Skip to main content

Στα ύψη οι τιμές του κακάο- Πώς θα επηρεάσει την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Το 2023, οι πωλήσεις σοκολάτας και καραμέλας για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ξεπέρασαν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια, λέει η NCΑ

Οι τιμές του κακάο είναι τόσο υψηλές που ακόμη και οι μεγαλύτεροι παραγωγοί σοκολάτας αγωνίζονται να παραμείνουν κερδοφόροι.

Την περασμένη Πέμπτη, η Hershey Co. ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το 5% του εργατικού δυναμικού της, αφού οι ιστορικές τιμές του κακάο και οι καταναλωτές που φοβούνται τον πληθωρισμό μείωσαν τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου.

Τα κλιματικά προβλήματα στη Δυτική Αφρική – όπου παράγεται πάνω από το 60% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο – καταστρέφουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών, περιορίζουν την προσφορά κακάο και προκαλούν την εκτίναξη των τιμών.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, διπλασιαζόμενα τον τελευταίο χρόνο και ανερχόμενα κατά 40% από τον Ιανουάριο- η ζάχαρη, η εργασία και άλλοι παράγοντες έχουν επίσης γίνει πιο ακριβοί. Αυτό σημαίνει υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές, οι οποίοι θα πληρώσουν περισσότερα για να χορτάσουν τις σοκολατένιες λιχουδιές τους.

Το κακάο αναμένεται να περιορίσει την αύξηση των κερδών φέτος”, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Hershey’s Michele Buck σε μια κλήση με αναλυτές την Πέμπτη. Οι τιμές των προϊόντων της Hershey’s αυξήθηκαν κατά 6,5% το τέταρτο τρίμηνο- οι τιμές για τη σοκολάτα ζαχαροπλαστικής και άλλα προϊόντα ζαχαροπλαστικής της στη Βόρεια Αμερική αυξήθηκαν κατά 9% το 2023.

Γιατί θα ξεμείνει ο κόσμος από σοκολάτα

Άλλες εταιρείες αισθάνονται επίσης την πίεση. Η Li-Lac Chocolates, η οποία αυτοαποκαλείται το παλαιότερο κατάστημα σοκολάτας στο Μανχάταν, δήλωσε στο CNN ότι οι τιμές της ακατέργαστης σοκολάτας τους αυξήθηκαν κατά 13% φέτος τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Ο Billy Roberts, ανώτερος οικονομολόγος τροφίμων και ποτών στην CoBank, δήλωσε σε έκθεση νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι τιμές λιανικής πώλησης σοκολάτας έχουν αυξηθεί κατά περίπου 17% σε διάστημα δύο ετών και θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

“Οι τιμές του κακάο πλήττουν πολύ σκληρά τους κατασκευαστές σοκολατοειδών”, δήλωσε ο Roberts στο CNN. “Και φαίνεται ότι δεν πρόκειται απαραίτητα να υποχωρήσουν σύντομα”.

Το «υπέρτατο» γλυκό του Αγίου Βαλεντίνου

Περίπου το 92% των Αμερικανών δηλώνουν ότι σκοπεύουν να μοιραστούν σοκολάτα και γλυκά για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου φέτος, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Ζαχαροπλαστών. Το 2023, οι πωλήσεις σοκολάτας και καραμέλας για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ξεπέρασαν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια, λέει η NCA.

Η Marnie Ives, διευθύνουσα σύμβουλος της Krön Chocolatier στο Great Neck της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι η επιχείρησή της βρίσκεται στο επίκεντρο της έξαρσης της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου.

“Την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου περιμένουμε περίπου 400 έως 450 πελάτες στο κατάστημα λιανικής πώλησης κάθε μέρα, πράγμα που είναι πολύ για ένα μικρό κατάστημα”, δήλωσε.

Ωστόσο, η Ives δήλωσε ότι οι αυξανόμενες τιμές του κακάο δεν είναι η μόνη ανησυχία για τους πελάτες της αυτές τις γιορτές.

Η έκθεση της CoBank του Roberts περιγράφει λεπτομερώς ότι σε ετήσια βάση οι πωλήσεις σε δολάρια για τα σοκολατένια γλυκίσματα αυξήθηκαν κατά 6,4% έως τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ οι πωλήσεις σε όγκο μειώθηκαν κατά 5%.

“Είναι ένα είδος ένδειξης για πολλούς κατασκευαστές σε όλο τον κλάδο, όχι μόνο στα γλυκίσματα σοκολάτας, αλλά σε όλο τον κλάδο, ότι υπάρχει μόνο τόσος χώρος που οι τιμές μπορούν πραγματικά να αυξηθούν για τον μέσο καταναλωτή”, δήλωσε ο Roberts.

Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα παράγουν περισσότερο από το 60% της παγκόσμιας προσφοράς κακάο και οι ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή εκεί εγκυμονούν κινδύνους για το κακάο. “Το περασμένο έτος, η ξηρασία στη Δυτική Αφρική οδήγησε σε συμπίεση του όγκου παραγωγής κακάο και αυτό αύξησε σημαντικά τις τιμές”, δήλωσε ο Will Kletter, αντιπρόεδρος επιχειρήσεων και στρατηγικής της νεοφυούς επιχείρησης ClimateAi της Silicon Valley.

Σύμφωνα με στοιχεία της ClimateAi που μοιράστηκε με το CNN, οι αλλαγές στα κλιματικά πρότυπα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια περίπου 529 εκατομμυρίων δολαρίων την αλυσίδα αξίας των κόκκων κακάο στην Αφρική.

Η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού θα μπορούσαν να δουν έως και 30% απώλεια στην παραγωγή, δήλωσε ο Sabi Ibarra Guerrero, γεωπόνος της ClimateAi. Οι απώλειες αυτές αναμένεται να προκληθούν κυρίως από τις υψηλότερες θερμοκρασίες και τις έντονες βροχοπτώσεις στις αρχές της καλλιεργητικής περιόδου, οι οποίες αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών των μαύρων λοβών.

Πηγή: CNN