Skip to main content

Evergrande: Πώς έπεσαν οι τίτλοι τέλους στον κινεζικό δράκο των κατασκευών

Η άνοδος και η πτώση ενός κολοσσού

Ωστόσο χθες δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ έδωσε την εντολή για τη ρευστοποίηση της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας που θεωρούνταν υπερβολικά μεγάλη για να καταρρεύσει.

Το ερώτημα είναι πώς θα γίνει αυτή η ρευστοποίηση. Ο αντίκτυπος θα γίνει αισθητός πέρα από τους πιστωτές της Evergrande. Ήδη, οι μετοχές της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ απώλεσαν ένα πέμπτο της αξίας τους, προτού ανασταλεί η διαπραγμάτευσή τους χθες το πρωί.

Τώρα, η κεφαλαιοποίησή της, αξίας μικρότερη των 300 εκατ. δολαρίων, ωχριά μπροστά στο παθητικό της ύψους 330 δισ. δολαρίων. Η μετοχή της έχει βουλιάξει 99% από τα υψηλά του 2020.

Η διαδικασία ρευστοποίησης

Συνήθως, η διαδικασία ρευστοποίησης δίνει την ευκαιρία πώλησης του ενεργητικού μιας εταιρείας και αποπληρωμής μέρους του χρέους της. Όμως για την Evergrande τα χρόνια προβλήματα δεν έχουν αφήσει και πολλά για ρευστοποίηση, καθότι το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού της έχει πωληθεί. Οι τιμές ακινήτων βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση την τελευταία διετία, που σημαίνει ότι αυτό που θα πωληθεί δεν θα έχει και μεγάλη αξία.

Επίσης, περίπου 1,5 εκατ. αγοραστές κατοικιών έχουν ήδη πληρώσει τον όμιλο -ένα ποσό αντίστοιχο με 90 δισ. δολάρια- για σπίτια που δεν έχουν παραδοθεί. Μέχρι τώρα, το Πεκίνο είχε πιέσει τις κρατικές τράπεζες να χορηγήσουν φθηνά δάνεια σε προβληματικούς κατασκευαστές, ενώ η ίδια η κυβέρνηση έβαλε στην άκρη δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει εταιρείες να συνεχίσουν τις κατασκευές τους.

Θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου;

Όμως, το θέμα είναι ότι αυξάνεται η λίστα των προβληματικών κατασκευαστών που έχουν προπωλήσει σπίτια και θα χρειαστούν κρατικό χρήμα, που σημαίνει ότι η Evergrande μπορεί να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου».

Η Evergrande από μόνη της ενδεχομένως να μη συνιστά άμεση συστημική απειλή για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας. Όμως, οι επιπτώσεις για το σκιώδες τραπεζικό σύστημα της Κίνας -χρηματοοικονομικοί όμιλοι εκτός τραπεζικής που δάνεισαν σε υψηλού ρίσκου επιχειρήσειςφαίνονται σοβαρές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Zhongzhi, που χρεοκόπησε στις αρχές του μηνός και ακολουθούν και άλλες. «Αυτό που ενδιαφέρει τώρα τους διεθνείς επενδυτές είναι εάν τα δικαστήρια της Κίνας θα δεχθούν την απόφαση του δικαστηρίου του Χονγκ Κονγκ. Γιατί αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρό προηγούμενο όσον αφορά την ικανότητα του Χονγκ Κονγκ να λαμβάνει νομικές αποφάσεις για την Κίνα», αναφέρει αναλυτής της Alternative Investment Management Association.

Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν καταστήσει σαφές στο παρελθόν ότι προτιμούν την ολοκλήρωση των ανολοκλήρωτων έργων κατοικιών και αποπληρωμή των εργολάβων σε βάρος των συμφερόντων των πιστωτών, κάτι που έχει υποστηρίξει και η ίδια η Evergrande. H άνοδος και η πτώση της Evergrande αποτυπώνει τον κεντρικό ρόλο που διαδραμάτισε το Χονγκ Κονγκ στην ανάπτυξη του ιδιωτικού κολοσσού της Κίνας. Ο πρόεδρος Χούι Κα Γιαν ίδρυσε την εταιρεία το 1996 στην πόλη Γκανγκζού, όμως ήταν οι αγορές κεφαλαίου και η πρόσβαση στους διεθνείς επενδυτές που πρόσφερε το Χονγκ Κονγκ που απογείωσαν την Evergrande.

Η άνοδος και η πτώση

Τη δεκαετία μετά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, η μετοχή της έκανε άλμα 800%, αποτελώντας μία από τις «καυτές» επενδύσεις στην Ασία, με τον Χούι να αναδεικνύεται στον πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη. Αφότου όμως ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ περιόρισε τη μόχλευση στην αγορά ακινήτων το 2021, η εταιρεία βυθίστηκε. Η αγορά ομολόγων υψηλού ρίσκου της Κίνας κατέρρευσε, καθώς οι επενδυτές έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα των εταιρειών να αποπληρώσουν το χρέος τους και όπως και πολλές άλλες, έτσι και η Evergrande κήρυξε στάση πληρωμών χρέους. Πέρυσι, ο Χούι τέθηκε υπό τον έλεγχο της Αστυνομίας με την κατηγορία ότι διέπραξε αδικήματα. Ανεξαρτήτως πάντως από το πώς θα αντιδράσουν τα κινεζικά δικαστήρια, η ρευστοποίηση, την οποία έχει αναλάβει η Alvarez & Marsal, βρίσκεται σε «αχαρτογράφητα νερά», καθώς τα περισσότερα projects της εταιρείας είναι υπό τη διαχείριση τοπικών τμημάτων, κάτι που καθιστά δύσκολη την κατάσχεση ενεργητικού από τον εκκαθαριστή. Περισσότερο από 90% του ενεργητικού της εταιρείας εδρεύει στην Κίνα.