Skip to main content

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Δεν είναι ακόμη η ώρα να μειώσουμε τα επιτόκια

Ιζαμπέλ Σνάμπελ

«Βλέπουμε επίμονο πληθωρισμό στις υπηρεσίες»

Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία και τα στοιχήματα της αγοράς για γρήγορες μειώσεις επιτοκίων σημαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να είναι υπομονετική προτού χαλαρώσει το κόστος δανεισμού, δήλωσε η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Επικαλούμενη τον πληθωρισμό στον τομέα των υπηρεσιών, μια ανθεκτική αγορά εργασίας, μια αξιοσημείωτη χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών, αλλά και τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, υποστήριξε σε συνέντευξή της στους Financial Times ότι «δεν πρέπει να αναπροσαρμοστεί σύντομα η πολιτική στάση».

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και προσεκτικοί γιατί γνωρίζουμε επίσης από την ιστορική εμπειρία ότι ο πληθωρισμός μπορεί να αναζωπυρωθεί ξανά», είπε η Σνάμπελ.

Λαγκάρντ: Ήταν πρόωρο να συζητήσουμε για μειώσεις επιτοκίων

Η ΕΚΤ για την ώρα κρατάει σταθερά τα επιτόκια, ενώ δύσκολα θα τα μειώσει πριν τον Ιούνιο.

«Η προσαρμογή και μετάδοση της νομισματικής πολιτικής γίνονται κρίσιμα στοιχεία. Όλα έχουν να κάνουν με τον περιορισμό των δευτερογενών επιπτώσεων», τόνισε η Σνάμπελ.

Υποστηρίζοντας ότι η «αιχμή της μετάδοσης» μάλλον έχει περάσει, τόνισε ότι από τότε που έφτασε το 2,9%, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης «παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός».