Skip to main content

Meta και Amazon σε «άλμα» 272 δισ. δολαρίων – Οι επενδυτές πανηγυρίζουν τις απολύσεις, περιμένουν ρευστό

REUTERS/Gonzalo Fuentes

Ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου και για τις δύο εταιρείες - Ενισχύεται η πίεση για επαναγορές μετοχών και μερίσματα

H Meta Platforms Inc. και η Amazon.com Inc. πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος του 2023 περιορίζοντας τις δαπάνες τους και επανεστιάζοντας την προσοχή τους σε επιμέρους δραστηριότητες. Ήταν μία στρατηγική που οδήγησε σε μαζικές απολύσεις και πυροδότησε έντονη αναταραχή στο Σιάτλ και τη Σίλικον Βάλεϊ. Αλλά φαίνεται να αποδίδει για τους επενδυτές, που εξακολουθούν να εισπράττουν τα οφέλη.

Και οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν καλύτερα των προσδοκιών οικονομικά αποτελέσματα το βράδυ της Πέμπτης, με αποτέλεσμα να δουν τις μετοχές τους να επιδίδονται σε ράλι. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg η κεφαλαιοποίηση των Meta και Amazon αυξήθηκε αθροιστικά κατά 272 δισ. δολάρια, στον απόηχο της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων τριμήνου.

REUTERS/Brendan McDermid./File Photo

Η διοίκηση της Amazon, ερωτηθείσα σχετικά με τα σχέδια να επιστρέψει ρευστό στους μετόχους, δεν θέλησε να δεσμευτεί. Η Amazon ξεκίνησε τον μεγαλύτερο γύρο απολύσεων στην ιστορία της το 2022, ο οποίος και επηρέασε 35.000 εργαζομένους πέρυσι. Ήδη μέσα στο 2024 έχει προαναγγείλει και νέες περικοπές στις υπηρεσίες Prime Video, Twitch livestreaming και στον τομέα των studios. Οι μετοχές της αυξήθηκαν περισσότερο από 7% μετά την ενημέρωση για τα αποτελέσματα. Της Meta έκαναν άλαμα 15%.

Ο διευθύνων σύμβουλος, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, αναγνώρισε ότι οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις θέτουν το ερώτημα του εάν η Meta θα πρέπει να αρχίσει να επενδύει και πάλι μεγάλα ποσά. Σημείωσε ωστόσο ότι δεν είναι σίγουρος για το εάν υπάρχει ανάγκη αυτή τη στιγμή για επενδύσεις ή προσλήψεις. Ο ίδιος πάντως θα εισπράξει περί τα 700 εκατ. δολάρια από το πρώτη  καταβολή μερίσματος στην ιστορία της εταιρείας.