Skip to main content

Novo Nordisk: Deal 16,5 δισ. για να «παχύνει» την παραγωγή του αδυνατιστικού Wegovy

Εκρηκτική η ζήτηση για το φάρμακο που χορηγείται για την απώλεια βάρους

Η Novo Holdings, μητρική της δανέζικης φαρμακοβιομηχανίας Novo Nordisk, συμφώνησε να εξαγοράσει την αμερικανική Catalent έναντι 16,5 δισ. δολαρίων σε μετρητά.

Πρόκειται για μία μεγάλη εξαγορά που έχει ως κύριο στόχο την αισθητή αύξηση της παραγωγής του Wegovy, του φαρμάκου κατά της παχυσαρκίας, του οποίου η ζήτηση υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά.

Η Novo Nordisk παρασκευάζει και το Ozempic, αλλά για το συγκεκριμένο δεν αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα παραγωγής, αφού οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ (όπως και της Ευρώπης) έχουν εγκρίνει το φάρμακο μόνο για ασθενείς με διαβήτη, ενώ το Wegovy έχει λάβει το πράσινο φως ευρύτερα για απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με τη WSJ η δημοφιλία του Wegovy έχει ως αποτέλεσμα η Novo να παλεύει να διατηρήσει αποθέματα. Πριν από λίγους μήνες είχε παρουσιάσει τα σχέδιά της να επενδύσει 6 δισ. δολάρια στην αύξηση της παραγωγής του.

Βάσει της συμφωνίας η εταιρεία θα καταβάλλει αντίτιμο 63,50 δολαρίων ανά μετοχή, το οποίο συνιστά πρίμιουμ 16,5% σε σχέση με την τιμή στην οποία έκλεισε την Παρασκευή η Catalent και πρίμιουμ 39,1% σε σχέση με τον Αύγουστο, όταν το το ΔΣ της Catalent ανακοίνωσε ότι προχωρά σε «στρατηγική αναθεώρηση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτό σε προτάσεις εξαγοράς.

Στο συγκεκριμένο deal η Novo έχει και τη στήριξη του ακτιβιστικού επενδυτικού fund Elliott Management, το οποίο εξαγόρασε πέρυσι μερίδιο 2% στην Catalent.