Skip to main content

ΕΚΤ: Διαψεύδονται οι προσδοκίες για επικείμενη μείωση των επιτοκίων

REUTERS/Wolfgang Rattay

«Όσοι περιμένουν μια περικοπή στα επιτόκια σύντομα, θα απογοητευθούν» τονίζουν στη «Ναυτεμπορική» τραπεζικοί κύκλοι

Διαψεύδονται οι προσδοκίες όσων επενδυτών εκτιμούσαν ως επικείμενη τη μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λόγω των ευνοϊκών στοιχείων στον αγώνα κατά του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. «Όσοι περιμένουν μια περικοπή στα επιτόκια σύντομα, θα απογοητευθούν. Η ΕΚΤ παραμένει επικεντρωμένη στα δεδομένα και μέχρι στιγμής αυτά δεν έχουν δώσει αρκετή σαφήνεια για να δικαιολογήσουν μια μείωση των επιτοκίων», τονίζουν στη «Ναυτεμπορική» τραπεζικοί κύκλοι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις προσδοκίες της αγοράς, τονίζοντας πώς δεν συνάδουν με την πραγματικότητα και την αβεβαιότητα που συνεχίζουν να προκαλούν οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι κίνδυνοι αναζωπύρωσης των πληθωριστικών πιέσεων». Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ είχε άλλωστε καταστήσει σαφές ότι τα επιτόκια δεν θα πέσουν στην Ευρωζώνη μέχρι το προσεχές καλοκαίρι.

Τα επιτόκια παραμένουν κοντά στα ιστορικά υψηλά τους. Αν και η ΕΚΤ δεν κινήθηκε στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, το επιτόκιο καταθέσεων παραμένει στο 4%. Η σημερινή συνεδρίαση στην Φρανκφούρτη πάντως ήταν μια καλή ευκαιρία για την ΕΚΤ για να στείλει σημαντικά μηνύματα για την αποφυγή απογοήτευσης στις αγορές. «Αν όντως καθυστερήσει η μείωση των επιτοκίων για παράδειγμα, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, τα χρηματιστήρια και οι αγορές ομολόγων θα μπορούσαν να αντιδράσουν με έντονες πτώσεις που θα επιδεινώσουν περαιτέρω τις οικονομικές συνθήκες», τονίζουν στη «Ν» εγχώριες τραπεζικές πηγές.

Οι προσδοκίες της αγοράς για σύντομη έναρξη της διαδικασίας μείωσης των επιτοκίων είχαν ενισχυθεί, καθώς το Euribor 12μήνου έχει  υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες από το 4,00% στις αρχές Δεκεμβρίου στα 3,582,που είναι και  το χαμηλότερο επίπεδο από τις 11 Απριλίου.

«Η πρώτη συνεδρίαση όπου θα γίνει συζήτηση για το πότε θα γίνει μείωση των επιτοκίων αναμένεται να γίνει τον Μάρτιο.