Skip to main content

Yandex: Πώς η «ρωσική Google» φεύγει από τη Ρωσία

Η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης στη Ρωσία αποκτά νέους ιδιοκτήτες, αφού η μητρική εγκαταλείπει ύστερα από διαπραγματεύσεις 18 μηνών τη ρωσική αγορά

Στην πώληση του συνόλου των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία προχωράει η Yandex, η εταιρεία που είναι γνωστή στα διεθνή μέσα ως «ρωσική Google».

Η μητρική εταιρεία της δημοφιλέστατης στη Ρωσία μηχανής αναζήτησης, που έχει την έδρα της στην Ολλανδία και είναι εισηγμένη στον Nasdaq, ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία ύψους 475 δισ. ρουβλίων (5,2 δισ. δολαρίων) σε μετρητά και μετοχές.

Αγοραστές είναι ένα κονσόρτσιουμ Ρώσων επενδυτών και το deal, που προβλέπει το spin off των κύριων διεθνών δραστηριοτήτων, έρχεται ύστερα από 18 μήνες διαπραγματεύσεων με το Κρεμλίνο. Ουσιαστικά οι πρώτες σκέψεις για έξοδο από τη χώρα άρχισαν αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ουσιαστικά έβαλε ταφόπλακα στο όραμα και τις φιλοδοξίες της Yandex να καταστεί μία παγκόσμια διαδικτυακή δύναμη.

Στην κορύφωση της επιτυχίας της η εταιρεία είχε εξασφαλίσει κεφαλαιοποίηση 30 δισ. δολαρίων. Ωστόσο χιλιάδες μέλη του προσωπικού της εγκατέλειψαν τη Ρωσία την τελευταία διετία, ενώ ξένοι επενδυτές και βασικοί εταίροι της γύρισαν την πλάτη. Η τιμή της πώλησης αντανακλά την «υποχρεωτική έκπτωση τουλάχιστον 50% σε σχέση με την αγοραία αξία», η οποία έχει επιβληθεί σε όλες τις δυτικές επιχειρήσεις, που επιλέγουν την έξοδο από τη Ρωσία.

Η Yandex ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει «ιδιωτική και ανεξάρτητη εταιρεία». Η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος πιθανότατα δεν θα σημάνει και αλλαγή στο brand name, που έχει καθιερωθεί στη χώρα. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε πως η Yandex είναι από τους «εθνικούς πρωταθλητές» της ρωσικής οικονομίας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες για αυτό και στόχος ήταν πάντα να διασφαλιστεί ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί ακόμη και μετά την αποχώρηση της μητρικής της από τη Ρωσία.