Skip to main content

Η OpenAI σχεδιάζει επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε ημιαγωγούς

Πολλές εταιρείες ημιαγωγών έχουν ανακοινώσει την επέκταση και την κατασκευή νέων εργοστασίων τους τελευταίους μήνες

Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης προκαλεί την ταχεία ανάπτυξη της OpenAI, δημιουργού του chatbot κειμένου ChatGPT, και ο επικεφαλής της εταιρείας, Σαμ Άλτμαν προωθεί δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις στη βιομηχανία ημιαγωγών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η OpenAI ξεπέρασε το όριο των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πωλήσεις τον Δεκέμβριο. Προκειμένου να διασφαλίσει τη μελλοντική ανάπτυξη του ομίλου του, ο Άλτμαν λέγεται ότι σχεδιάζει ένα πρόγραμμα δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή πρόσθετων εργοστασίων για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, έγραψε η «Wall Street Journal».

Ο Άλτμαν θέλει να συγκεντρώσει πέντε έως επτά δισεκατομμύρια δολάρια για αυτόν τον σκοπό και ήδη συνομιλεί με πιθανούς χορηγούς από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, ο Άλτμαν συναντήθηκε με διάφορους πιθανούς επενδυτές, όπως με τον Σεΐχη Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Αλ Ναχιάν είναι ο ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας της χώρας και αδελφός του ηγέτη των Εμιράτων.

Στη συνέχεια, ο Άλτμαν συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της SoftBank Μασαγιόσι Σον και εκπροσώπους από εργοστάσια τσιπ όπως η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) για να συζητήσουν το έργο. Σε συζητήσεις με την TSMC, ο Άλτμαν είπε ότι ήθελε να χτίσει δεκάδες εργοστάσια τσιπ τα επόμενα χρόνια.

Το όραμά του είναι να συγκεντρώσει χρήματα από επενδυτές στη Μέση Ανατολή και να αναθέσει στην TSMC την κατασκευή και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων. «Η OpenAI είχε παραγωγικές συζητήσεις σχετικά με την επέκταση της παγκόσμιας υποδομής και των αλυσίδων εφοδιασμού για τσιπ, ενέργεια και κέντρα δεδομένων που είναι κρίσιμα για την τεχνητή νοημοσύνη και άλλες βιομηχανίες που βασίζονται σε αυτήν», ανέφερε η Wall Street Journal. Προγράμματα όπως το ChatGPT, απαιτούν άλλωστε ειδικούς επεξεργαστές.

Πολλές εταιρείες ημιαγωγών έχουν ανακοινώσει την επέκταση και την κατασκευή νέων εργοστασίων τους τελευταίους μήνες.