία που κινεί τον πλανήτη», είναι ο κορυφαίος παραγωγός προηγμένων τσιπ. Μεταξύ των πελατών της είναι η Nvidia και η Apple. Το θετικό σήμα της Morgan Stanley λοιπόν ήταν αρκετό να δώσει ώθηση και στην ίδια.

Οι μετοχές της στο χρηματιστήριο της Ταϊπέι έκαναν άλμα 8% στα 697 δολάρια Ταϊβάν. Η κεφαλαιοποίησή της ανήλθε έτσι στα 18,09 τρισεκατομμύρια δολάρια Ταϊβάν ή 699 δισ. δολάρια. To AEΠ της Ταϊβάν είναι κοντά στα 790 δισ. δολάρια. 

Η Nvidia και κατά συνέπεια και η TSMC είναι εκ των μεγαλύτερων ωφελημένων από τα άλματα της λεγόμενης παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (generative AI) και την ανάπτυξη πολυγλωσσικών μοντέλων, όπως το ChatGPT. Oι ημιαγωγοί είναι το πιο πολύτιμο προϊόν για τα περαιτέρω βήματα στην ΑΙ.

Η σπουδαιότητα της TSMC

H TSMC παράγει το 50% των μικροτσίπ στον πλανήτη σύμφωνα με τη Statista, ενώ όπως μας πληροφορούν οι Financial Times στην επιμέρους αγορά των πιο προηγμένων μικροτσίπ το μερίδιό της εκτινάσσεται στο εντυπωσιακό 90%. Χωρίς τα μικροτσίπ της δεν θα λειτουργούσαν τα λάπτοπ, τα κινητά τηλέφωνα, ψυγεία, φούρνοι μικροκυμάτων, πλυντήρια ή και τα αυτοκίνητά μας. Ακόμη και οι στρατοί του κόσμου τα έχουν απόλυτη ανάγκη.

Για αυτό και ορισμένες από τις πιο ισχυρές οικονομίες του πλανήτη, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ιαπωνία, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των σφοδρών προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, στράφηκαν στην Ταϊβάν ζητώντας της να δώσει ώθηση στην παραγωγή για να αμβλύνει την κατάσταση.