Skip to main content

Κίνα: Ποιο είναι το προφίλ των ξένων επενδυτών

Εργαζόμενοι σε εργοστάσιο υφαντουργίας της εθνικής μειονότητας Μιάο στο βιομηχανικό πάρκο της κομητείας Σιμπίνγκ στην Αυτόνομη Νομαρχία των Μιάο και Ντονγκ της επαρχίας Κουεϊτσόου σπεύδουν να ολοκληρώσουν παραγγελίες στολιδιών για το κινεζικό νέο έτος. Φωτογραφία του Μο Κουεϊμπίν

Σειρά ξένων εταιρειών και ιδρυμάτων όπως η Goldman Sachs και η JPMorgan Chase & Co, εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το 2024 και αναγνωρίζουν την επενδυτική αξία της κεφαλαιαγοράς της

Σύμφωνα με στοιχεία της Εποπτικής Αρχής Κεφαλαιαγοράς της Κίνας, συνολικά 81 ιδρύματα από 15 χώρες και περιοχές καθώς και διεθνείς παράγοντες από όλο τον κόσμο εγκρίθηκαν συνολικά για την ένταξή τους στο πρόγραμμα Qualified Foreign Institutional Investor (QFII) για το 2023, αποτελώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη εγκεκριμένη ομάδα μετά τους 118 φορείς που εγκρίθηκαν το 2021.

Μέχρι τα τέλη του 2023, 802 ξένα ιδρύματα έλαβαν αυτή την έγκριση, κυρίως ξένα συνταξιοδοτικά ταμεία, κρατικά και δημόσια ταμεία, εταιρείες κινητών αξιών, ασφαλιστικές εταιρείες και εμπορικές τράπεζες, αποτελώντας μερικούς από τους σημαντικότερους θεσμικούς επενδυτές στην κινεζική κεφαλαιαγορά.

Σύμφωνα με έκθεση της China International Capital Corporation, οι ξένοι επενδυτές κατανέμουν τα περιουσιακά τους στοιχεία κυρίως σε μετοχές κατηγορίας Α μέσω του QFII/Renminbi Qualified Foreign Institutional Investor (RQFII) και του μηχανισμού Southbound Stock Connect που επιτρέπει σε ειδικευμένους επενδυτές της ηπειρωτικής Κίνας να διαπραγματεύονται ορισμένες μετοχές στο Χονγκ Κονγκ. Η αξία των μετοχών κατηγορίας Α που βρίσκονται στα χέρια ξένων επενδυτών ανέρχεται κατά προσέγγιση στα 3,5 τρισ. γιουάν, αντιπροσωπεύοντας το 3,8% της συνολικής αξίας της αγοράς των μετοχών αυτών. Η συνολική αγοραία αξία των μετοχών που έχουν αποκτηθεί μέσω του QFII/ RQFII φτάνει περίπου το 1 τρισ. γιουάν.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών PBC του Πανεπιστημίου Τσίνγκχουα δήλωσε ότι η επιταχυνόμενη επέκταση των ξένων θεσμικών επενδυτών στην κινεζική κεφαλαιαγορά οφείλεται αφενός στη συνεχή ανάκαμψη της οικονομικής ζωτικότητας της Κίνας το 2023. Ιδιαιτέρως από το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, διάφοροι μακροοικονομικοί δείκτες έδειξαν σαφή βελτίωση στην ανοδική πορεία της κινεζικής οικονομικής ανάκαμψης. Οι παγκόσμιοι επενδυτές αισιοδοξούν όλο και περισσότερο για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας. Αφετέρου, καθώς η αγορά μετοχών κατηγορίας Α βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αποτελεί μακροπρόθεσμα ελκυστικότερη επιλογή σε σύγκριση με τις αγορές του εξωτερικού και συνεπώς περισσότεροι επενδυτές επιθυμούν να συμμετάσχουν στην κινεζική κεφαλαιαγορά.

«Ο μεγάλος αριθμός ενδιαφερόμενων επενδυτών και εγκρίσεων QFII το 2023 είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων όπως η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς, η ζήτηση των επενδυτών για διαφοροποίηση των επενδυτικών τους χαρτοφυλακίων και η βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Νανκάι. Σύμφωνα με τον ίδιο, ταυτόχρονα με το άνοιγμα της αγοράς της, η Κίνα αύξησε την εποπτεία της κεφαλαιαγοράς, βελτίωσε τη διαφάνεια και ενίσχυσε την προβλεψιμότητα της αγοράς, παρέχοντας ένα καλύτερο επενδυτικό περιβάλλον στους ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τα τέλη του 2023, σειρά ξένων εταιρειών και ιδρυμάτων όπως η Goldman Sachs και η JPMorgan Chase & Co εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το 2024 και αναγνωρίζουν την επενδυτική αξία της κεφαλαιαγοράς της. Έκθεση της Goldman Sachs αναφέρει ότι για το 2024 τα κέρδη των μετοχών κατηγορίας Α μπορεί να ανέλθουν στο 10%. Σύμφωνα με το υπάρχον πολιτικό πλαίσιο οι αποδόσεις των δεικτών MSCI China Index και CSI 300 το 2024 μπορεί να φτάσουν το 17% και το 19% αντίστοιχα.

Στο μέλλον η Κίνα θα συνεχίσει να βελτιώνει το συστημικό της άνοιγμα και να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες πρόσβασης στην αγορά για ξένες επενδύσεις. Ταυτόχρονα, πρέπει να γίνει μια εις βάθος μεταρρύθμιση της κεφαλαιαγοράς που θα επιτρέψει στη χώρα να δημιουργήσει ένα σαφώς καθορισμένο, σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον αγοράς για τις ξένες επενδύσεις, ώστε αυτές να παραμείνουν στη χώρα.