Skip to main content

Η γερμανική οικονομία συρρικνώνεται και η μεσαία τάξη «επαναστατεί»

REUTERS/Liesa Johannssen

Άσχημα τα σημάδια για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% πέρυσι επειδή επλήγη από τον υψηλό πληθωρισμό, τα υψηλά επιτόκια και την αδύναμη παγκόσμια οικονομία.

Για φέτος, στην  καλύτερη περίπτωση, αναμένεται μια μικρή ανάπτυξη. Ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν τώρα ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα συρρικνωθεί ξανά.

Τα άσχημα σημάδια φαίνονται και από την μεγάλη έλλειψη παραγγελιών στη βιομηχανία, που επιβαρύνει ολοένα και περισσότερο τη γερμανική οικονομία.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου IFO του Μονάχου, σχεδόν το 37% των βιομηχανικών εταιρειών ανέφεραν έλλειψη παραγγελιών, τον Ιανουάριο. Δηλαδή, για μείωση της ζήτησης,

«Οι εταιρείες διαμαρτύρονται όλο και περισσότερο για την επιδείνωση της κατάστασης των παραγγελιών», σύμφωνα με  τους ερευνητές του IFO. Και η έλλειψη παραγγελιών μετατρέπεται πάντα σε οικονομική ύφεση

Για σύγκριση: ένα χρόνο νωρίτερα το ποσοστό των γερμανικών βιομηχανικών εταιρειών που αντιμετώπιζαν έλλειψη παραγγελιών ήταν μόλις το  20,9% του συνόλου. «Η  έλλειψη παραγγελιών έχει επιδεινωθεί αισθητά τον τελευταίο χρόνο. Δεν έχει γλιτώσει σχεδόν κανένας κλάδος», λέει ο επικεφαλής των ερευνών του IFO, Κλάους Βόλραμπε.

Γερμανία: Η οικονομία πληρώνει το τίμημα του φρένου χρέους

Οι κλάδοι που πλήττονται

Περισσότερο φαίνεται να έχουν πληγεί οι πιο ενεργοβόροι κλάδοι: Στη βιομηχανία χαρτιού, οι παραγγελίες έχουν μειωθεί κατά 53,9% και στην παραγωγή και επεξεργασία μετάλλων, κατά 53,3% και στη χημική βιομηχανία 40,6%.

Μόνο οι εταιρείες της βιομηχανίας τροφίμων έχουν επηρεαστεί λιγότερο (14,9%). Αλλά, στον κλάδο της εστίασης, το 38,6% των επιχειρήσεων παραπονείται για έλλειψη πελατών .

Το γερμανικό ΑΕΠ κατέγραψε το τέταρτο τρίμηνο του 2023 πτώση 0,4% σε ετήσια βάση και 0,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αλλά ούτε το μέλλον φαντάζει ιδιαίτερα ρόδινο. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης IFO υποχώρησε στις 85,2 μονάδες τον Ιανουάριο, από 86,3 μονάδες τον Δεκέμβριο. Οι εταιρείες αξιολογούν αρνητικά την τρέχουσα κατάσταση και οι προσδοκίες για τους επόμενους μήνες χαρακτηρίζονται επίσης από απαισιοδοξία.

Στο εμπόριο επίσης, ο δείκτης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2022, τόσο για τους χονδρεμπόρους όσο και για τις λιανικές πωλήσεις. Στον κατασκευαστικό τομέα, το βαρόμετρο μειώνεται συνεχώς, επιβαρυνόμενο από το κόστος χρήματος που αργά ή γρήγορα θα μειωθεί, αλλά δεν ξέρουμε πότε.

Αβεβαιότητα

Ο διευθυντής του IFO Κλέμενς Φιστ ,σε δύο συνεντεύξεις του στην Handelsblatt και την Deutsche Welle, υπογράμμισε επίσης την αβεβαιότητα που αιωρείται πάνω από την αυτοκινητοβιομηχανία, που παλεύει με τις τεχνολογικές αλλαγές και τον ανταγωνισμό με την Κίνα.  Η ανάπτυξη για το 2024 φαίνεται ότι είναι προορισμένη να φτάσει στο «μηδέν», με κίνδυνο να περάσει και σε αρνητικό έδαφος.

Η κυβέρνηση του καγκελάριου Ολαφ Σολτς κατηγορείται ότι δεν έχει πειστική ενεργειακή στρατηγική, συμβάλλοντας έτσι στο κλίμα οικονομικής ανασφάλειας.

Η δυσαρέσκεια των Γερμανών δεν εκφράζεται μόνο από τις κινητοποιήσεις των αγροτών, αλλά και τις απεργίες στους σιδηροδρόμους και στην Lufthansa.  Το συνδικάτο Verdi κάλεσε το προσωπικό εδάφους της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας  σε ολοήμερη προειδοποιητική απεργία την Τετάρτη σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας. «Είναι πιθανό να υπάρξουν μεγάλες ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων», ανακοίνωσε το συνδικάτο. Ηδη, η Lufthansa αναμένει ότι περισσότεροι από 100.000 επιβάτες θα επηρεαστούν από τις συνέπειες της απεργίας.

Διαδηλώσεις της μεσαίας τάξης

Στο  Μόναχο πραγματοποιήθηκε επίσης μεγάλη διαδήλωση με περίπου 10.000 συμμετέχοντες, που φώναζαν ότι «η μεσαία τάξη επαναστατεί». Στη διαδήλωση συμμετείχαν αγρότες, εστιάτορες, βιοτέχνες και μεταφορείς. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τη γραφειοκρατία, τις περικοπές στις επιδοτήσεις των αγροτών και την επιστροφή του συντελεστή ΦΠΑ 19% για τους εστιάτορες. Ο Μάρκου Χούμπερ, εκ των οργανωτών της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ότι «η Γερμανία έχει πρόβλημα δαπανών και όχι πρόβλημα εσόδων».

Η ένταση κλιμακώθηκε μάλιστα με ορισμένους ομιλητές να κατηγορούν τους παριστάμενους δημοσιογράφους ως «Lugenpresse»- «Ψεύτικος Τύπος». Ένας ομιλητής χαρακτήρισε ως «φιλοκυβερνητική προπαγάνδα» τον ισχυρισμό κάποιων μέσων ενημέρωσης ότι στη διαδήλωση του Μονάχου μετείχαν ακροδεξιοί εξτρεμιστές. «Είμαστε απλοί άνθρωποι της μεσαίας τάξης, χωρίς ανεπιθύμητη διείσδυση του εξτρεμιστικού περιθωρίου», είπε.

Ενώ η μεσαία τάξη « επαναστατεί», οι γερμανικές ελίτ είναι απασχολημένες με άλλα πράγματα. Ο κολοσσός λογισμικού SAP ανακοίνωσε μια μεγάλης κλίμακας «αναδιάρθρωση» που θα κοστίσει 8.000 θέσεις εργασίας, για να απελευθερώσει πόρους για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης .